İneğim Düşük Yaptı Ne Yapacağım!!!

İnekleriniz düşük yani abort yaptıklarında yapmanız gerekenler nelerdir?

İneğim Düşük Yaptı Ne Yapacağım!!!

İneğim Düşük Yaptı Ne Yapacağım!!!

İneğim Düşük Yaptı Ne Yapacağım!!!. İki hafta önce köyüme ziyarete gitmiştim. Eş, dost, akraba toplandık hep birlikte muhabbet ettik. Biz veteriner hekim olunca, eş dost, akrabada hayvancılık ile uğraşınca sohbetin konusunda hayvancılık üzerineydi.

Komşumuzun bir tanesi aynen şu cümleyi kurdu;

“Hocam bu sene 6 ineğim düşük yaptı maaf olduk ne yapacağız biz “ dedi.

Şimdi size 3 tane soru soracağım, sonra bu soruların cevabını altına yazacağım. Cevapları okumadan önce bu sorulara kendiniz cevap bulmaya çalışınız.

SORU 1: Düşük olunca bu adamın ilk yapması gereken iş ne idi ?

SORU 2: Bu adam nerde hata yaptı ?

SORU 3: Bu adam bu vakitten sonra ne yapabilir?

CEVAP 1: Düşük olunca bu adamın ilk yapması gereken iş ne idi ?

Arkadaşlar şunu unutmayalım, sağlıklı olan, dengeli, yeterli ve düzenli beslenen bir hayvanın düşük yapma ihtimali çok azdır. Bu nedenle bir hayvan düşük yaptıysa mutlaka nedeni araştırılmalıdır.

-Neden araştıralım hocam zaten buzağıyı kaybetmişiz birde onunla mı uğraşalım.

-Uğraşacaksın kardeşim bir tane düşük yapan hayvanı önemsemezsen 5 tane daha hayvanın düşük yapınca önemsersin ama iş işten geçmiş olur o zaman. Bu nedenle ilk iş bu hayvan neden düşük yaptı ? Enfeksiyonel hastalıktan mı, yemden mi , yoksa zehirlendi mi , vitamin mineral eksikliğinden mi ? Sulara birşeymi karıştı ? Hayvan stres altındanı kaldı ? Yoksa hayvanlarda düşüğe sebep olan BRUCELLA, NEOSPORA CANİNUM vs gibi hastalıklar mı var diye düşüneceksin.

NEREDE YANLIŞ YAPTIĞINI BİLMEZSEN AYNI YANLIŞI TEKRAR EDER DURURSUN.

Bu nedenle bu adamın ilk yapması gereken iş veteriner hekiminden yardım alarak düşüğün sebeplerini araştırmak ve sonuca göre hekimi ile tedavi protokolü oluşturmak olmalıydı.

BAKIN BURASI ÇOK ÖNEMLİ …

Bir hayvanınız düşük yapsa da, 6 hayvanınız düşük yapsada mutlaka veteriner hekiminize bilgi verin ve labaratuvara kan numunesi gönderin. İşletmenizi bulaşıcı hastalıklar yönünden tarama yaptırın. Bu işler sizin zannettiğiniz kadar pahalı işler değil emin olun.

-Hocam ne gerek var kan analizine biz iki ilaç kullanırız kurtarırız hayvanları.

-Kardeşim eğer hayvanlarında düşük yapmaya sebep bulaşıcı bir etken varsa, sen o hayvandan yavru alamazsın. Seneye yine düşük yapar , gebe bırakırsın öteki sene yine düşük yapar.

Bu nedenle ahırınızda bir hayvan düşük yapsa bile kan örneği gönderin labaratuvara ve hayvanlarınızın sağlık taramasını yaptırınız.

Daha fazla uzatmadan ikinci sorunun cevabına geçiyorum.

CEVAP 2: Bu adam nerede hata yaptı ?

Bu adam ilk ineği düşük yapınca önemsemeyerek hata yaptı. Ülkemiz şartlarında hayvancılığa devam edebilen kişileri ayakta alkışlayıp tebrik etmek gerekirken bu adam 9 ay boyunca sağlıklı olarak doğsun diye beklediği buzağısını kaybetmiş ve önemsememiş. İşte burada hata yaptı. Önemsemedi , önemsemeyince sebebini araştırmadı, sebebini araştırmayınca nedenini bulamadı ve diğer hayvanları koruyamadı sonuç olarakta 5 hayvanı daha düşük yaptı.

CEVAP 3:Bu adam bu vakitten sonra ne yapabilir ?

Bu adamın bu vakitten sonra yapabileceği şeyleri sıralıyorum şimdi.

1- Öncelikle veteriner hekimi ile irtibata geçecek ve düşüğün sebepleri bir an önce tespit edilmeli. İşletme şartları değerlendirilecek, yemler değerlendirilecek, sular değerlendirilecek.

2- Rasyon daha dengeli hale getirilecek, dengesiz rasyonlar ile beslenen hayvanlarda düşük görülebileceği unutulmamalıdır.

3- EN ÖNEMLİSİ…

Ahırdaki hayvanlardan kan alınıp analize gönderilecek. Hayvanların düşük yapmaya sebep olacak bulaşıcı hastalıklar taşıyıp taşımadığı kontrol edilecek ve sonuçlara göre eylem planı hazırlanacak. Bu madde neden önemli sizce ? Çünkü bu hayvanlarınız da olabilecek bulaşıcı hastalıklar dönemlik yada mevsimlik değildir. Hayvanın tüm hayatını etkisi altına alır. Hatta sizin işletmenizdeki tüm hayvanları tehlike altına alır. Bu nedenle bu maddeyi özellikle belirtmek istedim.

Gelelim tekrar konumuza…

6 Buzağısını kaybeden komşumuzun hayvanlarından kan alıp laboratuvara gönderdik ve sonuçları sizinle paylaşıyorum. Bu hayvanların tedavisi zordur. Bu hayvanları gebe bırakmak zordur, Gebe kalsa düşük yapma ihtimali çok yüksektir.

Eğer kan alıp bu hastalıkları öğrenmeseydik komşumuz bu hayvanlardan yavru almaya çalışacak ve sürekli başarısız olacaktı. Sizleri laboratuvarları daha sık kullanmaya davet ediyorum. Günümüz şartlarında laboratuvarlar cüzi miktarlara bu analizleri yapabiliyorlar.

Daha sağlıklı, daha verimli hayvanlarınız…
Daha güzel günleriniz olması dileğiyle..
Esen kalın…

Veteriner Hekimi Muzaffer ÇİVLİK

Exit mobile version