Evcil Kuşlarda Gaga Kesimi Nasıl Yapılır? sorusu her evcil kuş yetiştiren, yetiştiricilerin akıllarına gelen ilk sorulardan biridir. Mümkün olduğu kadar anlaşılır bir biçimde ifade etmeye çalışacağız. Gaga kesimi aslında daha doğru ifade ile söylemek gerekirse gaganın şekillendirilmesi işlemidir. Gaga hüç ve büyük hassasiyet kabiliyetine sahip olarak yaratılmış bir yapıdır.
Gagalar kendi şekillerini aşağıda ki gibi zamanla oluşmaktadır;
- Kendi etkisi yani alt gagaya karşı üst gaganın birbirleriyle sürtünmesiyle oluşan şekil
- Kuşun kendisinin kafeslere sürtünmesiyle bilenmesi
- Kuş tarafından gaganın bilinmesi
Evcil kuşlarda gaganın sürekli kesilmesine gerek yoktur. Gaga normal yapısından daha farklı şekiller oluşursa, deformeler oluşursa, gaga normalden fazla uzarsa, genç kuşlarda kötü gaga yapılanması, gaga ya da burun üstü dokunun zedelenmesi ile gag büyümesi etkilenir ya da gaga da kalıcı hasar oluşursa, iatrojenik sebeplerden ötürü, kötü beslenmeye veya karaciğer hastalığı gibi sebeplere bağlı olarak anormal keratin metobalizması oluşması sonucu şekillenen gaga deformasyonların da gaga kesimi yapılır.
Evcil Kuşlarda Gaga Kesimi Sağaltım Metodları
Evcil Kuşlarda Gaga Kesimi sağaltım metodları, problemler deformite veya zedelenmeye bağlı olduğunda düşünebilir. Bazı olgularda düzenli şekil verme, protez gaga uygulamasına göre kuş tarafından daha iyi tolere edilir. Bu işlem, gagayı kısaltmak yerine her tür için uygun şekil vermek olarak değerlendirilir. Bu nedenle anatominin iyi bilinmesi gereklidir. Bu tür işlemler uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Temel şekil tüm papağangiller için ortak olmakla birlikte, değişimler vardır. Küçük kuşlar için daha az devirde ve daha küçük parçalar kesilerek çalışılmalıdır.
Canlı ve hassas dokuya kesinlikle gelmeden kesim işlemi bitirilmelidir. Kanama oluştuğunda koterizasyon yapılmalıdır. Kanayan bölgede kesim durdurulmalıdır. Fazla oluşan doku uzaklaştırıldığında, gaganın uzaması için daha fazla zaman verilmelidir. İyi bir yaklaşımla gaganın yeniden şekillendirilmesinde kısa zaman aralıklarla gaganın düzeltilmeli ve sağaltıma devam edilmelidir.
Çok hırçın olan evcil kuşlarda gaga kesimi yapabilmek ve düzgün olmasını sağlayabilmek, gaganın dil ve ellere zarar vermemesi için anestezi altına alınıp yapılması daha uygun olacaktır.
DİKKAT: Gaga kesimi yapmasını bilmiyorsanız mutlaka Veteriner Hekiminize başvurun. Aksi durumlarda kuşunuzun hayati sorumluluğu almış olursunuz.
Not: Evcil kuşlarda gaga kesimi hakkında soru sormak isteyen okuyucularımız Soru-Cevap bölümüzün Evcil Kuşlar kategorisinde sorularını sorabilirler.