Dolarjin

Dolarjin

Dolarjin
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Non-Steroid Antienflamatuvar
Sadece Hayvan Sağlığında kullanılır

BİLEŞİMİ: DOLARJIN Enjeksiyonluk Çözelti berrak, hafif sarımtırak bir çözelti olup, 1 ml içinde 500 mg Metamizol sodyum (phenyl-dimethyl pyrazolone-methylamino methane sulfonate sodium salt) mevcuttur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Metamizol antifilojistik, analjezik, antipiretik ve spazmolitik etkili bir pirazolon bileşiğidir. Metamizol yangı mediatörlerinin (prostaglandin E2, prostanoidler) sentezini inhibe etmekle ve merkezi sinir sistemindeki yüksek otonom merkezler üzerine direkt veya endirekt etkilerle, yangısal ve romatizmal reaksiyonların hafifletilmesini, ağrı eşiğinin yükselmesini, düz kas spazmlarının çözülmesini, bozulan peristaltiğin yeniden düzene sokulmasını, perifer damarları genişleterek çizgili kaslarda ve dokularda kan dolaşımının artırılmasını, kasların gevşemesini ve ateşin düşürülmesini sağlamak suretiyle pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olur. Biyoyararlılığı yüksektir. Enjeksiyon yerinden çabuk ve tam olarak emilir.

Dokularda hızla aktif metabolite dönüşerek yarım saat içinde maksimal plazma ve doku konsantrasyonlarına erişir. Etkisi erken başlar ve birkaç saat (normalde 4-8 saate kadar) devam eder. Dağılımı yüksektir. Vücut sıvılarına, dokulara ve merkezi sinir sistemine iyi nüfuz eder. Vücutta birikim yapmaz. Idrar yolu ile hızla atılır.

KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR

Dolarjin at, sığır ve köpeklerde antienflamatuvar, analjezik, spazmolitik ve antipiretik olarak kullanılır.

Dolarjin KULLANIM ŞEKLI VE DOZU

Dolarjin yavaş damar içi ve kas içi yollarla uygulanır. Doku reaksiyonları meydana getirebileceği için deri altı uygulama tavsiye edilmez. Farmakolojik dozu atlarda 20-60 mg / kg c.a., sığırlarda 20-40 mg/kg c.a. ve köpeklerde 50 – 100 mg /kg ca dır. Şiddetli sancılarda, diğer çok ağrılı hallerde veteriner hekimin takdirine bağlı olarak, dozun 6-8 ml/100 kg ca.ya çıkarılması mümkündür. Uygulama ihtiyaç durumuna göre günde 8 saat arayla 1-2 defa tekrarlanabilir.

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, muhtelif hayvan türlerindeki pratik dozları aşağıdaki gibidir:

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLERİ İÇİN UYARILAR

Yarış atlarında yarıştan önceki ve sonraki 5 gün içinde kullanılmamalıdır.

Gebelikte kullanım: Plasentadan geçerek fetusta solunum depresyonuna sebep olabilir.

İSTENMEYEN YAN ETKİLER

Uzun süre metamizol kullanımlarında agranulositozis ve lökopeni şekillenebilir. Bu sebeple tedavi sırasında periyodik kan sayımı yapılmalıdır. Kemik iliği ve kan yapımı sağlıklı olmayan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

MSS ve kardiyovasküler sistem üzerine etkileri olduğundan kalp – damar rahatsızlığı bulunan yaşlı hayvanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Sürgün, uyuşukluk, öfori, sinirlilik, kan işeme, yürüyüş bozukluğu ve serum hastalığı tipinde aşırı duyarlılık, ülserli ağız yangısı karaciğer ve böbrek yangısına yol açabilir. Etçillerde bulantı ve kusmaya yol açabilir. Metamizolün protrombin formasyonunu baskı altına alması nedeniyle kanama eğilimi artabilir. Enjeksiyon bölgesinde geçici lokal yangı ve şişkinlik oluşabilir. Şişkinlik oluşursa sıcak pansuman uygulanabilir.

Dolarjin İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Fenilbutazon ve barbitüratlarla beraber kullanılmamalıdır. Klorpromazinle eş zamanlı kullanıldığında hipotermiye neden olacağından beraber kullanılmamalıdır. Salisilik asitle beraber kullanılmamalıdır.

KONTRAENDİKASYONLAR

Hematopoetik sistem hastalıkları, kronik mide bağırsak ülserleri, bronşiyal spazm ve böbrek yetmezliğinde kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ÖNLEMLER

Toksik dozlarda kan basıncında aşırı düşme, koma, şok, konvülsiyonlar, solunum durması, hemoraji, böbrek ve karaciğer hasarı şekillenebilir. Semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanır.

HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Kedilerde eksitasyon ve salivasyona neden olabileceğinden kullanımı önerilmez.

GIDALARDA ILAÇ KALINTI UYARILARI

ilaç Kalıntı Arınma Süresi (I.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için beslenen sığırlar 12 gün süreyle kesime sevk edilemez. Insan tüketimi için süt elde edilen ineklere uygulanamaz.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

MUHAFAZA ŞEKLI VE RAF ÖMRÜ

Oda Isısında (15-25°C) ışıktan koruyarak kutusu içinde muhafaza ediniz. Raf ömrü: İmal tarihinden itibaren 3 yıldır.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Metamizol aşırı duyarlı olduğu bilinen insanların ürüne temasında dikkatli olunmalı ve deriye teması halinde bol su ile yıkanmalıdır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik çözelti içeren bal rengi cam şişelerde satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTUS ONAY TARIHI: 03.12.2004

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 11.01.2001 – 10/920

PAZARLAMA IZNI SAHİBİ: TOPKIM – Topkapı İlaç Premiks San. ve Tic. A.Ş. Ali Nihat Tarlan Cad. Karakartal Sok. No: 4 Daire: 5 Ataşehir / İstanbul

ÜRETİM YERİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Polatlı Org. San. Böl. 210. Cad. No: 7 Polatlı / Ankara

Exit mobile version