Flutron-FC

Veteriner Ektoparaziter (İnsektisit - Akarisit)

Flutron-FC

Flutron-FC

Flutron-FC Dökme Çözelti

Veteriner Ektoparaziter (İnsektisit – Akarisit)

BİLEŞİMİ

Flutron-FC Dökme Çözelti her ml’de 5 mg flumetrin ve 5 mg siflutrin içeren sarımsı – koyu kahve – kızıl renkli bir çözeltidir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Flutron-FC Dökme Çözelti sentetik piretroidlerden flumetrin ve siflutrin içerir. Sentetik piretroidler doğal piretrinlere benzer şekilde temas ve mide zehri olarak etkirler, sistemik bir etki oluşturmazlar. Bu gruptan insektisitler lipofilik niteliklidir. Bu nedenle, parazit insektlerin lipoid moleküllerce zengin kütikulasından kolayca geçerek etki noktalarına ulaşırlar. Piretroidler genel olarak yağ dokusuna afinite duyarlar. Derinin stratum korneum tabakasındaki hücreler arası bölgedeki yağlı dokularda birikerek tüm deri yüzeyine yayılırlar.

Flumetrin ve siflutrin, etkisini, parazitlerin sinirlerindeki sodyum kanallarının giriş kinetiğini değiştirmek suretiyle gösterir. Flumetrin ve siflutrin, sodyum kanallarının ya uzun süre açık kalmasını ya da yavaş kapanmasını sağlayarak sinir hücresi içine fazla miktarda sodyum akımına sebebiyet verir ve bu şekilde sinir iletimi bloke edilmiş olur. Bu da, parazitin sinir hücresi membranında tekrarlayan boşalma ve ani depolarizasyona sebep olur. Bunun sonucunda parazitte konvülsiyonlar ile birlikte huzursuzluk, kaslarda eksitasyon, genel felç durumu, koma ve ölüm şekillenir.

Flutron-FC Dökme Çözelti deri üzerine uygulandığında derinin stratum korneum ve deri hücreleri arasındaki yağlı intersellüler yüzeyler arasından geçerek vücudun tamamına yayılır. Flutron-FC, deri üzerine uygulandıktan 4 saat sonra tüm deri yüzeyine dağılır ve tüm vücut yüzeyinin deri yağ dokusunda birikerek etkinliğini gösterir. Deriden çok az miktarda emildiğinden, kalıntı değerleri kabul edilen kalıntı limitlerinin çok altında kalmaktadır. Flumetrinin metabolitleri idrar ve dışkı ile atılır.

Toksikolojik bilgiler: Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) sınıflandırmasına göre flumetrin ve siflutrinin toksisite sınıfı II’dir. Flumetrinin akut oral LD50 değeri dişi Wistar farelerde 41 – 3849 mg/kg’dır. Akut dermal LD50 değeri ratlarda > 5000 mg/kg c.a. olarak bildirilmiştir. Mutajenik ve teratojenik etkili değildir. Siflutrinin polietilen glikol içinde oral LD50 değeri erkek farelerde 291 mg/kg, dişi farelerde 609 mg/kg’dır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Flutron-FC Dökme Çözelti, sığırlarda olgun ve gelişme dönemindeki tek ve çok konakçılı keneler (Boophilus spp., Hyalomma spp., Rhipicephalus spp., Ixodes ricinus, Amblyomma spp., Dermacentor spp.) ile emici ve sokucu bitler (Haematopinus sternus, Linognathus vituli, Bovicola bovis), vücut yüzeyine konan sabit veya fakültatif sinekler ile mücadelede kullanılır. Etkili olduğu başlıca sinek türleri şunlardır:

Isırıcı sinekler: Haematobia irritans (boynuz sineği), Haematobia irritans exigua (bufalo sineği), Haematobia stimulans, Stomoxys calcitrans (ahır sineği)

At sinekleri: Tabanus, Pangonia, Haematopota (at sineği), Chrysops, Hybomitra cinsi sinekler

Emici sinekler: Musca autumnalis (yüz sineği), Hydrotaea irritans (kafa sineği), Morrelia spp., Musca domestica ve Fannia canicularis (ev sinekleri)

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, polietilen şişenin kapağı açılır, şişe hafifçe sıkılarak üstteki bölmeye gerekli miktardaki çözeltinin dolması sağlanır. Daha sonra şişe serbest bırakılarak bölmedeki çözelti, sığırların cidago bölgesinden başlayarak kuyruk sokumuna kadar (sırt çizgisi boyunca) dökerek uygulanır. Flutron-FC Dökme Çözelti’nin farmakolojik dozu siflutrin baz alınarak 0.5 mg/kg canlı ağırlıktır. Buna göre Flutron-FC Dökme Çözelti aşağıdaki pratik dozlarda uygulanır:

 

 Sığır Doz
100 kg canlı ağırlığa kadar 10 ml
200 kg c.a. 20 ml
300 kg c.a. 30 ml
400 kg c.a. 40 ml
500 kg c.a. ve üzeri için 50 ml

 

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Keneler, hava sıcaklığının yükselmesi ile birlikte aktif hale geçerler. Mücadelede theileriosis ve babesiosis riskinin en yüksek olduğu dönemler dikkate alınarak program yapılması gereklidir. İlacın önerilen şekilde uygulanmasından sonra koruyucu etkisi sinek mevsiminde 4 – 8 haftadır. Bu süre sinek, bit ve kenelerin tür, ırk ve insidansına göre değişebilir. Eğer kene mevsiminin başında, ilk olgun kene hayvan üzerinde görülür görülmez ilaç uygulaması yapılırsa etki süresi 6 – 8 hafta sürer. Uygulama, sağlıklı deri üzerine önerilen doza uyularak yapılmalıdır.

İlaçlamadan sonra hayvanların yağmur altında ıslanması, ilacın keneleri öldürücü ve dişi kenelerin üremelerini engelleyici etkisini azaltmaz. Fakat çevre ısısı, kene miktarının azlığı ve çokluğu gibi dış etkenler koruyucu etki süresini etkileyebilir.

Flutron-FC uygulaması, sineklerin yanı sıra bunlar ile bulaştırılan birçok hastalığa karşı hayvanların korunmasına yardımcı olur (yüz sineği olarak bilinen Musca autumnalis, pembe göz hastalığı (pink eye) olarak bilinen hastalığın etkeni Moraxella bovis’in vektörüdür; diğer Musca spp. ve Stomoxys calcitrans türü sinekler ise yaz yarası adı verilen stephanofilariasisin taşıyıcı olarak bilinen sinek türleridir). Diğer yandan, otlamakta olan hayvanların rahatsız edilmesi ile (özellikle Tabanus, Haematopota ya da Haematobia türü sinekler ile) meydana gelebilecek süt verimi düşüklüğü, kilo kaybı, reprodüktif performans bozukluklarının önlenmesine yardımcı olur.

Ürünü direkt güneş ışınları altında uygulamayınız, aksi takdirde uygulama alanında kızarıklık ve hassasiyet oluşabilir. Ürün, gölge bir yerde uygulandıktan 3 – 4 saat sonra sığırlar meraya çıkarılmalıdır.

Flutron-FC Dökme Çözelti’nin keneler üzerindeki etkisi iki şekildedir. Birinci etkisi, olgun keneler ile bunların larva ve nimfleri üzerine öldürücü etkisi; ikinci etkisi ise, flumetrinin az miktardaki kalıntıları ile bile temasa geçen dişi kenelerin canlı yumurta bırakma özelliğinin ortadan kalkması ve steril hale gelmesidir.

İlaveten yapılacak kış ilaçlamasının önemi: Çok konakçılı kenelerin genç dönemlerinin, özellikle kış mevsiminde çok aktif oldukları bölgelerde Flutron-FC ile yapılacak bir ilaçlama ile gelecek yaz döneminde gelişecek hayvanları enfeste edecek kene miktarı büyük ölçüde azalmış olacaktır.

Gebelikte kullanım: Gebelikte kullanımına ilişkin bir komplikasyon bildirilmemiştir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Bazı hayvanlarda, özellikle açık renkli hayvanlarda, uygulama sahasında geçici bir irritasyona neden olabilir. Belirtiler birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Organik fosforlu bileşikler piretroidlerin hidrolizini yavaşlatır veya önlerler. Bu durum, ilacın memelilere yönelik zehirliliğini artırabilir. Diğer piretroidler ilaç etkinliğini artırırlar.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Doz aşımı durumunda hayvanların derisinde irritasyon şeklinde belirtiler gözlenebilmektedir. Spesifik bir antidotu olmayıp, oluşabilecek zehirlenmelerde temas en az düzeye indirgenmeye çalışılarak semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben sığırlarda et ve süt için kalıntı arınma süresi 0 (sıfır) gündür.

KONTRENDİKASYONLARI

Aktif maddeye hassasiyeti olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Flutron-FC Dökme Çözelti sadece harici kullanım içindir.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Ambalajı hasarlı ürünleri almayınız. Direkt güneş ışığı altında uygulamayınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Uygulama sırasında bir şey yenilip içilmemeli ve sigara kullanılmamalıdır. İlaçlama işlemi rüzgara karşı yapılmamalıdır. İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Deriye veya göze teması halinde deri ve gözler bol su ile yıkanmalıdır. Spesifik bir antidotu olmadığından, kaza sonucu meydana gelebilecek herhangi bir zehirlenme durumunda prospektüs ile hekime başvurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında, kapağı sıkıca kapatılmış olarak, kuru ve serin bir yerde (10 – 25 °C), ışıktan koruyarak ve yiyecek maddelerinden uzakta saklanmalıdır. Yağlı çözelti olduğundan 8 °C’nin altında depo edilmemelidir. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Kullanımdan hemen sonra boş ilaç şişeleri emin bir şekilde yok edilmelidir. Arılar ve balıklar flumetrine karşı aşırı derecede duyarlı olduğundan ilaçlı yıkama suları, ilaç artıkları ve boşalan kaplar akarsular, göl ve göletlere atılmamalı, arı kovanları ve çevresine uygulanmamalıdır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 100 ml ve 500 ml’lik beyaz renkli polietilen şişelerde ve kutusuz olarak 1 litre, 5 litre, 20 litre ve 25 litrelik beyaz renkli polietilen şişelerde satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 22.02.2013

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 01.09.2008 – 020/0038

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version