Isı ve Güneş Çarpması

Isı ve Güneş Çarpması

Isı ve Güneş Çarpması

Isı ve Güneş Çarpması

Isı ve Güneş Çarpması

Isı ve Güneş Çarpması, Sığırların yaz aylarında uzun süre güneşte kalmaları, yürütülmeleri, havanın sıcaklığının ve nem oranının >%60 artış olması, sıcak havalarda ahırdan yetersiz havalandırılması, kapalı ortamlarda kalabalık olmaları, nakil araçlarında yetersiz havalandırma ve sıkışıklık, sıcak ve rutubetli havalarda susuz kalmaları, soğuk iklimlere adapte ırkların sıcak iklimli bölgelere götürülmesi sonucu oluşur.

Gençlere göre süt ineklerinde, özellikle laktasyondakilerde daha sık rastlanır.Bu durum daha fazla kuru madde alımı ve fermentasyon ısısı ile daha çok sıvı gereksiniminden kaynaklanmaktadır. Hipokalsemik ve hepatik lipidopsisli ineklerin termeregulatör yetenekli azaldığından, bunlar ısı çarpmasına duyarlı olabilirler.

Klinik Semptomlar;

Ayırıcı Tanı;

Sağaltım;

Sığırlar derhal gölgelik bir yere çekilmeli, başlarına ve vücuduna soğuk su dökülmelidir. Soğuk su içirilmeli, içmiyorsa sonda ile içirilmelidir. Oda sıcaklığında iv kristalod sıvı uygulanması yararlı olabilir. Kalabalıklık giderilmeli, havalandırma hızlandırılmalıdır. Beden sıcaklığı 40 dereceye düşüne kadar izlenmeli, hayvanın baş tarafına güçlü bir fan konulabilir. Hayvanlarda huzursuzluk döneminde xylazine gibi bir trankilizan verilebilir. Fakat hipotansiyon oluşturacağından düşük dozda kullanılmalıdır.

Pulmoner ödemden şüphelendiği durumlarda furosemid 0.5-1 mg/kg uygulanmalıdır. Hipokalsemik durumda olanlarda bunu gidermek için iv kalsiyum verilmelidir. Beyin ödemini önlemek için deksmetason uygulanabilir. Dehidrasyon bulguları olduğunda dekstroz ve izotonik sodyum klorür, iyileşme döneminde dektroz soluzsyonları infuze edilmelidir.

Koruma;

Etiyolojide belirtilen nedenlere yönelik önlemler alınmalıdır. Problem olan yerlerde yağmurlama sistemi yapılmalı, inekler her 20-30 dakikada bir 1-2 dakika yağmurlamaya girebilmelidir. Daha küçük işletmlerde problemli yaz aylarında ineklerin yemliklerine bu kalıpları konup, güçlü fan ile serinletme uygulanabilir.

Exit mobile version