Dünya Arı Günü – 20 Mayıs 2023

Dünya Arı Günü - 20 Mayıs 2023

Dünya Arı Günü, arılar olmadan hayat olmaz. Arılar, gıda ve beslenme güvenliğini, sürdürülebilir tarımı, biyoçeşitliliği sağlayan, iklim değişikliğinin azaltılmasına ve çevrenin korunmasına önemli katkı sağlayan önemli tozlayıcılardan biridir. Arıların ve arıcılık sektörünün korunması böylece uzun vadede yoksulluğun, açlığın azaltılmasına ve sağlıklı bir çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunur. 

Arılar, kırsal alanlarda sürdürülebilir tarım ve iş yaratma açısından da önemlidir. Tozlaşma yoluyla tarımsal üretimi arttırır, böylece tarlalarımızda ve tabaklarımızda çeşitlilik ve çeşitliliği korurlar. Ayrıca milyonlarca kişiye istihdam sağlamakta ve çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Günümüzde her üç yemek kaşığından biri tozlaşmaya bağlıdır ve arı ürünleri zengin bir temel besin kaynağıdır.

Her şeye rağmen, bilimsel çalışmalar arıların sağlığı üzerinde giderek daha fazla olumsuz etki olduğunu ve bunun sonucunda da giderek daha fazla tehlikeye girdiklerini kanıtlamaktadır. Bu, onların hayatta kalması için ekstra özen göstermemizi gerektirir. Zararlı faktörler, arıların direncinin düşmesine neden olur ve bu da onların hastalık, zararlı ve benzeri hastalıklara karşı hassasiyetini etkiler. Yukarıdakilere ek olarak, arılar doğadaki biyoçeşitliliği korudukları ve tüm ekosistem üzerinde olumlu bir etkiye sahip oldukları ve çevrenin durumunun iyi bir göstergesi oldukları için çevreyi koruma ve muhafaza etme açısından da önemlidir. Bu nedenle 2011’de Slovenya, arılar için en zararlı böcek ilaçlarından bazılarının tüm topraklarında kullanılmasını yasaklayan ilk AB ülkelerinden biri olmuştur.

Ekosistemin bu önemli üyelerini kurtarmak için çalışan şirketlere bağışta bulunarak veya onlardan satın alarak veya kendi arı kovanınızı kurarak arıların korunmasını destekleyin.

Son zamanlarda, arıların neslinin tükenmesiyle ilgili endişeler dünyanın her yerindeki insanlar arasında yaygın bir şekilde fark edilmeye başlandı, ancak bu konuda nasıl önlem alınacağına dair bilgiler hala netlik kazanmış değil.

Bu nedenle Dünya Arı Günü, insanları arıların önemi ve geleceğin iyiliği için onları korumaya nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda eğitmek için var.

Dünya Arı Günü Tarihi

Dünya Arı Günü, arıcılığın öncülüğünde önemli bir etkene denk gelmektedir. 18. yüzyılda anavatanı Slovenya‘da modern arıcılık tekniklerine öncülük eden Anton Janša, dünya çevresinde arıların önemini ortaya çıkarmaya yardımcı olan ilk insanlardan biriydi.

O zamandan beri arıcılık, dünya ekosistemlerinde ve ekonomik sistemlerde hayati bir gereklilik haline geldi. Ancak pek çok insan arıların önemini anlamıyor veya arıları nasıl kurtaracağını bilmiyor, bu da Birleşmiş Milletler aracılığıyla Dünya Arı Günü’nün ilan edilmesine yol açtı.

Birleşmiş Milletler, arıların önemi konusunda farkındalık yaratmak için Dünya Arı Günü‘nü belirledi. Arılar, zamanla arı kolonilerini sürekli olarak yok eden istilacı böceklerin, böcek ilaçlarının, arazi kullanımı değişikliğinin ve tek ürün yetiştirme uygulamalarının getirilmesini içeren insan faaliyetlerinden sürekli bir tehdit altındadır.

Dünya Arı Günü, insanları arıların önemi ve çevre için neler yaptıkları konusunda eğitmeye yardımcı olur; bu, dünyadaki yabani çiçek bitkilerinin %90’ının büyümesine nasıl yardımcı olduklarını, dünyadaki ekinlerin %35’inin büyümesi için arılara bağlı olduğunu ve gelişmeye nasıl yardımcı olduklarını içerir. Bu istatistiklerle Birleşmiş Milletler, arıları koruma ve bu amaca yardımcı olmak için neler yapabileceğiniz konusunda farkındalığı artırmak için tüm dünyada çeşitli programlar oluşturmuştur.

Bu gün aynı zamanda diğer tozlayıcıların yanı sıra yarasalar, sinek kuşları ve kelebekler gibi arılara da açıktır. Bu temel hayvanlar birlikte, ekosistemlerin sağlıklı kalmasına ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına yardımcı olur. Arılar ve diğer canlılar, dünyadaki açlık ve iklim değişikliğine uyum sağlama gibi sorunlarla küresel düzeyde mücadele etmemize de yardımcı oluyor. Bu fantastik tüylü yaratıklar, bitkilerimizi ve gezegenimizi canlı tutmaya yardımcı oluyor.

Arılara canlılar olarak bakarsanız, bize sağladıkları tüm hizmetler olmasa bile büyüleyici böceklerdir. Örneğin, arının dizleri ifadesi kesinlikle anlamsızdır, çünkü arıların aslında dizleri yoktur. Arılar da dans ederek iletişim kurarlar, insanların konuşmadığını ve sadece dans aracılığıyla iletişim kurduğunu hayal edebiliyor musunuz? Balı da göz önünde bulundurursanız yüzyıllardır antiseptik, yanık ve yara tedavisinde de kullanılmaktadır.

Arılar binlerce yıldır varlar ve bulunan ilk arı 100 milyon yaşındaydı! Arılar ayrıca vejeteryan olmaya karar veren ilk tür olmuş olabilir. Başlangıçta, tüylü dostlarımız başka böcekleri yerlerdi, ancak bunun yerine nektar ve polen yemeye evrimleştiler. Arılar uzun zamandır bizi desteklediler, insanlar bal ile atalarımız için anıtsal bir keşif oldular.

Bunları Biliyormusunuz?

  1. Arıların eklemli bacakları olmasına rağmen diz kapağı gibi bir şeyleri yoktur ve bu nedenle dizleri yoktur.
  2. Bal antiseptik özelliklere sahiptir ve tarihsel olarak yaralar için bir pansuman ve yanıklar ve kesikler için ilk yardım tedavisi olarak kullanılmıştır.
  3. Baldaki doğal meyve şekerleri fruktoz ve glikoz vücut tarafından hızla sindirilir. Bu nedenle sporcular ve sporcular doğal bir enerji artışı sağlamak için bal kullanırlar.
  4. Arıcılık uygulaması en az 4.500 yıl öncesine dayanmaktadır.
  5. Arılar yarım kilo bal yapmak için 2 milyon çiçekten nektar toplamalıdır.
  6. Ortalama bir arı ömrü boyunca bir çay kaşığının sadece 1/12’si kadar bal yapar.
  7. Bir bal arısı, toplama gezisi sırasında 50 ila 100 çiçeği ziyaret eder.
  8. Bir bal arısı 6 mile kadar uçabilir ve saatte 15 mil hızla uçabilir.
  9. Arılar dans ederek iletişim kurar.

Yapabileceğiniz Etkinlikler

Exit mobile version