Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı – Opistotonus. Güvercinlerde görülen en tehlikeli ve bulaşıcı şiddetli salgın hastalıklardan bir tanesidir.
Hastalığın bilimsel adı Paramyxovirüs Newcastle ‘dır. Yalancı veba virüsüne çok benzemektedir. Başka kuş çeşitleri için çok de Diğer kuşlar için hastalık yapan madde veya mikroorganizma değildir.Ancak güvercinlerde ciddi rahatsızlıklara sebep olur.
Sallabaş Hastalığının Tanımı
Virüs özellikle tam teşekküllü laboratuvarlarda, ölü kuştan alınan beyin ve böbrek parçalarından tanımlanır. Kuştan, hasta olduktan 2 hafta sonra alınan kan örneğinde antikor kanıtları görülebilir.
Sallabaş Hastalık Başlangıcı
Güvercinler hasta olmasından birkaç gün sonra burun, boğaz, göz ve dışkıdan virüsü etrafa yaymaya başlarlar.
Hastalığın kuluçkada kaldığı süre 3 gün ile 21 gün arasıdır. Yaklaşık 4 hafta sonunda güvercinlerin %30 u hastalığı atlatabilir.
Sallabaş Hastalığın Semptomları
İshal, zayıflama, az yeme, çok fazla su alımı hastalığın başlıca belirtileridir. Her iki ayakta da felç, ürkeklik, buynun eğilmesi, denge kaybı, devrilmek, geri geri gitmek görülür. Güvercinlerin çoğu ölür.
Boyun Dönmesi Hastalığı Belirtileri
- Güvercin aşırı su tüketmeye başlar.
- Dışkısı ishalden öte su gibidir.
- Ayakta iken denge sağlamakta zorlanır, denge sağlayamaz.
- Aşırı bir panik ve korku hali gözlemlenir.
- Boynu dönmeye başlar.
- Yem yerken yemi bir kerede tutturamaz, kenarına ibik vurur.
Hastalığın Tedavisi
Diğer tüm viral hastalıklarla birlikte, hastalığa yakalanan güvercinler için etkili bir tedavi yoktur. Sürüden birinin bu hastalığa yakalandığından şüpheleniyorsanız, hastalığın yayılmasını önlemek için ‘tüm’ güvercinlere koruyucu aşı uygulanabilir. Görünüşte hasta olan güvercinler diğerlerinden uzaklaştırılmalıdır ve aşılanmamalıdır. Çünkü virüsü yayarak sürünün kalanını aşının koruyuculuğu elde edilene kadar diğerlerini de riske sokar.
Savunma sistemlerini güçlendirmek için livimum ve vitamine b12 ile destek tedavi uygulanmalıdır.
İnternet üzerinde sallabaş ve boyun dönmesi hakkında bahsedilen bazı tedavi yöntemleri;
– Fortalyt İsimli ilacın 7 Veya 14 Gün Boyunca içme Sularına Katılması (Günlük Temiz Su)
– Kafayı çekip kıtlama güvercinin 5 ay sonra iyileştiği görülmüş.
– Dörtte bir Supraydin vitamin tablet günlük verildiğinde 7 gün içinde çok fark edecek ve zamanla eski haline gelecektir. Salmomix isimli sallabaş hastalığı için kullanılan ilacın bileşime bakarsanız neredeyse tamamı vitamindir.
– Ensesindeki tüylerini çekmek ve açık havada kalmasını sağlamak.
– Ense tüyünü çekip boynunu keserek biraz kanı akıtmak yöntemiyle 1 ayda düzelme gören çok arkadaş var.
– Hastalık yeni başlıyorsa EPTANTOİN adlı ilacın dörde bölerek her gün yutturulması. Üç tane sallabaş güvercinin bu ilaçla düzeldiği gözlemlenmiş. EPDANTOİN isimli tablet tüm eczanelerde satılmaktaymış, güvercinlere eziyet etmek yerine bu ilacı her gün çeyrek veren arkadaşların büyük oranda iyileşme sağladığı bilinmektedir.
– Gentamin adlı ilacın çok iyi olduğu söyleniyor. 4 gün süresince eşit oranda gentamin ve depomin (2cc suyuna +depomin vitamin 2cc). 14 gün sonunda iyileşme görülmektedir.
Sultan papaganlarinda sallabaş nasıl geçirilir. Aynı uygulamaları Onlara da yapabilirmiyiz
dozları yarıya düşürüp aynı şekilde yapabilirsiniz. Diğer belirtiler aynı şekilde oluşmaktadır. geçmiş olsun.
insanlara bulaşabilirmi bulaşırsada tedavisi nedir belirtisi veya sonuçları nedir
Bi şey sormak istiyorum bi güvercin imiz bu hastalık belirtilerini taşıyor ve eve içeriye getirdim sağlık acısından biz insanlara da bulaşır mi yoksa yok bide tedavisi için yazılan ilacı aldığımda güvecin im iyileşir mi
inşalara bulaşmaz ilaçları kullanmanız durumunda iyileşme oranı yüksek ama kesin iyileşir demek mümkün değil
sala baş için hangi ilaçı kulanmam gerekir sizden rıcam bi tavsiyede bulunun
sorunuzun cevabı makalede yazıyor ? tam olarak neyi sormak istediniz?
EPTANTOİN çok iyi sonuç veriyor 4 / 1 kullanım
bu bilgi için teşekkür ederim
muhabbet kuşum başını tamamiyle ters çeviriyor akşam çok huysuzlandı korkuyorum hangi ilaçtan hangi oranda vermeliyim acaba ?
o durumdan dönmesi zor oluyor ama antiparaziter ile doksasiklin verebilirsiniz
yolda bir güvercin gördüm yerdeydi uçamıyordu ve kafasını da dik tutamıyordu. Her yeri tertemizdi sanırım araba çarpsa bir yerinde bir iz olur bir kanama olur. Tertemiz kuştu, yerde debeleniyordu aldım veterinere götürüyordum. götürürken bi ara yere attı kendini sonra tekrar aldım montumu yatak yaptım ona ama bu sefer ters koydum kendi öyle durdu karnı yukarda, ve götürürken öldü :(( aşırı üzgünüm. Benim yüzümden mi öldü ?acaba nefes alamadı mı ters durunca ama gagası açıktı hava giriyodTu ordan? Bu hastalıktan ölmüş olabilir mi?
Teşekkürler
merhaba secil
sizinle alakalı bir durum olduğunu düşünmüyorum zaten son evreye gelmiş ve maalesef sizde bu durum gerçekleşmiş. erken müdahale olmayınca ex durumu kaçınılmaz olabiliyor