Düvelerin Beslenmesi Gelecekte Süt Verimini Etkiler Mi?

Prepubertal ve Postpubertal dönemde Düvelerin Beslenmesi

Düvelerin Beslenmesi Gelecekte Süt Verimini Etkiler Mi?

Düvelerin Beslenmesi Gelecekte Süt Verimini Etkiler Mi?

Düvelerin Beslenmesi Gelecekte Süt Verimini Etkiler Mi?. Prepubertal ve postpubertal dönemde düvelerin rasyonlarında, konsantre yem kaba yem oranı 40/60 olmalıdır. Bu rasyonlar düvelerin ya sürekli önünde bulunmalı ya da %60 oranında kısıtlanmalıdır (%60 oranında kısıtlandığında günde 613 gr, kısıtlama olmaz ise 1218 gr canlı ağırlık artışı olur).

Prepubertal dönemde ad libitum beslenenen düvelerde, kısıtlı besleme yapılan düvelere oranla meme parenşim doku ağırlığı %23, meme DNA’sı %32 oranında azalır. Serum prolaktin, insülin ve glukokortikoidlerin konsantrasyonu ad libitum (istediği kadar yani kıstlama yok) beslenenlerde pre ve postpubertal dönemde yüksektir. Oysa, prepubertal dönemdeki düvelerde büyüme hormonu konsantrasyonu, sınırlı beslenenlerde ad libitum beslenenlere oranla daha yüksektir.

Meme parenşim dokusu gelişimi büyüme hormonu düzeyi ile pozitif, meme adipoz dokusu ile ise negatif orantılıdır. Düvelerde prepubertal dönemde büyüme hormonu düzeyinin yüksek olması, meme gelişim hızını arttırır ve gelecekte süt verimini olumlu etkiler. Prepubertal dönemde kötü besleme, ileri laktasyon döneminde süt verimini azaltır.

Prepubertal dönemde aşırı besleme durumunda, tohumlama öncesi dönemde memeler hızlı büyür, fakat meme parenşim dokusundaki büyüme sınırlı kalır, bu durum süt verimini kalıcı şekilde etkiler.

Prof.Dr. Ayhan Baştan 

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Exit mobile version