Hektaspeck

Hektaspeck

Hektaspeck
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Hektaspeck; berrak, renksiz veya hafif sarımsı renkte steril enjeksiyonluk çözelti halinde olup her ml’sinde 50 mg linkomisin baza eşdeğer 60,291 mg Linkomisin HCl ve 100 mg spektinomisin baza eşdeğer 143,885 mg spektinomisin sülfat tetrahidrat, koruyucu olarak da 9,45 mg benzil alkol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Hektaspeck Enjeksiyonluk Çözelti; linkomisin ve spektinomisinin ideal oranlardaki kombinasyonudur. Linkomisin spektinomisin kombinasyonu ile; Gram negatif ve Gram pozitif bakteriler ile mikoplazmalar üzerine bakterisidal tipte güçlü sinerjik etki sağlanmıştır. Bu kombinasyon, aktiflerin tek tek kullanılmasına göre daha geniş spektrumu etkiler. Linkomisin linkozamid grubu antibiyotiklerden olup, Streptomyces lincolnensis kültüründen elde edilmiştir. Linkomisin HCl su, alkol, aseton ve metanolda çok iyi çözünür.

Linkomisin HCl 50 S ribozomal alt üniteleri etkileyerek bakteriyel protein sentezini engelleyerek bakteriyostatik etki gösterir. Tedavi edici dozlarda bakteriostatik, daha yüksek dozlarda bakterisid etkilidir. Spektinomisin aminoglikozid grubu antibiyotiklerden olup Strep. spectabilis kültüründen elde edilir. Spektinomisin sülfat bakterilerin 30 S ribozomal alt ünitelerini etkileyerek bakteriyel protein sentezini inhibe ederek bakteriostatik etki gösterir.

Linkomisin özellikle Gram pozitif bakterilere etkili olup, Bacillus sp., Corynebacterium sp., Erysipelothrix rhusiopathiae, Stapylococcus sp., Streptococcus sp.(Enterococcus spp. hariç), Campylobacter sp., Actinomyces sp., Bacteroides sp. (Bac. fragilis de dahil), Clostridium perfiringens (ancak tüm Clostridium sp.’yi içermez), Fusobacteirum sp., gibi anaerobik koklar linkomisine duyarlıdır. Tüm Gram negatif çubuklar, Nocardia sp., Mycobacterium sp. ise dirençlidir.

Spektinomisin ise başlıca Gram negatif bakterilere etkilidir. Ayrıca mikoplazmalar ve bazı Gram pozitif bakterilere de etki eder. Başlıca Mycoplasma gallisepticum, M. meleagridis, M. synoviae, E.coli, P.multocida, Salmonella sp., N.gonorrhoeoa, Shigella sp., Strep. pneumonia, Strep. pyogenes’e etkilidir. Anaerobik bakteriler ve Pseudomonas sp. spektinomisine dirençlidir. Linkomisin kas içi uygulamayı takiben çok çabuk emilir, tüm vücut dokularına dağılır, 6-8 saat süreyle plazmada etkili yoğunlukta kalır. Beyin zarlarının yangılı olması halinde plazmadaki yoğunluğun %40’ı BOS’a geçer. Köpeklerde kas içi enjeksiyon sonrası serum pik plazma yoğunluğuna 10 dakika ile 2 saat arasında ulaşılır, 24 saate kadar da serumda mevcut bulunmaktadır. Linkomisin büyük oranda safra ve böbrekler yoluyla, bir kısmı da süt ile atılmaktadır. Tedavi dozunun %40’ı dışkı, %50’si de idrar ile atılmaktadır. Spektinomisin kas içi uygulamayı takiben iyi emilip, pik plazma yoğunluğuna 1-2 saatte ulaşır. Plazma proteinlerine bağlanmaz ve vücuttan %75 oranında değişmemiş halde idrarla atılır. Spektinomisin Gram negatif, Gram pozitif bakteriler ve mikoplazmalara karşı antibakteriyel etkinlik gösterir.

KULLANIM YERİ/ENDİKASYONLAR

Linkomisin ve spektinomisine duyarlı bakterilerden kaynaklanan; Sığır ve koyunlarda: bakteriyel ve mikoplazmal pnömoniler, septisemiler, bakteriyel enteritisler, bulaşıcı agalaksi, artritis, piyeten ve ayak enfeksiyonlarının tedavisinde, Köpek ve kedilerde: pnömoni, bronşit, farenjit gibi solunum yolu enfeksiyonlarında, sistit, metrit gibi ürogenital sistem enfeksiyonlarında, gastro-enterit tedavisinde, yara ve apselerin tedavisinde, piyojenik ve püstüler deri enfeksiyonlarının tedavisinde, Etçi tavuklarda: CRD, CRD kompleks, hava kesesi yangısı, kanatlı pasteurellozisi, stafilokok enfeksiyonları ve koriza enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

Hektaspeck UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde;

Koyun-kuzu 10 kg canlı ağırlık için 1 ml / gün kas içi 3 gün süreyle

Buzağı –dana, sığır 50 kg canlı ağırlık için 5 ml, kas içi ilk gün günde iki kez, klinik yanıta göre takip eden 2-4 gün süreyle günde 1 kez

Köpek-kedi 1 kg canlı ağırlık için 0,2 ml kas içi günde iki kez, tedaviye klinik yanıta göre 3-7 gün devam edilebilir.

Etçi tavuklar 2,5 kg canlı ağırlık için 0,5 ml deri altı 3 gün süreyle,

Sığırlarda bir enjeksiyon noktasına 25-30 ml’den fazla ürün enjekte edilmemelidir.

İSTENMEYEN ETKİLER

Linkomisinin süt ineklerinde ketozise neden olduğu bildirilmiştir. Bazı hayvanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonları ortaya çıkabilir. Spektinomisine bağlı olarak ürtiker, titreme, ateş, mide bulantısı görülebilir. Linkomisine bağlı olarak yalancı zarlı enterokolit tipinde süperenfeksiyonla sıkça karşılaşılmaktadır. Tekrarlanan dozlarda böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında değişiklik ile hemoglobin ve kan sayımında azalma görülebilir. Diyare ve/ veya dışkı kaybı görülebilir. Bu semptomlar geçici olup herhangi bir müdahaleyi gerektirmez. Spektinomisin diğer aminokolikozidlere göre daha az nefro ve ototoksiktir. Ancak neuromuskular blokaj en önemli yan etkisidir. Linkomisinin neuromuskuler blokaj yapan anesteziklerle veya diğer ilaçlarla birlikte kullanılması sonucu paralisis yada solunum depresyonu riski vardır. Sığırlarda enjeksiyon bölgesinde lokal reaksiyon görülebilir.

Hektaspeck İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Kas gevşetici ilaçlar ve anesteziklerle birlikte kullanılmaz. Linkomisin ile eritromisin ve fenikoller arasında antagonizma vardır. Novobiosin ve klindamisin ile geçimsizdir. Linkomisinin kardiyak depresif ve periferal neuroblokaj gibi yan etkileri vardır. Bu nedenle damar içi olarak ve anestezi altındaki hayvanlarda uygulanmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Nadirde olsa kedilerde diyare, sancı; köpeklerde iştahsızlık görülebilir. Bu gibi hallerde ilaçla yapılan sağaltım durdurulmalıdır. KONTRENDİKASYONLAR Ürünün belirtilen hayvan türleri dışında kullanımı gastrointestinal rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle tavşan, kobay, hamster ve atlarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda ilacın yarılanma ömrü uzayabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.

Gebelikte kullanımı: Gebeliğin son 1/3’lük döneminde uygulanan koyunlarda ender olarak düşük ve ölüm vakalarına rastlandığı bildirilmiştir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığır, koyun ve tavuklar 30 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İlaç kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben 72 saat (6 sağım) süreyle sığırlardan elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için yumurta elde edilen tavuklarda kullanılmamalıdır. Sütü insan tüketimine sunulan koyunlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıdalardan uzak tutunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Orijinal ambalajı içinde dondurulmadan ve buzdolabına konulmadan 25 0C’nin altında saklanmalıdır. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 36 aydır. Güneş ışığından koruyunuz. Açıldıktan sonra 28 gün içinde kullanılmalıdır. İlk kullanımı takiben tıpanın 20 defadan fazla delinmemesi önerilir.

KULLANIM SONU ATIK MADDELERİN İMHASI İÇİN ÖZEL ŞARTLAR

Kullanılmayan veteriner tıbbi ürün veya bu ürünün kullanımıyla ortaya çıkan atık maddeler yasalara göre tıbbi atık olarak imha edilmelidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde; mavi flip-off kapaklı 100 ml’lik Tip 2 amber renkli cam şişelerde satışa sunulur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile veteriner hekim muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 15.03.2018

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİH VE NO: 15.03.2018-27/093

PAZARLAMA İZİN SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: Hektaş Ticaret T.A.Ş Gebze OSB Mahallesi 700. Sok. No:711/1 41400 Gebze/Kocaeli

ÜRETİM YERİNİN ADI VE ADRESİ: Arion İlaç San. Tic. A.Ş. İstanbul Tuzla Organize San. Bölgesi 12. Cad. No:8 24959 Tepeören, Tuzla, İstanbul

Exit mobile version