inekler Fabrika Malı Değil. Bunu bana bir yetiştirici dostumuz söyledi. Çok doğru. İnekler, danalar fabrikalarda üretilmiyor. Bir süreç var. İsteseniz de bu süreci kısaltamıyorsunuz. Ama süreci uzatmak kolay! İşte o zaman danamız, düvemiz, ineğimiz eksik kalıyor.
İneğin gebelik süresi 9 ay 10 gün, tekrar gebe kalması için, her şey yolundaysa, 60 gün beklemek gerekiyor. Buzağı dişiyse düve oluyor. İlk doğumu tahminen 2 yaşındayken yapıyor.
Buzağıya iyi bakar, ishal ve öksürük olmasını, dolayısıyla kavruk kalmasını önlersek, bir an önce cidago yüksekliği ve canlı ağırlık olarak gebe kalmaya hazır hale getirebilirsek, gebe bırakmayı temin eder, yavrusunu yaşatabilirsek, yani; süreci devam ettirebilirsek sütümüz, buzağımız, düvemiz, danamız, ineğimiz oluyor. Aksama halinde gecikmeler yaşanıyor.
Aksamalar olmaması için neler yapabiliriz;
Holstein düveler 127 cm cidago yüksekliğine geldiklerinde ve 375 kg canlı ağırlığa ulaştıklarında tohumlanırlar. ABD’deki hayvan sahipleri veya hayvan bakıcıları kendilerine pratik bir yöntem bulmuşlar. Örneğin; gömleklerinin düğmelerine göre cidago yüksekliğini ölçüyorlar. Gömleğin yukarıdan ikinci düğmesi, üçüncü düğmesi gibi. Düvenin bu boy ve kiloya ulaşması buzağıyken bakım ve beslemeyle ilgili. 13 aylıkken, 14 aylıkken, 15 aylıkken ulaşması mümkün. Aslında her geçen gün aleyhimize olmakta. Bir an önce yavruya ve süte kavuşmanın yolu buzağıyken iyi bakmak ve hastalıktan uzak tutmaktan geçiyor. Sonra uygun bir sütten kesme programı uygulamak, bu dönemde buzağıyı “sütten kesme dönemi stresine sokmamak” en önemli koşulumuz. Sütten kesme dönemi stresi öksürüğe yol açıyor.
Diğer yandan bu süreçte yem, sperma, aşı ve her şeyden önce hayvanlara bakan insanlar gerekiyor. Gerçekten de inekler fabrika malı değil.
Devamlılığın sağlanması şart. Buna “sürdürülebilirlik” adını veriyoruz.
Sürdürülebilirlik için hayvanların korunması kadar, hayvan sahiplerinin korunması da önemli.
Bilgi hazinesi