Flutron

Veteriner Ektoparaziter (İnsektisit - Akarisit)

Flutron

Flutron

Flutron Dökme Çözelti

Veteriner Ektoparaziter (İnsektisit – Akarisit)

BİLEŞİMİ

Flutron Dökme Çözelti her ml’de 10 mg flumetrin içeren sarımsı – koyu kahve – kızıl renkli bir çözeltidir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Flutron Dökme Çözelti sentetik piretroidlerden flumetrin içerir. Sentetik piretroidler, doğal piretrinlere benzer şekilde temas zehri ve mide zehri olarak etkirler, sistemik bir etki oluşturmazlar. Bu gruptan insektisitler lipofilik niteliklidir. Bu nedenle, parazit insektlerin lipoid moleküllerce zengin kütikulasından kolayca geçerek etki noktalarına ulaşırlar. Piretroidler genel olarak yağ dokusuna afinite duyarlar. Derinin stratum korneum tabakasındaki hücreler arası bölgedeki yağlı dokularda birikerek tüm deri yüzeyine yayılırlar.

Flumetrin, etkisini, parazitlerin sinirlerindeki sodyum kanallarının giriş kinetiğini değiştirmek suretiyle gösterir. Flumetrin, sodyum kanallarının ya uzun süre açık kalmasını ya da yavaş kapanmasını sağlayarak sinir hücresi içine fazla miktarda sodyum akımına sebebiyet verir ve bu şekilde sinir iletimi bloke edilmiş olur. Bu da, parazitin sinir hücresi membranında tekrarlayan boşalma ve ani depolarizasyona sebep olur ve bu da parazitin felcine sebep olur.

Flutron Dökme Çözelti deri üzerine uygulandığında derinin stratum korneum ve deri hücreleri arasındaki yağlı intersellüler yüzeyler arasından geçerek vücudun tamamına yayılır. Flumetrin, deri üzerine uygulandıktan 4 saat sonra tüm deri yüzeyine dağılır. 1 gün sonra ise ayaklar dahil tüm deri yüzeyinde önemli kene türlerinin eliminasyonu için yeterli konsantrasyona ulaştığı saptanmıştır. Flumetrin, uygulandıktan 1 gün sonra sırt derisinde 670 ppm, kalça derisinde 228.3 ppm, skapula bölgesindeki deri yüzeyinde 61.9 ppm, meme derisinde 14.9 ppm, linea alba üzerinde ise 2.7 ppm ölçülmüştür. Deriden çok az miktarda emildiğinden, kalıntı değerleri, kabul edilen kalıntı limitlerinin çok altında kalmaktadır. Flumetrinin metabolitleri idrar ve dışkı ile atılır.

Toksikolojik bilgiler: Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) sınıflandırmasına göre flumetrinin toksisite sınıfı II’dir. Flumetrinin akut oral LD50 değeri dişi Wistar farelerde 41 – 3849 mg/kg’dır. Akut dermal LD50 değeri ratlarda > 5000 mg/kg c.a. olarak bildirilmiştir.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Flutron Dökme Çözelti, sığır ve koyunlarda olgun ve gelişme dönemindeki tek ve çok konaklı keneler (Boophilus spp., Hyalomma spp., Rhipicephalus spp., Ixodes ricinus, Amblyomma spp., Dermacentor spp.) ile emici ve sokucu bitler (Haematopinus sternus, Linognathus vituli, Bovicola bovis, B. ovis, Melophagus ovinus), ısırıcı sinekler ve Psoroptes uyuzu (Psoroptes ovis) etkenlerine bağlı enfestasyonların ve köpeklerde demodex uyuzu etkenine bağlı enfestasyonların tedavi ve kontrolünde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, polietilen şişenin kapağı açılır, şişe hafifçe sıkılarak üstteki bölmeye gerekli miktardaki çözeltinin dolması sağlanır. Daha sonra şişe serbest bırakılarak bölmedeki çözelti, sığırlarda, hayvanın cidago bölgesinden başlayarak kuyruk sokumuna kadar (sırt çizgisi boyunca) dökerek uygulanır. Flumetrinin dökme çözelti halinde uygulama dozu parazit türüne göre değişmektedir. Flumetrinin farmakolojik dozu kenelere ve sokucu bitlere karşı 1 mg/kg c.a., emici bitlere ve Psoroptes uyuzuna karşı 2 mg/kg canlı ağırlıktır. Buna göre Flutron Dökme Çözelti, aşağıdaki pratik dozlarda uygulanır:

 

 Sığır Doz Koyun Doz
100 kg canlı ağırlığa kadar 10 ml 10 kg c.a. 1 ml
100 – 200 kg c.a. 20 ml 15 kg c.a. 1.5 ml
200 – 300 kg c.a. 30 ml 20 kg c.a. 2 ml
300 – 400 kg c.a. 40 ml 30 kg c.a. 3 ml
400 kg’ın üzeri 50 ml 40 kg c.a. 4 ml
50 kg c.a. 5 ml

 

Koyunlar: Uygulama iki şekilde yapılabilir:

  1. a) Yeni kırkılmış koyunlarda, uygulanacak doz, hayvanın cidago bölgesinden başlayarak kuyruk sokumuna kadar (sırt çizgisi boyunca) dökerek uygulanır. Eğer koyunların yapağı veya kılları uzunsa, bu takdirde sırt üzerindeki yapağı veya kıl elle iki yana açılır ve uygulanacak doz çizgi şeklinde açılan deri kısmı üzerine dökerek uygulanır.
  2. b) Koyunlarda bir başka uygulama şekli de şöyledir: Hayvan, kalçası üzerine oturtularak karnın yanlarındaki ve ön, arka bacaklar arasındaki yapağısız veya kılsız çıplak kısımlara uygulanacak doz, ucuna iğne takılmamış enjektöre çekilip mümkün olduğu kadar çok noktaya uygulanacak şekilde akıtılarak kullanılır.

Psoroptik uyuz ve bit vakalarında uygulama: Gerek sığırlarda ve gerekse koyunlarda psoroptik uyuz ve bit enfestasyonlarında yukarıda belirtilen dozların iki katı uygulanır.

Köpekler: Demodex uyuzu mücadelesinde 1 ml / 10 kg c.a. dozda uygulanır. Uyuzlu bölgeler üzerine direkt uygulanabileceği gibi omurga üzerine burun üstünden kuyruk sokumuna kadar uygulanabilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Flutron Dökme Çözelti, uygulandıktan sonra 4 – 8 hafta süresince deri üzerindeki etkinliğini korur. Bu süreyi, çevre sıcaklığı ve kene miktarının yoğunluğu gibi faktörler etkiler. Dış parazit mücadelesinde enfestasyonun çeşidine ve yoğunluğuna göre belirtilen sürelerin sonunda aynı dozlarda tekrar uygulanır. Eğer kene mevsiminin başında, ilk olgun kene hayvan üzerinde görülür görülmez ilaç uygulaması yapılırsa etki süresi 6 – 8 hafta sürer. Emici ve sokucu bitler ve Psoroptes uyuzu mücadelesinde ise bir defalık ilaç uygulaması kontrol için yeterlidir.

İlaçlamadan sonra hayvanların yağmur altında ıslanması, ilacın keneleri öldürücü ve dişi kenelerin üremelerini engelleyici etkisini azaltmaz. Fakat çevre ısısı, kene miktarının azlığı ve çokluğu gibi dış etkenler koruyucu etki süresini çok az etkileyebilir.

Flutron Dökme Çözelti’nin keneler üzerindeki etkisi iki şekildedir. Birinci etkisi, olgun keneler ile bunların larva ve nimfleri üzerine öldürücü etkisi; ikinci etkisi ise, flumetrinin az miktardaki kalıntıları ile bile temasa geçen dişi kenelerin canlı yumurta bırakma özelliğinin ortadan kalkması ve steril hale gelmesidir. Bazı kene türlerinin canlı yumurta bırakmalarının %100 durdurulması için gerekli flumetrin miktarları (1 ppm: 1 μg flumetrin / g deri) şöyledir:

Rhipicephalus evertsi 2 ppm

Rhipicephalus appendiculatus 2 ppm

Amblyomma spp. 0.5 – 4 ppm

Hyalomma truncatum 2 ppm

Boophilus annulatus (OP-türü) 2.5 ppm

İlaveten yapılacak kış ilaçlamasının önemi: Çok konaklı kenelerin genç dönemlerinin, özellikle kış mevsiminde çok aktif oldukları bölgelerde Flutron ile yapılacak bir ilaçlama ile gelecek yaz döneminde gelişecek hayvanları enfeste edecek kene miktarı büyük ölçüde azalmış olacaktır.

Gebelikte kullanım: Gebelikte kullanımına ilişkin bir komplikasyon bildirilmemiştir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Önerilen sağaltım dozlarında uygulandığında herhangi bir yan etki bildirilmemiştir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Organik fosforlu bileşikler piretroidlerin hidrolizini yavaşlatır veya önlerler. Bu durum, ilacın memelilere yönelik zehirliliğini artırabilir. Diğer piretroidler ilaç etkinliğini artırırlar.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Doz aşımı durumunda hayvanların derisinde irritasyon şeklinde belirtiler gözlenebilmektedir. Spesifik bir antidotu olmayıp, oluşabilecek zehirlenmelerde temas en az düzeye indirgenmeye çalışılarak semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben sığırlarda et ve süt, koyunlarda et için kalıntı arınma süresi 0 (sıfır) gündür. İnsan tüketimi için süt elde edilen sağmal koyunlara uygulanmaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Aktif maddeye hassasiyeti olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Flutron Dökme Çözelti sadece harici kullanım içindir.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Ambalajı hasarlı ürünleri almayınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Uygulama sırasında bir şey yenilip içilmemeli ve sigara kullanılmamalıdır. İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Deriye veya göze teması halinde deri ve gözler bol su ile yıkanmalıdır. Spesifik bir antidotu olmadığından, kaza sonucu meydana gelebilecek herhangi bir zehirlenme durumunda prospektüs ile hekime başvurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında, kapağı sıkıca kapatılmış olarak, kuru ve serin bir yerde (10 – 25 °C), ışıktan koruyarak ve yiyecek maddelerinden uzakta saklanmalıdır. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Kullanımdan hemen sonra boş ilaç şişeleri emin bir şekilde yok edilmelidir. Arılar ve balıklar flumetrine karşı aşırı derecede duyarlı olduğundan ilaçlı yıkama suları, ilaç artıkları ve boşalan kaplar akarsular, göl ve göletlere atılmamalı, arı kovanları ve çevresine uygulanmamalıdır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 100 ml ve 500 ml’lik beyaz renkli polietilen şişelerde ve kutusuz olarak 1 litre, 5 litre, 20 litre ve 25 litrelik beyaz renkli polietilen şişelerde satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 31.12.2007

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 31.12.2007 – 019/0053

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version