Ege Kedi Irkı ve Özellikleri (Aegean Cat)

Ege Kedi Irkı ve Özellikleri (Aegean Cat)

Ege kedi ırkı, Türkiye ‘nin batısında bulunan Ege Denizi’ndeki Kiklad adaları olarak bilinen Yunan adalarına ait tek kedi ırkıdır. Ege kedisi insanların müdahelesi yani evcilleştirmesi olmadan doğal kedi ırkıdır. Nadir olarak bulunan kedilerdendir.

Yunanistan’ın Andros, Delos, Mykonos, Naxos veya Santorini adalarında tatil yaptıysanız, bu orta boy, yarı uzun tüylü kedilerin balıkçı teknelerinin etrafında ya da kafe sandalyesinin gölgesinde dinlendiğini veya da bir balkonda güneşlendiğini görmüşsünüzdür.

Ege kedisi isminden de anlaşılacağı gibi ismini ege denizinden almıştır. En eski kedi ırklarından biri olarak düşünülmektedir. Bir evcil kedi olarak görülmekle birlikte doğal yani vahşi olarak hayatlarını da uzun yıllar devam ettirmiş bir kedi ırkıdır.

Ege Kedi Irkı Tarihçesi

Ege kedisi tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Arkeologlar yapılan kazı çalışmaların da 10.000 yıl önce Kıbrıs adasında kedi yaşam kanıtları bulmuştur. Bu bilgiler ışığında ege kedi ırkı üstün fare yakalama özelliklerinden dolayı balık avlanmalarının da iyi geliştiğini ve o dönemim balıkçı kayıkları ile Kiklad adasına geldiği düşünülmektedir. Bazıları bu ırkın yunan ulusal hazinesi olarak da görmektedir.

Yunan kedi yetiştiricileri 1990’lı yıllardan itibaren, Ege kedisinin resmî bir kedi türü olarak sayılması için çalışmaktadırlar. Ancak Ege kedisi günümüzde resmî bir kedi türü olarak kabul edilmemektedir. Bununla beraber The Cat Fanciers Association veya The International Cat Association gibi Dünya kedi federasyonlarında da ege kedi ırkı kaydı da bulunmamakta ve de tanınmadılar.

Ege Kedi Irkının Mizaç ve Kişiliği

Ege Kedileri, iyi iletişim becerilerine sahip, akıllı ve canlı (hareketli) olma yapılarına sahiptirler. Genellikle insanlara karşı arkadaş canlısıdırlar, özellikle de çocuklu aileler için mükemmel kediler olabilirler.

Ada kedileri olarak miraslarına sadık kalan Ege kedileri suyu küçümsemez ve kendileri için balık tutmaya bile gidebilirler. Eğer sizde balıkçı iseniz ve yanınızda kedi olmasını istiyorsanız bu ırkı mutlaka değerlendirmelisiniz. Bununla birlikte, bir akvaryumunuz veya koi havuzunuz varsa, sakinlerinin meraklı bir kediden kavrayan bir pençeyle korunduğundan emin olmak isteyebilirsiniz.

Ege Kedisi genellikle ailenin bir parçası olmayı sever ve çoğu ev türüne çok uygundur. Güneşte tırmanabileceği veya uzanabileceği kapalı bir açık alana sahip olmaktan memnun olacaktır, ancak dolaşmasına izin verilmemelidir.

Aegean Kedi Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tıpkı tüm insanların belirli bir hastalığı miras alma potansiyeline sahip olması gibi, tüm kediler de genetik sağlık sorunları geliştirme potansiyeline sahiptir. Yavrularına sağlık garantisi vermeyen, cinsin yüzde 100 sağlıklı olduğunu ve bilinen bir sorunu olmadığını söyleyen veya yavrularının ana kısımdan izole edildiğini söyleyen hiçbir canlı bildiğim doğrultuda yoktur.

Bununla birlikte, Ege Kedileri genellikle sağlıklıdır. Seçici yetiştirme ürünü olmadıklarından, genetik hastalık taşıma olasılıkları daha düşük olabilir. Yine de, kedinin hayatının ilk 2 yılında genetik hastalıklara karşı yazılı sağlık garantisi veren bir yetiştirici seçmek her zaman iyi bir fikirdir.

Evinize yeni bir yavru kedi götürdükten sonra, onu en yaygın kedi sağlığı sorunlarından biri olan obeziteden korumaya yardımcı olacak güce sahip olduğunuzu unutmayın. Bir Ege Kedisini uygun kiloda tutmak, genel sağlığını korumanın en kolay yollarından biridir.

Aslında daha çok doğal olarak yaşadıkları için bilinen genetiksel bir hastalıkları yok gibi bu da sahipleneceğiniz bir kedi için avantaj sağlar.

Ege Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ege kedisinin yarı uzun tüylü bir kürkü vardır. İlkbaharda, serin bir yaz saç modeli için tipik olarak fazla saç döker. Bununla birlikte, içeride yaşayan kediler, bir yıl boyunca tüy dökme eğilimindedir. Bunun nedeni, kürklerinin büyüme döngüsünü etkileyen yapay ışık koşullarında yaşadıklarıdır. Ölü tüyleri temizlemek için Ege Kedinizi haftada bir tel ince fırça ile fırçalayın.

Ege Kedisinin ihtiyaç duyduğu diğer tek bakım, düzenli tırnak kesimi ve kulak temizliğidir. Dişlerini genellikle veteriner onaylı bir evcil hayvan diş macunu ile evde fırçalayın ve gerektiğinde veteriner diş temizliği planlayın. Yavru kedinizin bu etkinlikleri kabul etmesi için erken fırçalamaya, tırnak kırpmaya ve diş fırçalamaya başlayın.

The Review

Ege Kedi Irkı ve Özelliklerine Genel Bakış

3.4 Score

Ege kedi ırkı ve özelliklerinin genel olarak değerlendirilmesi

Review Breakdown

  • Adapte Olma
  • Sevgi Düzeyi
  • Çocuklara Karşı Dostluğu
  • Köpeklerle Geçinme
  • Hareketlilik
  • Bakım Kolaylığı
  • Sağlık Sorunları
  • Zekası
  • Tüylerin Dökülme Düzeyi
  • Sosyalleşme
  • Yabancılara Karşı Dostluğu
Exit mobile version