Flumeglin

Veteriner Non-steroid Antienflamatuar

Flumeglin

Flumeglin

Flumeglin

Flumeglin Enjeksiyonluk Çözelti

Non-steroid Antienflamatuar

BİLEŞİMİ

Flumeglin Enjeksiyonluk Çözelti renksiz ve berrak bir çözelti olup, her ml’sinde 50 mg fluniksin baza eşdeğer fluniksin meglumin içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Flumeglin Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan fluniksin non-steroidal antienflamatuar (NSAID) ilaç olup, non-narkotik analjezik ve antipiretik etkinliğe sahiptir. Fluniksinin bu etkinlikleri prostagalandin sentetaz etkinliğini inhibe etmesi temeline dayanır.

Atlarda; fluniksin megluminin pik plazma seviyesi 1 – 1.5 saat ve plazma yarılanma ömrü 1.6 saat şeklindedir. Son enjeksiyondan 8 saat sonra dahi plazmada ilaç tespit edilmektedir.

Sığırlarda; fluniksin meglumin zayıf asit karakterde olduğundan dolayı yüksek oranlarda plazma proteinlerine bağlanır ve uygulanan ilacın çoğunluğu başlıca safra yoluyla elimine edilmektedir.

Köpeklerde; fluniksin meglumin pik plazma seviyesi 1 saat kadar ve plazma yarılanma ömrü 9 saat olarak tespit edilmektedir.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Flumeglin Enjeksiyonluk Çözelti; antipiretik, analjezik ve non-narkotik etkileri olan non-steroidal antienflamatuar olup, başlıca atlarda kolik ile ilgili ağrılar ve inflamasyonun hafifletilmesi amacıyla, sığırlarda enfeksiyöz hastalıklara bağlı akut inflamasyonun kontrolünde kullanılır. Sığırlarda, atlarda ve köpeklerde ayrıca;

– Tendo, iskelet-kas sistemi ağrıları, yangılı durumları ve iç organların düz kas spazmlarından kaynaklanan ağrı ve sancıların sağaltımında kullanılır.

– Kan ve dokulardaki laktik asit miktarını azaltıp kan basıncının düşmesini engelleyerek kalbe venöz dönüşü iyileştirir ve damar endotel hücrelerindeki hasarı azaltır.

– Kolibasilloz, pnömoni ve kronik obstruktif solunum hastalıklarıyla ilgili akut inflamasyonların kontrolü, akut sığır pulmoner amfizemi (fog fever), akut mastitis tedavilerinde de ek olarak kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Flumeglin Enjeksiyonluk Çözelti; veteriner hekim tarafından başka türlü tavsiye edilmediği takdirde, hayvan türüne göre yavaş damar içi (İV) veya kas içi (İM) olarak tablodaki dozlarda uygulanır. Ayrıca, atlarda Equine colic, colitis ve endotoksik şok tedavisinde damar içi (İV) 1.1 mg/kg canlı ağırlık / gün (1 ml / 45 kg canlı ağırlık / gün) olarak uygulanır ve gerekirse tekrarlanır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

6 haftalıktan küçük hayvanlarda kullanılmamalıdır. Sığırlarda, tekrarlanan damar içi (İV) uygulamalardan sakınılmalıdır. Özellikle atlarda damar içi uygulamalar çok dikkatli yapılmalıdır. Mecbur kalmadıkça uygulanmamalıdır (anafilaktik şok oluşabilir). Genel anestezideki hayvanlara prostaglandin sentezini inhibe eden non-steroid antienflamantuarlar uygulanmamalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Fluniksin; non-steroidal antienflamatuar (NSAID) siklooksijenaz inhibitörü ilaçlardan olup, gastrointestinal ve renal toksikasyonlara neden olabilir. Uzun süreli kullanımını takiben gastrointestinal irritasyon, şiddetli durumlarda ülserasyona neden olabilir. Kas içi (İM) olarak uygulanan bölgede özellikle atlarda ve boyun bölgesinde kendiliğinden geçici ağrı, yerel şişme, sertleşme ve terleme gibi reaksiyonlar şekillenebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Fluniksin diğer non-steroidal antienflamatuarlar (NSAID), genel anestezikler, kortikosteroidler, nefrotoksik ilaçlar ve varfarin gibi maddelerin etkilerini güçlendirir. Bundan dolayı bu ilaçlarla birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Tavsiye edilen terapötik dozlar aşılmamalı ve uzun süreli kullanımdan kaçınılmalıdır. Atlara günlük dozun 3 katı dozlarda 10 gün süreyle ve sığırlara tedavi dozlarında 9 gün süreyle verilen fluniksin, kan ve idrar değerlerinde değişiklikler oluşturmamıştır. Sığırlara, tedavi dozunun 3 ve 5 katı dozlarda 9 gün süreyle verildiğinde, nadiren de olsa dışkı ve idrarda kan bulunmasına neden olmuştur.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 21 gün süreyle eti için yetiştirilen hayvanlar kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulandıktan sonraki 5 gün (10 sağım) süresince elde edilen süt insan gıdası olarak kullanılmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Böbrek, kalp ve karaciğer rahatsızlıkları olan hayvanlarda kullanılmaz. Sindirim sisteminde ülser ve kanamaya meyilli olan hayvanlarda kullanılması kontrendikedir. Fluniksine hassasiyeti olduğu bilinen hayvanlarda kullanılmamalıdır. Yarış atlarında, yarıştan bir hafta önce kullanılmamalıdır. At ve sığırlarda nadiren de olsa fluniksinin damar içi (İV) uygulanmasından sonra anafilaktik reaksiyonlar şekillenebilir. İlaç uygulanmasına son verilerek derhal semptomatik tedavi uygulanır.

Gebelikte ve damızlıkta kullanım: Farklı deney hayvanlarında yapılan çalışmalarda teratojenik ve karsinojenik etki görülmemiştir. İn vitro çalışmalarda mutajenik etkiye rastlanılmamıştır. Damızlık boğalarda etkisi bilinmediğinden kullanılmamalıdır. NSAID’ların östrus ve doğum sürecine etkisi olduğu bilinmektedir. Östrus siklusunun prostaglandin fazında uygulanması durumunda östrus başlangıcında gecikme oluşabilir. NSAID’ların tokolitik etki nedeniyle doğum üzerine potansiyel geciktirici bir etkisi olduğu bilinmektedir. Tavsiye edilen doz aşılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız. Kullanmadan önce prospektüsü okuyunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Ambalajında, oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ısı ve ışıktan koruyarak saklayınız. Üretim tarihinden itibaren raf ömrü 3 yıldır. İlk dozun çekilmesinden itibaren ilaç 28 gün içinde tüketilmelidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik amber renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 16.09.2004

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 28.08.2002 – 011/1081

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version