İmicarp
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Antiprotozooner
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: Renksiz veya açık sarı renkli, berrak, steril bir çözelti olan İmicarp Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 85 mg imidokarba eşdeğer 120 mg imidokarb dipropiyonat içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
İmicarp Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan imidokarb dipropiyonat, karbanilid grubu bir antiprotozoonerdir. Parazitleri doğrudan etkiler. Hücre çekirdeğinin sayısı ve büyüklüğünde artışa ve sitoplazmada vakuollerin şekillenmesine yol açar. Böylece parazitin hücresel seviyede poliamin üretmesi ve kullanması engellenir veya parazitlerin eritrositleri içine inositol girişi durdurulur.
İmicarp Enjeksiyonluk Çözelti; kas içi olarak 2.5 mg/kg dozda uygulandıktan sonra uygulama yerinden hızla emilerek, 30 dakika sonra pik plazma konsantrasyonuna ulaşır ve 4 saat süreyle yüksek plazma seviyesi gözlenir. Koyunlarda ise 2 mg/kg dozda damar içi uygulamayı takiben 10.8 μg/ml olan imidokarb dipropiyonatın pik seviyesi 1 saat içinde 1.9 μg/ml’ye düşer. Uygulamadan sonraki 24 saat içinde, verilen dozun %70 kadarı plazma proteinlerine bağlanmış olur. Kas içi yolla verildiğinde 4 hafta süreyle doku ve organlarda ölçülebilir miktarlarda bulunur. İlaç uygulandıktan sonra vücudu, değişmemiş halde büyük ölçüde idrar (%90) ve dışkı ile terk eder.
İmicarp KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI
İmicarp Enjeksiyonluk Çözelti; sığırlarda babesiosis ve anaplasmosisin tedavi ve korunmasında, koyunlarda babesiosis tedavisinde, at, eşek, katır ve köpeklerde babesiosis enfeksiyonlarının tedavi ve korunmasında antiprotozooner amaçla kullanılır.
İmicarp Enjeksiyonluk Çözelti, hayvan türlerine göre aşağıdaki protozoonlara etkilidir.
Sığırlar: Babesia bovis, B. bigemina, Anaplasma marginale
Koyunlar: B. ovis
Atlar: B. caballi ve B. equi
Eşek ve katırlar: B. caballi
Köpekler: B. canis
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
İmicarp Enjeksiyonluk Çözelti kas içi (İM) ve deri altı (SC) olarak uygulanır. Koyun ve köpek gibi küçük hayvanlar için doz hacmi küçük olduğundan 0.1 ml’lik bölümlerle kalibre edilmiş bir şırınga kullanılmalıdır. İmidokarb dipropiyonatın farmakolojik dozu hayvan türüne ve uygulama amacına göre 1.2 – 6 mg/kg c.a. arasında değişir. Sığır ve koyunlarda babesiosis tedavisi için farmakolojik doz 1.2 mg/kg c.a., sığırlarda anaplasmosis tedavisi için farmakolojik doz 3 mg/kg c.a.’dır. Sığırlarda koruma dozu 3 mg/kg c.a.’dır. Tek tırnaklılarda tedavi ve koruma dozu 2.4 mg/kg c.a., köpeklerde tedavi ve koruma dozu 6 mg/kg c.a.’dır.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Babesia sp. ve Anaplasma marginale enfeksiyonlarından 4 – 6 hafta süreyle korunma amaçlı uygulama, duyarlı hayvanların endemik bir alana girişi öncesinde yapılabilir. Uygulama sonrası, zamanla hayvan vücudundaki imidokarb seviyesi azalır. İmidokarb seviyesindeki azalma, hayvanları enfeksiyonlara karşı korurken, diğer taraftan enfeksiyonu tanıtmak için az sayıda parazitin vücuda girişine izin verir. Sonuç olarak, endemik bölgede klinik belirtiler ortaya çıkmadan hastalığa karşı immünitenin gelişmesi sağlanır. Ayrıca, duyarlı hayvanların endemik bir yerden kısa geçişi söz konusu olduğunda babesiosis ve anaplasmosise karşı koruma sağlar.
İyileşen hayvanlar kötüleşme olması ve tedavi tekrarı gerekmemesi açısından tedaviyi takiben yaklaşık 4 hafta boyunca denetlenmelidir. Hastalığın yayılma riskini azaltmak için, kene kontrolü için sürüye birkaç kez ektoparaziter ilaç uygulaması yapılmalıdır.
Yoğun ve şiddetli enfeksiyon varlığı olan bölgelerde, uygulamadan 2 – 3 hafta sonra yeniden enfeksiyon belirtileri gözlenebilir. Bu durumda veteriner hekimin tavsiyesine göre uygulama tekrarı yapılabilir.
Atlar: B. caballi enfeksiyonlarının sterilizasyonu sağlanabilir. Ancak B. equi enfeksiyonlarının sterilizasyonunda başarı oranı %60 dolayındadır. Enfeksiyonların tekrarını önlemek için ikinci enjeksiyon, ilk enjeksiyondan en az 6 hafta sonra yapılmalıdır.
Koyunlar: Babesiosis enfeksiyonlarının tekrarını önlemek için ikinci enjeksiyon, ilk enjeksiyondan en az 7 gün sonra yapılmalıdır. Önerilen doz oranı aşılmamalıdır. Koyunlarda doz oranı aşıldığında kolinerjik semptomlar meydana gelebilir.
Sığırlar: Babesiosis ve anaplasmosis tedavisinde ve 4 – 6 hafta süreyle koruma amaçlı ilaç uygulaması yapılabilir.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ
Kas içi uygulamayı takiben enjeksiyon bölgesinde irkilme ve hafif ağrı meydana gelebilir.
Sığırlarda ölüme varan anafilaktik reaksiyonlar gözlenebilir.
2 mg/kg c.a. dozda ilaç verilen hayvanların yaklaşık yarısında öksürük, kas titremeleri, tükürük salgısında artış ve sancı gibi hafif kolinerjik belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler tehlikeli değildir ve uygulamadan 1 saat sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak köpekler tedaviyi takiben 15 dakika süreyle gözlem altında tutulmalıdır.
İmicarp İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
İmidokarb dipropiyonat; kolinesteraz inhibitörü ilaçlar, pestisitler ve benzeri kimyasallar ile eş zamanlı kullanılmamalıdır. Sığır ve koyunlarda, uygulamadan önce yapılmış olan aşılamalara imidokarbın olumsuz bir etkisi gözlenmez. Ancak uygulamadan sonraki 8 hafta içinde kan parazitlerine karşı aşılama yapılırsa iyi sonuç alınmaz.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
İmidokarb oldukça toksik bir bileşiktir. Deneysel çalışmalarda laboratuvar hayvanları için güvenli bir ilaç olmasına rağmen evcil hayvanlardaki güvenlik aralığı düşüktür. Bazen tedavi dozunda akut zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Doz aşımında salivasyon, kaslarda titreme, ataksi, konvülsiyonlar, ürinasyon ve defekasyon gibi kolinesteraz inhibitörleri ile zehirlenmeye benzer semptomlar ortaya çıkar. 3 – 5 mg/kg c.a. dozda ilaç verilen hayvanlardaki yan etkiler daha şiddetli olarak ortaya çıkar. Sığırlarda 20 mg/kg ve üzeri dozlar, atlarda 8 mg/kg c.a. ve üzeri dozlar karaciğer ve böbrek üzerinde toksik etkiler meydana getirebilir. Antidot olarak atropin, semptomatik tedavi ile birlikte uygulanabilir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün, koyunlar 21 gün süreyle kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben 2 gün (4 sağım) süreyle elde edilen sığır sütü insan tüketimine sunulmamalıdır.
Sütü insan tüketimine sunulan sağmal koyunlara uygulanmaz.
Sığırlarda 4 – 6 hafta süreyle babesiosisden koruma amaçlı ve anaplasmosis tedavisi için (3 mg/kg c.a.) uygulandığında, tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen sığırlar 213 gün süreyle kesime sevk edilmemeli ve 7 gün (14 sağım) süreyle elde edilen sığır sütü insan tüketimine sunulmamalıdır.
KONTRENDİKASYONLARI
Akciğer, böbrek ve karaciğer yetmezliği bulunanlarda kullanılmamalıdır. İmidokarba aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hayvanlarda kullanılmamalıdır. Sığırlara tekrarlayan dozlar uygulanmamalıdır. Güvenlik aralığının dar olması nedeniyle damar içi (İV) yolla kullanılmamalıdır.
Gebelikte kullanım: Gebe sığır ve atlarda önerilen dozlarda kullanılabilir. Köpek ve koyunlarda yeterli bilgi olmadığından kullanılması önerilmez.
GENEL UYARILAR
Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Deriye veya göze teması halinde gözler açık tutulmalı, deri ve gözler 15 dakika bol su ile yıkanmalıdır. Kontamine giysiler, uygulama sonrası çıkarılmalıdır. Uygulama, iyi havalandırılmış yerlerde yapılmalıdır. İlacın solunması durumunda temiz hava solunmalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Kendi ambalajında, uzun süreli depolama için (ilaç depolarında, veteriner hekim muayenehanelerinde) 2 – 8 °C’de ve kısa süreli muhafaza için (hayvanlara uygulama amacı ile 3 saat süreli) 25 °C’nin altında, ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. İlk dozun çekilmesinden itibaren ilaç 2 – 8 °C’de muhafaza edilmeli ve 28 gün içinde tüketilmelidir.
HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Keçilerde akut toksikasyon tehlikesi nedeniyle kullanılması sakıncalıdır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu içindeki 5 ml, 10 ml, 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik amber renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 27.06.2008
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 24.07.2007 – 018/0077
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş. İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL
ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş. Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ