Fresh Grup ineklerin gözlemlenmesi neden önemlidir?

Fresh Grup

Fresh Grup ineklerin gözlemlenmesi neden önemlidir?

Fresh Grup ineklerin gözlemlenmesi neden önemlidir?

Fresh Grup ineklerin gözlemlenmesi neden önemlidir? sorusu aklımıza takılan bir sorudur. Gözlem muayenenin ilk adımıdır ve amacı; hasta görünümlü inekleri, hastalık belirtileri görülmeden önce saptamak ve erken tedavi etmektir. Bu nedenle inekler deneyimli kişilerce gözlemlenmelidir.

Etkili bir fresh grup ineklerin yönetim programının zorluğu bu konuda tecrübeli personeli bulmak ve onları görevleri konusunda motive etmektir. Fresh grup ineklerin bölmelerinde bu alanda eğitilmiş 2 deneyimli kişi çalışmalı, bu kişiler sürekli iletişim halinde olmalıdır. Bir personel ineklerin önünden, diğeri arkasından yürüyerek ineklerde önden ve arkadan gördükleri değişiklikleri not etmelidir. Fresh grup ineklerin doğumdan sonra minumum 10 gün izlenmelidir.

Gözlemde ineklerin görünümleri, kulaklarının duruşu ve bakışlarına dikkat edilmelidir. Sağlıklı inekler kulakları yukarda tutarlar, etraflarına merakla bakarlar, yemlerini iştahla yer, gözler parlak, bakışlar canlıdır ve sklerası görülmez. Hasta ineklerin ise kulakları düşmüş, iştahsız ve bakışları donuktur. Korkmuş, stresli veya ağrısı olan ineğin sklerası görünür, yüzünde acı hissi vardır. Gözlemde rumen doluluğu, iştah, dışkının kıvamı ve solunum davranışı, meme doluluk oranı ve yürüyüşe de bakılmalıdır.

Fresh grup ineklerin arkasından yürüyen personel ishal, vücut ısısı, anormal vagina akıntısı, abdomendeki anormal değişiklikleri (abdomen çok küçük ve çok büyümüş), solunum sayısı ve solunum güçlüğü, kuyruğun duruşu, memenin doluluk durumunu, ön kısımdan ilerleyen personel ineğin yem tüketim durumunu, ineğin mizacı ve görünüşü, kulak ısısı ve duruşunu, bakışını, aşırı veya anormal burun akıntısı ve sık öksürük gibi durumları not etmelidir.

Prof.Dr. Ayhan BAŞTAN

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

abastan@ankara.edu.tr

Exit mobile version