Enzootik Pneumoni

Enzootik Pneumoni

Enzootik Pneumoni Mycoplasma bovis

Enzootik Pneumoninin Etiyolojisi;

Primer etkenler başlıca Mycoplasmalar olup, belki de en önemlisi Mycoplasma bovis’ tir. Primer etkenlerde diğer önemliler Parainfluenza 3, BRSV (Bovine Respiratorik Syncital Virus), BVD (Bovine Viral Diarrhea) ve IBR (Enfeksiyöz Bovine Rhinotracheitis) viruslarıdır. Daha az önemli olan etkenler rhinovirus, adenovirus, reovirus, enterovirus ve bovine coronavirus dur. Sekonder etkenler başında ise Pasteurella multocida ve Mannheimia haemolytica olurp, diğerleri ise Streptokoklar, Staphilokoklar, Arcanobacterium pyogenes, Histophilus somni, Fusobacterium spp ve son olarak da Chlamydia’ lardır.

Enzootik Pneumonin Epidemiyolojisi;

Bütün dünya da yaygın olup, buzağı yetişriciliğinin başlıca problemlerinden biridir. Buzağı ölümlerin %30-50′ sini oluşturduğundan ve canlı ağırlık kazancının %7 azalmaya yol açtığından ekonomik önemi çok daha büyüktür. En sık olarak 2-5 aylık sütçü veya kalabalık besi buzağılarında görülür. Hastalıkorbidi özellikle kış aylarında ahır havalandırmasının yetersizliği, rutubetin fazla olması, ahırın kalabalık olması, kış aylarında ani hava değişimleri, kötü beslenme ve ahıra yeni hayvan getirilmesi hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynarlar. Enzootik pneumonide bulaşma solunum yolu ile olur. Morbidite %100′ u ulaşabilir. Ölüm oranı %5′ den az. İnkubasyon süresi 5-7 gündür.

Semptomlar;

Mycoplasma Pneumonileri;

Viral Olaylar;

Bovine Respiratorik Syncital Virus (BRSV) da;

 

Enzootik Pneumoni Mycoplasma bovis

Sekonder bakteriyel etkenlerle komplike olduğunda;

 

Ateş yüksek, dispne, hırıltılı solunum, toksemi bulguları, bronkopneumoniye bağlı sertleşmiş güültülü ve çıtırtı sesleri, bazen pleural sürtünme sesleri, perküsyonda ön ventral loplarda matitenin saptanabilmesi.

Enzootik Pneumonin Sağaltımı; 

[sociallocker]

Oksitetrasiklin, florfenikol, tilmikosin, tulatromisin, tylosin, eritromisin, enroflaksasin, danafloksasilin, spektinomisin, spiramisin, valvemulin tercih edilmelidir

Korunma;

Hazırlayıcı faktörlern kaçınmak, pazar gibi sirkülasyonun ve giriş çıkışların çok olduğu bölgelerden hayvan almamak, ahırında uygun havalandırma sağlanmalı, Mycoplasma ile enfekte sütlerin içirilmemesi ve ayrı biberon kullanılması, Aşırı kalabalıklardan sakınılmalı, Buzağılara PI3 ve BRSV içeren aşılar kullanılmalı, Pasteurella aşısı ile aşılamak hastalık insidansını azaltır.[/sociallocker]

 

Exit mobile version