Fluvet %1

Veteriner Ektoparaziter (İnsektisit - Akarisit)

Fluvet %1

Fluvet %1

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır.
Dökme Çözelti Veteriner Ektoparaziter (insektisit – Akarisit)

BİLEŞİMİ:

Fluvet %1 Dökme Çözelti, sarımsı açık kahverengi bir çözelti olup, 1 ml ‘si içinde 10 mg Flumetrin etkin maddesi bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Fluvet %1 Dökme Çözeltinin etkin maddesi, Flumetrin,Tıp ll sentetik piretroidler grubuna dahil, insektisidal ve akarisidal etkili sentetik bir birleşiktir. Bu etken madde, hedef dış parazitlere karşı maksimum insektlsidal – akarisidal etkinliği sağlayacak şekilde, 55 /45 oranlarında trans-Z-1 /trans-Z-2 izomerlerinin dengeli bir karışımını içerir. Çözelti hayvanların sırtına dökülerek uygulandığında, formülasyonun özelliği sayesinde 4 saat sonra tüm deri yüzeyine dağılır ve uygulanmasını izleyen ilk günün sonunda başlıca duyarlı kene türlerinin yok edilmesi
için yeterli olan yoğunluklara ulaşmayı sağlar. Flumetrin lipohlik özellikte olduğundan, hızla geniş deri yüzeylerine yayılırken derinin komu katmanı hücreler arası yağ içeriğinde kolayca birikir ve uzun süre antiparaziter etkinliklerini korur.

Flumetrin, diğer piretroidlerde olduğu gibi, dış parazitlere karşı temas ve mide zehri olarak etkir; duyarlı parazitlerin sinir dokularındaki sodyum kanallarının sürekli açık kalmasına, sinirsel iletimin bloke edilmesine ve böylece gelişen hareket uyumsuzluğu ve felç sonucunda parazitin hızlı bir şekilde ölümüne yol açar. Flumetrin geniş spektrumlu insektisit ve akarisit. Sığır, koyun ve keçilerde rastlanan başlıca dış parazitlerden kene, bit ve psoroptik uyuz etkenlerinin hem ergin ve hem de larval şekillerini kısa sürede imha eder. Ayrıca, güçlü ovisidal etkinliği sayesinde dişi kenelerin canlı yumurta hazırlamalarını engelleyerek üremelerini de önleyici etkinliğe sahiptir. İlacın gerek lannasötik formülasyon özellikleri ve gerekse etkin maddenin parazitlerin yıkımlayıcı enzimatik etkilerine ve çevre koşullarına karşı dayanıklılığı nedeniyle, parazit türlerine, dozaja ve çevre koşullarına göre, 4 – 8 haftaya kadar kalıcı antiparaziter etkinlik gösterir. Deri yoluyla çok az emildiğinden, hiçbir zaman sistemik etkiler meydana getirmez. Bu nedenle evcil hayvanlardaki toksisitesi son derece düşüktür.

Önerilen sağalhtım dozlarında akut ve kronik zehirlenmelere sebep olmaz. Deriden emilerek çeşitli dokulara yansıyan ilaç miktarı hiçbir zaman flumetrin için uygulanan en yüksek kalıntı limitlerine ulaşamadığından, hayvansal ürünlerde kalıntı sorunu yaratmaz.

KULLANIM ALANI

Fluvet %1 Dökme Çözelti, sığır ve koyunlarda ergin ve gelişme dönemindeki kan emici bitler (ljnognathus spp., Solenopotes eurysternus, Haernatopinus spp.), ısırrcı bit (Damalinia spp.), koyun yapağı biti (Melophagus ovinus), tek ve çok konaklı keneler (Boophilus spp., lxodes spp., Rhlplcephalus spp., Hyalomma spp., Amblyomma spp., Dermacentor spp., Haemaphysalls spp.) ve psoroptik uyuz (Psoroptes ovls) etkenlerinden ileri gelen enfestasyonların sağaltımı ve kontrolünde kullanılır. Köpeklerde Demodex uyuzu sağaltım ve kontrolünde kullanılır.

Fluvet %1 KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde, hayvanların omzundan kuyruk sokumuna değin sırt çizgisi boyunca ince bir hat halinde dökülmek suretiyle uygulanır. Flumetrin etkin maddesinin evcil ruminantlarda sırta dökme şeklinde uygulanan farmakolojik sağaltım dozu parazit türlerine göre, 1 kg canlı ağırlık için 1- 2 mg arasında değişmektedir. Pratik uygulama dozu normal olarak l0 kg canlı ağırlık için 1 ml olup, uygulama dozlarının aşağıdaki şekilde ayarlanması önerilir.

Fluvet %1 Dökme Çözeltinin pratik uygulama dozları

Koyunlarda yapağının uzun olması durumunda sırt çizgisi boyunca yapağı örtüsü elle ikiye ayrılmak suretiyle, çizgi halinde açılan deriye uygulanır. Tüm hayvan türlerinde sinek ve bit mücadelesi için kullanılacak ilaç miktarının sırt çizgisi boyunca uygulanması yeterlidir. Kene mücadelesi amaçlandığında koltuk altı, kasık bölgesi, tırnakların çevresi, meme ve kulak dipleri gibi, kenelerin fazlaca bulunabildiği yerlere de damlatma şeklinde uygulanması önerilir. Bunun için bir defada kullanılacak ilaç miktarının 1/3 ‘lük kısmı belirtilen vücut bölgelerine ufak
lekeler halinde dökülür. Belirtilen amaçla iğnesiz bir enjektör kullanılarak da doz ayarlaması yapılabilir. Sığır ve koyunlarda psoroptik uyuz olguları ve bit enfestasyonlarının sağaltımında dozlar yukarıda önerilen dozların iki katına çıkarılır. Köpeklerde Demodex uyuzu vakalarında 1 ml / 10kg c.a. dozunda kullanılır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR:

Fluvet %1 Dökme Çözelti, yalnızca sığır ve koyunların dış parazit enfestasyonlarına karşı sırta ve parazitli bölgelere dökmek suretiyle uygulanır. Aşırı sıcak havalarda ilaçlamadan kaçınılmalıdır. Hayvanların göz ve ağız çevreleri ile ağır lezyonlu deri bölgelerine uygulanmamalıdır.

İlaçlamadan sonra hayvanın yağmurla ıslanması nedeniyle insektisit ve akarisit etkinliği azalmaz. Ancak çevre sıcaklığına, hayvan türüne, kıl ve yapağı örtüsünün kalınlığına göre hayvanın vücut kene yükünün az veya çok olması gibi dış etmenlere bağlı olarak kalıcı ve koruyucu etkisi değişebilir. Özellikle bitler ve kenelere karşı etkin koruma süresi koyunlarda 6 hafta, sığırlarda 3 haftaya kadar olabildiğinden belirtilen sürelerin sonunda uygulamanın tekrarlanması önerilir.

Flumetrinin ovisidal etkinliği derideki yoğunluğuna bağlıdır. En düşük etkin yoğunluğun, muhtelif kene türlerine göre 0,5 ppm ile 4 ppm arasında değiştiği bildirilmiştir.

Gebelikte kullanımı: Gebe hayvanlarda kullanımına bağlı bir istenmeyen ve yan etki sakıncası ile karşılaşılmamıştır.

İSTENMEYEN YAN ETKİLER:

Fluvet %1 Dökme Çözelti hedef türlere göre önerilen sağaltım dozlarında uygulandığında genelde istenmeyen yan etki yaratmaz. Bazı hassas fertlerde deri inciltisinden kaynaklanan ve kendiliğinden iyileşen geçici süreli eksitasyon belirtileri görülebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Organik fosforlu insektlsitler, piretroidlerin karaciğerdeki enzimatik hidrolizini yavaşlatır veya önlerler. Bu durum piretroidlerin uygulama yapılan hayvana yönelik zehirliliğinde nisbi bir artışa neden olabilir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER, ANTİDOT

Yüksek dozlarda ve sıklıkla kullanıldığında akut zehirlenmelere sebep olabilir. Akut zehirlenen hayvanlarda kusma ve ishal gibi sindirim sistemi bozuklukları, kronik çırpınmalar, motor uyumsuzluk ve benzeri nöromüsküler bozukluklar ile dispne, siyanoz ve ölüme kadar gidebilen klinik belirtilerle karşılaşılır. Sentetik piretroidlerle meydana gelen zehirlenmelere özgü seçkin bir antidot bulunmamaktadır. Ortaya çıkan klinik zehirlenme belirtilerine göre semptomatik sağaltım uygulanır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR:

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (l.K.A.S.): sığırlarda et ve süt, koyunlarda et için kalıntı arınma süresi sıfır (0) giinrlür. İnsan
tüketimi için sllt elde edilen koyunlara uygulanmaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Fluvet %1 Dökme Çözelti, sadece sağlıklı deri yüzeylerine uygulanmaya mahsustur. Lezyonlu deri, yara, göz konjonktivası, ağız, burun gibi mukozalara uygulanmamalıdır. Flumetrine karşı duyarlılığı olduğu bilinen hayvanlarda ve 7 günlükten küçük buzağı kuzularda kullanılmamalıdır.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR:

Uygulama sırasında koruyucu iş elbisesi ve lastik eldiven kullanınız.

Uygulamayı iyi havalandırılabilen ortamlarda veya mümkünse açık havada yapınız.

Uygulama sırasında hiçbir şey yiyip içmeyiniz.

İlacın cildinize ve gözlerinize bulaşmamasına dikkat ediniz. Bulaşma durumunda en kısa sürede temiz su ile iyice yıkayınız.

Uygulama bitiminde de ellerinizi ve yüzünüzü bol su ile yıkayınız.

Yanlışlıkla ve kaza sonucu ağızdan alındığında, ilacın prospektüsü ile birlikte en kısa sürede doktora başvurunuz.

MUHAFAZA ŞEKLİ VE RAF ÖMRÜ

İnsan ve hayvan yiyeceklerinden ayrı bir yerde, serin ( IS – 25°C ) ve doğrudan güneş ışığına karşı korunaklı ortamlarda, kendi ambalajı içinde ve ağzı sıkıca kapatılmış olarak muhafaza ediniz.

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ: Özel ölçekli 100 ml, 250 ml, 500 ml ve 1000 ml’lik plastik şişelerde satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERLERİ VE ŞARTLARI:

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır (VH R).

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 03.07.2007

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 09.05.2007 – 18 l 029

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: TOPKİM -Topkapı İlaç Premiks San. ve Tic A.Ş. Ali Nihat Tarlan (acl Karakartal Sok. No: 4 Daire: 5Ataşehir / İstanbul

ÜRETİM YERİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Polatlı Org San. Böl. 210. Cad. No: 7 Polatlı /Ankara

Exit mobile version