Evcil Kuşlarda Tırnak Kesimi Nasıl Yapılır?

Kuşlarda Tırnak Kesiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evcil Kuşlarda Tırnak Kesimi Nasıl Yapılır?

Evcil Kuşlarda Tırnak Kesimi Nasıl Yapılır?. Tırnak kesimi genel olarak kesmek için küçük tırnak kesicileri ya da kediler için olan kesiciler kullanılır. Daha büyük papağanlar için yüksek devirli dönen aletler kullanılabilir. Bu aletler kullanılırken deriye zarar vermemeye son derece özen gösterilmelidir. Dönme sırasında oluşan ısı ile oluşabilecek kanamalar koterize edilmelidir.

Evcil Kuşlarda Tırnak Kesimi İçin Kullanılan Aletler

Tırnak pensleri kullanıldığında az miktarlarda kesim yapılmalıdır. Böylece kanama riski azaltılır. Arter çoğunlukla tırnak ucuna yakındır. Böylece kanama riski azaltılır. Arter genellikle tırnak ucuna yakın bölgede bulunmaktadır. Açık renkli tırnaklarda damarı görmek ve ona zarar vermede sakınmak daha kolaydır. Siyah tırnaklarda ise bu şans daha da azdır. İstenen uzunluğa uzanan yada kanama başlayana kadar az az tırnak kesimi yapılmalıdır.

Evcil Kuşlarda Tırnak Kesimi miktarı için sabit bir uzunluk yoktur. Her olguda evcil kuşunuza göre karar verilmelidir. Genellikle genel anestezi gerekmez. Tırnaklar çok büyüdüğünde ve kanama kaçınılmaz olduğunda anestezi düşünülmelidir.

Tırnak Kesimi Sırasında Kanama Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Evcil Kuşlarda Tırnak Kesimi sırasında kanama, gümüş nitrat tozu ya da çubuğu veya potasyum permanganat tozu ya da kristali kullanılarak durdurulmaya çalışılmalıdır. Kanama olduğunda tüm tünekleri kaldırmak gerekir. Böylece, tırnak ucunda pıhtının çarpma şansını azaltabilir. Eğer bu ilaçlar yoksa kanama yerine tampon uygulanmalıdır. Özellikle arter damar kanamaları tampon uygulansa dahi kanama durmayabilir. Bu gibi risklerden dolayı evcil kuşlarda tırnak kesimi işlemini müdahale yapılabilecek klinik ve muayenehanelerde yaptırmakta fayda vardır. Kanama durana kadar yakından takip edilmeli ve kanama sonlanmadan takibatı bırakmamak esastır.

Aşırı Tırnak Büyümesinin Nedenleri

Aşırı tırnak büyümesinin altında yatan nedenleri iyi bilmeli ve bunları zıt durumları olması gereken uygun hallere dönüştürülmesine özen gösterilmelidir. Bunun yanında kontrol etmek esas olup tırnakların çok uzamadan kesilmesi gerektiğini hiç bir zaman unutmamalıyız. Nasıl ki kendi tırnaklarımızı düzenli olarak kesiyor ve bakımlarını yapıyorsak evcil kuşlarımızın da aynı şekilde kendimize yaptığımız sıklıkla olmasa da onları da kontrol etmeliyiz.

Başlıca nedenler;

Evcil Kuşlarda Tırnak Kesimi yöntemleri veya nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız mutlaka Veteriner Hekiminize başvurun. Evcil kuşunuzun can güvenliğini veya ona zarar verecek durumlardan lütfen kaçının. Merak ettikleriniz ve öğrenmek istedikleriniz için blog sitemizin SORU-CEVAP bölümüne üye olmadan kısa zamanda sorunuzu sorabilirsiniz.

Exit mobile version