ineklerde Zayıf Metabolik Adaptasyon Sendromu

ineklerde Zayıf Metabolik Adaptasyon Sendromu

ineklerde Zayıf Metabolik Adaptasyon Sendromu

ineklerde zayıf metabolik adaptasyon sendromu günümüzde gerek yetiştirme gerekse besleme programları ve yönetsel önlemlerdeki gelişmelere paralel ineklerin süt verimlerinde önemli oranda artış olmuştur. Süt verimindeki artışla ters orantılı olarak hayvanların fertilitesi düşmüş, erken kesime gönderilme ve hastalıklara duyarlılık oranlarında artış olmuştur. Bu sorunların başlıca nedeni daha önce adını pek duymadığımız zayıf metabolik uyumsuzluk sendromu olarak tanımlanan durumdur. Mesleğimizle ilgili pekçok alanda yeni gelişmeler olmakta, yeni hastalıklar ve onlara ilişkin yeni tanı ve tedavi yöntemleri oluşturulmaktadır. Bu nedenlerle biz veteriner hekimlerin yeni gelişmeleri takip etmek zorunluluğu doğmuştur. Bugün sizlerin daha önce tanımlanmayan ineklerde zayıf metabolik adaptasyon sendromu konusuna dikkat çekmek istiyorum.

ineklerde Zayıf Metabolik Adaptasyon Sendromu Nedir?

Yüksek süt verimli ineklerde gebeliğin son döneminde ve erken laktasyon döneminde enerji ihtiyacındaki artış nedeniyle yağ doku mobilizasyonu artmaktadır. Birçok inek enerji ihtiyacını dengelemek te zorlanmakta, bazıları bu durumu dengelere iken bazıları negatif enerji dengesine girmektedir. Bazı ineklerin erken laktasyon döneminde ineklerin negatif enerji dengesine girmesinin nedeni zayıf metabolik uyumdur. Yani metabolik değişikliklere uyum sağlayamamasıdır.

Zayıf metabolik uyumsuzluk şekillenen ineklerde en belirgin semptom olarak ketonemi, karaciğer enzimleri ve bilirubin düzeylerinde artış, rumen doluluk oranı ve kontraksiyonlarında azalma ile süt veriminde düşüş dikkati çekmektedir.

Prof.Dr. Ayhan BAŞTAN

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

abastan@ankara.edu.tr

Exit mobile version