Ganoderma Lucidum diğer bir ifade ile Ölümsüzlük Mantarı, binlerce yıldır farklı bitkilerin ve mantarların değişik kısımları birçok hastalığın tedavi edilmesinde, hastalıkları iyileştirmede ki göstermiş oldukları başarı sebebiyle de halk hekimliğinde sıkça kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda doğal ve alternatif tedavilere olan ilginin artması bu bitki ve mantarları güncel araştırmaların odağı haline getirmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalar yüzyıllardır bilinen bazı gerçeklerin bilimsel veriler ışığında açığa çıkmasına ve bu kullanımların daha bilinçli hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Alternatif tedavi denildiği zaman da ilk akla gelen mantarlardan biri belki en önemlisi Ganoderma lucidum (Reishi) mantarlarıdır.
2000 yılı aşkın süredir G. lucidum tıbbi mantar olarak kullanılmakta ve önemli tedavi edici özellikleri geçmiş kaynaklarda belgelenmektedir. Geleneksel tıp da, çeşitli hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olarak kullanılan mantarın özellikleri yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda da teyit edilmiştir.
Ganoderma lucidum; Japonca ’da Reishi, Çince ’de Ling Zhi, Latince ’de Ganoderma lucidum olarak adlandırılan, dünyanın pek çok ülkesinde de ‘Mushroom of Immortality’ yani “Ölümsüzlük Mantarı” diye bilinen bir tıbbi mantar türüdür. Çok uzun yıllardır bilinen bu mantar özellikle meşe, akçaağaç, karaağaç, söğüt, tatlı sakız, manolya ve keçiboynuzu gibi ölü veya ölmekte olan ağaçlarda daha çok bulunurken iğne yapraklı ağaçlarda daha az bulunurlar. Bu mantarlar Avrupa, Asya, Kuzey ve Güney Amerika’nın ılıman bölgelerinde yetişmektedirler. Özellikle toprak yüzeyine yakın ya da toprağın içerisine gömülü köklerin üzerinde yetişme olasılıkları yüksektir.
Doğal ortamda yetişen G. lucidum, oldukça nadir bulunduğundan önceleri yalnızca soylu halkın erişebildiği bir ürün olmuştur. Sonraları ise, doğada düzensiz dağılımına bağlı elde edilme zorluğu ve artan talep nedeniyle yetiştiriciliğine başlanmış ve 1970’lerden bugüne G. lucidum yetiştiriciliği mantarın ana kaynağı olmuştur. Son 15 yılda 90’dan fazla markaya ait G. lucidum ürünleri tescil edilmiş ve uluslararası pazara girmiştir. Tüketimi hızla artış gösteren G. lucidum, her yıl Dünya’da binlerce ton tüketilmektedir. 2002 yılında yapılan bir istatistik çalışmasında, G. lucidum’um Dünya çapında yıllık üretiminin yaklaşık 4700 ton olduğu ve bunun 3800 tonunun Çin’de üretildiği belirtilmiştir.
Reishi mantarı, geleneksel tıp alanında Çin’de migren, baş ağrısı, hipertansiyon ve bronşit gibi birçok hastalığa karşı destek tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ganoderma lucidum ile son zamanlarda yapılan çalışmalarda anti-tümör, anti-inflamatuar, karaciğer koruyucu ve anti-mikrobiyal etkilerinin olduğu ortaya çıkmış içerdiği bileşenlerin antioksidan özellik gösterdiği tespit edilmiştir. Ganoderma lucidum yan etkisi bulunmaması nedeni ile Japon Sağlık Bakanlığı tarafından kanser tedavisinde yardımcı bitkisel ilaç olarak kullanımı kabul edilmiş tek mantar çeşididir. Kanser tedavisinde kemoterapi ve radyoterapinin vücutta oluşturduğu yan etkileri yok ettiği belirtilmiştir.
Kaynakça:
- KARABOĞA, Y. (2020). “Ganoderma Lucidum Ve Ticari Ürünlerinin İn Vitro Antioksidan Aktivitelerinin Ve Bazı Biyoaktif Bileşenlerinin Tayini Ve Karşılaştırılması” Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Ana Bilim Dalı İstanbul, Türkiye
- KAHRAMAN, G. (2020). “Ara Mürver (Sambucus Nıgra), Spirulina (Arthrospıra Platensıs) Ve Reishi Mantarı (Ganoderma Lucidum) Ekstraktlarının Keten Tohumu Yağının Oksidatif Stabilitesi Ve Kalitesi Üzerine Etkisi” Yüksek Lisans Tezi. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Konya, Türkiye
- DEMİRTAŞ, B. (2020). “Ganoderma Lucidum Mantarının Kemik İyileşmesi Üzerine Etkisinin İncelenmesi” Uzmanlık Tezi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Zonguldak, Türkiye
- frontiersin
- ktu edu
- drozdogan