Hayvan işletmenize küçük dokunuşlar yaparak profesyonelliğe ulaşmanız için maddeler halinde sizlere bazı önerilerde bulunacağım.
1- Özellikle sıcak geçen yaz aylarında hayvanlarınızı sıcaklık stresinde korumak için hayvanlarınızı serinletmek için springler kullanabilirsiniz.
Bu springleri yemliğe yakın yaparsanız hayvanlarınızı yem tüketimine teşvik edersiniz. Springten çıkan suyu yemlikteki yemlere gelmeyecek şekilde konumlandırmayı unutmayınız. Bu konumlandırmamın önemi ıslanan yemlerde hızlı küflenmeler meydana gelebilir. Sağım haneye giden yollar ve sağımhane bekleme salonlarına bu springlerin yapılması hayvana sağımı ve sağımhaneyi sevdirecektir.
2- İşletmelerin yaptığı en büyük yanlışlardan biriside gece işletmeyi aydınlatmamalarıdır. Hayvanlarda insanlar gibi karanlıktan korkar ve karanlıkta hareket etmek istemezler. Hareket etmeyen hayvan yemliğe gelmez yem yemez buda dezavantajdır.Gece ve akşam yemlemesi yapan işletmeler gece aydınlatması mutlaka uygulamalı. Aydınlatma derecesi hayvanların birbirlerini ve yemliği göreceği kadar olması yeterlidir. Ayrıca işletmelerde karanlık dolayısı ile hayvanlar arasında oluşabilecek kazaları da engellemiş olursunuz.
3- İşletmelerde yemleme zamanı mutlaka sağımdan hemen sonraya denk getirilmeli. Sağımdan çıkan hayvanların meme başları açık olduğu için bu hayvanları en az 20 dk ayakta tutarak meme başlarının kapanması gerekmektedir. Meme başı açık olan hayvan kirli olan zemine yattığı zaman meme başından girecek mikroorganizmalar mastitis (meme ağrısı) oluşturacaktır. Yemlemeyi sağımdan hemen sonra yaparak işletmenizdeki mastitis (meme ağrısı-süt peynirleşmesi) oranını azaltırsınız.
4- İşletmenize mutlaka doğum bölmesi oluşturunuz. Doğum yapacak olan sığırlar sessiz sakin huzurlu bir ortam ve zaman ararlar . Bu genelde gecenin ilerleyen saatleridir. Kuru temiz ve bol altlığı olduğu bir doğum bölmesi hayvanı doğuma teşvik edecek ve rahatlatacaktır. Ayrıca kuru temiz bol altlığı doğum bölümlerindeki hayvanlar yavru zarlarını diğer hayvanlara göre daha kısa sürede atarlar.
5- İşletmelerde altlık temizliğini ihmal etmeyiniz. Temizlik imandardır sözünü istinaden özellikle hayvanların yataklıkları günlük olarak temizlenmeli dir. Dışkı yolu ile haftada yada ayda bir mutlaka temizlenmeli.
6- İşletmenize cereyan yapmayacak şekilde içeride hava sirkülasyonun sağlanabileceği açıklıklar oluşturun. Bu sayede işletmeniz hem kötü kokulardan arınacak hemde hayvanlarının bol bol oksijen alacaktır. Sığır yediği yemlerin yakmak için kullanacağı oksijen hem yemden yararlanma oranını pozitif etkileyecek hemde akciğer enfeksiyonları da engellemiş olacaktır.
7- İşletmenizdeki hayvanlarınızın istediği zaman ulaşabileceği ve istediği kadar içebileceği temiz su mutlaka olmalı. Suyun sığırlara öğünler halinde verilmesi tavsiye edilmez. Unutulmamalıdır ki sütün bileşenlerinde su büyük paya sahiptir. Su hayattır. Su olmadan yaşam olmaz, su olmadan verim olmaz, su olmadan hayvancılık olmaz.
8- İşletmedeki padoklarda kullandığımız otomatik kaşıma fırçalarını belirli zaman aralıklarıyla güçlü dezenfektanlar ile dezenfekte edilmeli. Bu fırçaların:
-Hayvanın vücudunu temizlenmesi,
-Ölü deri hücrelerinin uzaklaştırılması
-Deri hücrelerinin nefes almasını sağlanması gibi avantajları olduğu gibi
-Mantar uyuz gibi temas yoluyla bulaşanbulaşıcı hastalıkların padoktaki diğer hayvanlarada yayılması gibi dezavantajları vardır. Bu nedenle böyle fırçalar kullanan işletmeler düzenli olarak bu fırçaların dezenfekte edilmesine önem vermeli.
9- İşletmedeki gezinti alanlarına kum tepeleri oluşturum. Bu kum tepeleri hayvanlarınızın hoşuna gidecek ve dinlenme sürelerinde bu tepeciklerde vakit geçireceklerdir.