İneklerde Puerperal Metritisler Nasıl Engellenebilir?

İneklerde Puerperal Metritisler Nasıl Engellenebilir?

İneklerde Puerperal Metritisler Nasıl Engellenebilir?

İneklerde Puerperal Metritisler Nasıl Engellenebilir?. İneklerde doğumdan sonra metritis yani rahimin iltihaplanması önlemek için yapılması gerekenler. Doğumdan sonra metritise yakalanan inekler birçok sorunu da beraberinde getirir.

İneklerde Puerperal metritisleri önlemek için 3 temel nokta önemlidir.

  1. Doğum öncesi ve sonrası kuru madde alımı arttırılmalıdır. Bu şekilde hipogliseminin önlenmesi (glikoz fagositik hücreler için en önemli yakıttır, hipoglisemi geliştiğinde immun sistem zayıflari hastalıklara olan duyarlılık artar).
  2. Kan kalsiyum düzeyinin normal sınırlarda tutulmalıdır. (Kalsiyumda fagositik hücrelerin etkinliğini artırarak, bağışıklık sistemini güçlendirir). Hipokalsemiden korunmak için kuru dönemde anyonik besleme yapılabilir, rasyonlara zeolit eklenebilir, doğuma yakın dönemde kalsiyum içeren drechler uygulanabilir veya doğuma bir hafta kala vit D enjeksiyonu yapılabilir.
  3. Bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir (kuru dönem başı ve sonunda rasyonlara antioksidanların ilavesi, stres faktörlerinin uzaklaştırılması).

İneklerde Puerperal metritisleri önlemek için belirtilen bu 3 önemli noktada ki eksiklikler postpartum uterus enfeksiyonlarının oluşumunu hızlandırmaktadır. İneklerde postpartum uterus enfeksiyonlarının oluşumunu yemlerdeki mikotoksinler, kötü kuru dönem yönetimine bağlı oksidatif stres, gruplandırma hataları, doğum zamanı vücut kondüsyon skorunun yüksek olması (yağlanma), doğum bölmelerinin kirli olması ve bu bölmelerde ineklerin kalabalık olması, güç doğum ve özellikle doğuma erken müdahale, ikizlik, ölü doğum (abortus), yavru zarlarının atılmaması gibi faktörler kolaylaştırmaktadır.

Prof.Dr. Ayhan Baştan

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Exit mobile version