Evcil Kuşlarda Teflon Zehirlenmesi (Polytetrafluoroethylene Toksikosis)

Evcil Kuşlarda Teflon Zehirlenmesi (Polytetrafluoroethylene Toksikosis)

Evcil Kuşlarda Teflon Zehirlenmesi (Polytetrafluoroethylene Toksikosis)

Evcil Kuşlarda Teflon Zehirlenmesi (Polytetrafluoroethylene Toksikosis). Tıpkı bizler gibi evcil kuşlarda kirli hava soluduklarında ciddi akut veya kronik solunum sıkıntısı yaşayabilmektedirler. Hatta bizlerden daha duyarlıdırlar. Kuşların solunum sistemi “teflon toksisitesi” ya da “PTFE zehirlenmesi / toksikosisine” duyarlıdır. Bu durumda ölümlerin birçoğu polytetrafloroetylene (PTFE) ile kaplanmış mutfak malzemelerinin ısıtılması sonucu yayılan zararlı dumandan kaynaklanmış olabilir. Bu kimyasal çoğu yapışmaz tencere, tava vb mutfak aletleri, bazı leke çıkarıcı ürünler ve diğer ev eşyalarında bulunmaktadır.

Evcil Kuşlarda Teflon Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Polytetrafluoroethylene toksikosisinin belirtileri spesifik değildir. Bu belirtiler birçok solunum ve diğer hastalıklarda da görülebilmektedir. Kuşlar genellikle kafesinde ölmüş bulunur ya da güçlükle nefes alırlar ve sonunda ölürler. Hafif maruziyet solunum güçlüğü, hırıltı, koordinasyon bozukluğu, halsizlik, depresyon, endişeli davranış veya nöbetlere neden olabilir

Tanı genellikle fiziksel muayene, teflon eşya kullanımı sorgulaması, diğer anamnez bilgileri ve kuş ölmüşse postmortem muayene ile yapılır. Isınmış teflon kap kaçak tarafından yayılan toksik parçacıklar genellikle akciğerleri etkilemektedir. Postmortem muayenede, akciğer genellikle hemorajik, konjeste ve koyu kırmızıdır. Keza nefes borusu ve bronşlarda hemorajik ve konjestedir. Bu lezyonlar Polytetrafluoroethylene toksikosisiine için özel değildir. Akciğeri tahriş eden birçok ajan da oluşturabilmektedir. Bu yüzden teflon zehirlenmesi tespit edici pozitif bir yol bulunmamaktadır. Diğer zehirli irritanlar; aerosol spreyler, sigara dumanı, karbon monoksit, doğal gaz, amonyak ve yanmış besinler ve kızartma yağları olarak sayılabilir. Bu toksinler ile ilişkili belirtiler hafif kronik pnöymoniden akut ölümlere kadar varabilir.

Teflon eşyanın aşırı ısınması sonucu yayılan toksik partiküller sadece kuşları değil, aynı zamanda, sıçan ve insanlarda akciğer sorunlarına neden olduğu tespit edilmiştir. İnsanlarda hastalık grip benzeri semptomlar gösterir ve “polimer buhar ateşi” diye adlandırılır. Özellikle solunum hastalığı olan kişilerde, ciddi sorunlara neden olmasına karşın, nadiren ölümcüldür.

Neden Kanatlılar Polytetrafluoroethylene Toksitesine Daha Duyarlıdır?

Kanatlıların solunum sisteminin çok özel bir anatomisi havada bulunan toksinlere karşı son derece duyarlıdır. Özellikle uçuş için kaslara çok yüksek seviyede oksijen sağlamak amacıyla solunumla hava değiş tokuşu son derece hayatidir. Bu değiş tokuş sırasında toksik havada solunabilmektedir. Ayrıca, kuşların küçük boyutları ve yüksek metabolizma hızı havadaki toksinlere karşı duyarlılıklarını artırmaktadır. Kuşlar, bilhassa kanaryalar hassasiyetlerinden, eski tarihlerde kömür madenlerinde toksik gazları için bir detektör gibi kullanılmıştır.

Evcil Kuşlarda Teflon Zehirlenmesi Isıtılınca Neden Toksik Olmakta?

Kuş olan evde teflon kaplı eşya kullanılmamalı.

Normal pişirme koşullarında PTFE (teflon) kaplı mutfak malzemeleri bozulmaz ve güvenlidir. Birçok çalışma Polytetrafluoroethylene kaplı kap kacağın toksik parçacıklar ve dumanları serbest bırakmak için (“pirolisis” denilen kimyasal değişim) 280 °C, üzerinde ısıtılması gerektiği saptanmıştır. Normal pişirme sırasında çok yüksek sıcaklıklara nadiren ulaşılır. PTFE kaplı Mutfak malzemeleri ile çoğu pişirme 120 °C ve 210 °C arasındaki sıcaklıklarda gerçekleşmektedir. Diğer yandan teflon kaplar içi boş veya kuru ısıtıldığında toksik buharlar neden olabilir.

Teflon” veya diğer yapışmaz yüzeyler herhangi bir şekilde çizik veya kusurlu ise daha düşük ısılarda bile kimyasal değişime duyarlıdırlar.

Ne Tür Malzemeler Polytetrafluoroethylene Kaplı Olabilir?

Kuşlarda Teflon Zehirlenmesi, bu tür eşyanın etiketinde belirtilmektedir. Kimi leke çıkarıcılarda PTFE içerirler. Ancak silikon kaplı kapkacağın toksik duman ürettiği şimdiye kadar saptanmamış ve güvenli olarak kabul edilmektedir.

Evcil Kuşlarda Teflon Zehirlenmesi ’nin kimi bilinen kaynakları

PTFE Toksikosisi Nasıl Önlenebilir?

Bazı öneriler sıralanabilir: Kuşlar havası temiz, dumansız ve toksik partiküller içermeyen bir oramda tutulmalıdır.

  1. Eğer PTFE kaplı fırın damla tava varsa, kullanılmalı,.
  2. Teflon tava ve tencerede asla su kaynatılmamalı,
  3. PTFE kaplı kapların kullanım sonrası mutfakta bırakılmamalı,
  4. Teflon kapları kullanırken düşük ya da orta ısıda pişirme yapılmalı,
  5. Fritöz, dürüm, tost makinesi gibi teflon aletlerin kulanım anında sıcaklığını belirlemek için bir yemek termometresi kullanılmalı,
  6. PTFE kaplı mutfak eşyasının potansiyel tehlikelerini öğrenmedikçe asla kullanılmamalı,
  7. Mutfak aspiratörünün yeterli çekim ve doğru havalandırma yaptığına emin olunmalıdır.
  8. Isı üzerinde teflon eşyanın unutulmamasına dikkat edilmelidir.

Yukarıda belirtilen noktalara dikkat edilse bile, mutfak veya yakınında kuş bulundurulmamalıdır.

Kuşlar için tehlike yaratabilecek diğer toksik duman veya gazlar hangileridir?

Sigara dumanı da dâhil her türlü duman kuşlar için toksik etki yapabilir ve hata çok çabuk ölüme yol açabilir. Uzun süreli maruz kalma sadece solunum sistemine zarar vermemekte, göz ve cilt problemleri gibi bakteriyel enfeksiyonlara duyarlılıkta artış söz konusudur.

Üzücü bir durumla karşı karşıya kalmak ya da kalmamak ev halkının elindedir. Sorun yaratan toksik partiküllerden kurtulmak ve temiz bir hava sağlamak için sağduyulu birkaç adım atmak gerekiyor:

Exit mobile version