Muzaffer Bekman 1888 yılında Dedeağaç’ta doğdu. 1911 yılında Yüksek Veteriner Okulunu bitirdi. Balkan, Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşlarına veteriner yüzbaşı rütbesiyle katıldı. 1920-1923 yılları arasında Erzincan Serum Laboratuvarında, 1923 yılında da Veteriner Genel Müdürlüğüne bağlı Bulaşıcı Hastalıklar ve Hayvan Sağlık Zabıtası Müdürlüğü’nde görev aldı.
1927 yılında Erzincan Serum Laboratuvarı müdürlüğüne atanan Bekman, bu görevdeyken Türkiye’de ilk hayvan sağlığı okulunun kurulmasına öncülük etmiş ve bu okulda hocalık yapmıştır. 1929’da genel müdürlük fen müşaviri, 1942’de genel müdür yardımcısı oldu. 1944’te Pendik Bakteriyoloji Enstitüsü Müdürlüğüne, 1949’da İstanbul Belediyesi Veteriner Müdürlüğüne atandı. Bu resmi çalışmaları arasında çeşitli ortaokul ve liselerde dersler vererek milli eğitime katkıda bulunmuştur.
Bekman uzun yıllar veteriner hekimler derneğinin genel sekreterliğini yapmış, bu arada Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumu gibi hayır kurumlarında fahri olarak çalışmıştır. Bekman’ın biri veteriner tarihi üzerinde olmak üzere beş kitabı ve çeşitli dergilerde, gazetelerde yayınlanmış bine yakın makalesi bulunmaktadır. 1953’te de emekliye ayrılan Bekman 1974 yılında vefat etmiştir.
Muzaffer Bekman bakteriyolog olmasına rağmen veteriner tarihine ilgi duymuş ve bu konuda kitap ve makaleler yazmıştır. Denilebilir ki, ilk veteriner tarihçisi hocalarımız Nihal Erk, Nevzat Tüzdil ve Ferruh Dinçer’den sonra döneminde bu konuda en çok araştırma ve yayın yapan kişidir.
Başlıca eserleri şunlardır. Sığır Vebası Serumu Nasıl Hazırlanır (1925), Veteriner Tarihi (1940), Klasik Hayvan Sağlık Zabıtası (1950), Tavuk Hastalıkları, Koruyucu Tedbirler ve Tedavi Usulleri (1959), Tavukçuluk Öğretimi (1962).