Dinolytic
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sentetik Prostoglandin
BİLEŞİMİ: Dinolytic Enjeksiyonluk çözelti, berrak, renksiz, steril bir çözelti olup her ml’sinde; 5 mg dinoprost’a eşdeğer, dinoprost trometamin ve koruyucu olarak benzil alkol içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Dinolytic enjeksiyonluk çözelti, kullanıma hazir sentetik, doğal olarak şekillenen bir Protaglandin F20 analoğudur. Prostaglandinler prostaglandin-A (PGA) hariç tüm diğer hormonlardan farklı olarak sistemik değil lokal etkilidirler. Dinoprost trometamin, corpus luteum üzerindeki luteolitik etkisini, östrus siklusunun luteinizasyon fazında ovaryumlardaki luteinlestirici hormon (LH) reseptörlerinin miktarını ani olarak düşürerek, progesteron seviyelerinin hızla azalmasına neden olarak ve utero ovaryen venlerde vazokonstriksiyon olusturulmasını sağlayarak gösterir. Böylece hipofiz bezi ön Iobunda FSH hormonunun salgılanması artar ve yeni bir follikül oluşumunu takiben, normal östrus ve ovulasyon sağlanmış olur. Sonuç olarak Dinoprost uygulandığı hayvanlarda lüteolitik etkinlik ve düz kasların kontraksiyonunu (myometrial aktivite) sağlamak üzere iki önemli etki oluşturur. Bu nedenle genel olarak ovaryumun fonksiyonel bozukluklarında (follikül, lutein ve korpus luteum kistleri, kalıcı korpus luteum) ve doğumun uyarılmasında kullanılır. Prostaglandinler, enjeksiyonu takiben enjeksiyon bölgesinden hızla emilir, karaciğerde metabolize edilir ve idrarla vücuttan atılırlar.
ENDİKASYONLAR / KULLANIM SAHASI / ZAMANI
Dinolytic“ enjeksiyonluk çözelti sığır ve atlarda korpus luteum üzerinde Iuteolitik etkilidir. Dinolyticm enjeksiyonluk çözelti’nin bu Iuteolitik etkisinden, asağıdaki durumlarda yararIanılabilir;
Sığır
1) Sub-östrus’un (gizli kızgınlık) tedavisinde
2) Östrus senkronizasyonu
3) İstenmeyen gebeliğin belirli dönemlerinde düşüğün başlatılmasında.
4) Gebeligin 270. gününden sonra sığırda doğumun başlatılmasında.
5) Kronik, purulent sığır endometriti (pyometra) tedavisinde.
6) Siklusu normal süt ineklerinde suni tohumlama protokolü çerçevesinde GnRH ya da GnRH analogları ile ovülasyon senkronizasyonu
Atlar
Östrus senkronizasyonu
1) Östrus senkronizasyonu: Diöstrus sırasında tedavi edilen inek ve düveler normal olarak östrusa döner ve tedaviden sonraki 2-4 gün içinde ovulasyon olur. Bu özellikten östrus ve tohumlamanın düzenlenmesinde, östrusun saptanması da veya östrus senkronizasyonu ile kontrollü üreme ve ovum transplantasyonu da yararlanılabilir. Östrustan sonraki 4 gün içinde sığır ve ata Dinolytic® enjeksiyonluk çözelti uygulandığında korpus Iuteumda gerileme (regresyon Iuteol sis) meydana gelmez. Bir sonraki östrusun görülmesinde 48 saat önce yapılacak uygulama da beklenen östrus zamanını değiştirmez.
2) Sub-östrus (Belirsiz östrus): Sığırda yumurtalık normal siklik aktivite gösterdiği halde hayvanın davranışlarına bakılarak östrus saptanamaz. Bu duruma daha çok kış aylarında veya süt verimi yüksek ineklerin Iaktasyonda pik yaptığı dönemde ya da yetersiz beslenen hayvanlarda rastlanır. Eğer korpus luteum varsa ve önceki 4 gün içinde ovulasyon olmamışsa Dinolytic enjeksiyonluk çözelti uygulandığında korpus luteum geriler ve bunu östrus ve ovulasyon izler. Uterus fonksiyonlarının normal olmadığı veya sub-östruslu hayvanlar PGF2 alfa uygulamasından sonraki 72-90 saat içinde yapay ya da doğal olarak tohumlanırlar. Tedavi sonrası fertilite ve östrus deneysel ve klinik çalışmalarda tedavi edilmeyen kontrol gurupları ile karşılaştırıldığında tedavi görenlerde daha yüksek bulunmuştur.
3) Düşük (abort) yaptırılması: Dinolytic enjeksiyonluk Çözeltinin Iuteolitik etkisinden yararlanılarak düsük (abort) yaptırılabilir. Bu etkiden gebeliğin devamının tek progesteron kaynağı olarak korpus Iuteum’a bağımlı olduğu ve korpus luteum’un Dinolytic enjeksiyonluk çözeltinin Iuteolitik etkisine duyarlı olduğu gebelik dönemlerinde yararlanılabilir. Dinolytic enjeksiyonluk çözelti, sığırlarda gebeliğin 5-150. Günleri arasında düşük yaptırmak üzere başarı ile uygulanır. Gebeliğin 70. gününe kadar tedavi ile düşük arasındaki süre genellikle 4 günden azdır. 80.420. günler arasında bu süre 7 günden azdır. Ancak 150. günden sonra düşük, 6O oranında 3 hafta içerisinde meydana gelir. Servikal dilatasyon meydana gelmezse, uterus yırtılmasından ötürü ölüm görülebilir.
4) Sığırlarda doğumun başlatılması: Dinolytic enjeksiyonluk Çözelti sığırda gebeliğin 270. gününden sonra doğumun başlatılmasında kullanılır. Uygulama ile doğum arasındaki süre 1-8 gündür (ortalama 3 gün). Sığırda doğumun başlatılması, doğacak yavrunun büyük olması halinde veya normal gebelik süresini geçirmis olanlarla, pyometra, masere ve mumifiye fötüslar, hydrops amnion veya hydroallantois vb. gebelik komplikasyonlarında endikedir. Dinolytic® enjeksiyonluk çözelti ile başlatılan doğum olgularından sonra plasenta retansiyonu sık görülmektedir. Dinolytic© enjeksiyonluk Çözelti ölü fötüsun dışarı atılmasında da kullanılır.
5) Kronik purulent sığır endometriti (Piyometra): inekte doğumu izleyen 2-3 hafta içinde, akut ya da subakut endometrite bağlı olarak Kronik Purulent End metrit (Pyometra) oluşabilir. Purulent ya da mukopurulent servikal akıntı hastalığın tipik belirtisidir. Yuvalanmış korpus luteum nedeniyle östrus görülmez. Endometriumdaki yangısal değişiklikler, uterusta luteolizin’in yapımını veya salgılanmasını etkiler (Ruminantlarda luteolizin’in PGFZ alfa olduğu kabul edilmektedir). Bu tür olgularda Dinolytic’ enjeksiyonluk çözelti tedavisi, korpus luteumun gerilemesine ve onu östrus ve ovulasyonun izlemesine sebep olur. Dinolytic enjeksiyonluk Çözelti tedavisinden sonra meydana gelen östrus ve ovulasyon utersusu enfeksiyona yol açan bakteriler için uygun bir ortam olma tan çıkarır. Hastalık uzun süre devam etmişse 10-12 gün sonra tedavinin tekrar anması yerinde olur.
6) Sığırlarda kontrollü üreme: Dinolytic enjeksiyonluk çözelti sığırda Iuteolitik etkisi nedeniyle kullanılır. Bu Iuteolitik etkiden, normal Östrus siklusu gösteren ve fonksiyonel korpus Iuteumu bulunan sığırlarda östrus zamanının kontrolünde yararlanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde; Dinolytic aşağıda belirtilen dozlarda deri altı (SC) veya kas içi (iM) yoldan uygulanır. Düve ve ineklerde hayvan başına 25 mg dinoprost (5 ml Dinolytic) ve kısraklarda hayvan başına 5 mg dinoprost’tur (1 ml dinolytic). Steril iğne ve enjektör ile flakona girilmeden önce flakonun kapağı alkol ile temizlenerek dezenfekte edilmelidir. Cam flakon üzerindeki kauçuk tıpa enjektör ile maksimum 4 kez güvenle delinebilir. Büyük flakonlarda kauçuk tıpanın daha fazla delinmesini önlemek amacıyla otomatik enjektör ya da uygun hortum ve Şişe girişli (draw off) iğneler kullanılmalıdır.
Sığırlar
Suböstrus (gizli kızgınlık ve kalıcı korpus luteum)
Korpus luteumun faal olduğu belirlendikten sonra kas içine 5 ml Dinolytic (25 mg dinoprost) enjeksiyonu yapılır. Uygulamadan 2 ila 4 gün içinde östrus görülür. Hayvanlarda ovülasyon gerçekleştiğinde çiftleştirilebilir ya da suni tohumlama uygulanabilir.
Östrus senkronizasyonu
Dinolytic enjeksiyonluk çözelti çok sayıda östrus kontrol programları geliştirilmesine olanak sağlamıştır. Bu programlardan birisi yalnız normal siklus gösterdiği bilinen hayvanlarda uygulanabilmekte ve doğumdan en erken 45 gün sonra östrus zamanının belirlenmesine gerek duymadan tohumlama olanağı vermektedir.
1-Program
- Dinolytic enjeksiyonluk çözelti her ineğe 5 mL dozunda enjekte edilir.
- İlk enjeksiyondan sonraki 10-12. günler arası enjeksiyon tekrarlanır.
- ikinci Dinolytic© enjeksiyonluk çözelti enjeksiyonundan 80 (78-82) saat sonra tohumlama yapılır.
Enjeksiyon yapıldığında eğer hayvanlarda siklus normal seyrediyorsa östrusun belirlenmesine gerek yoktur. Bu program, normal siklus gösterdiği bilinen ineklerin bulunduğu ve tohumlamadan başarılı sonuçlar alınan sürülere Önerilir. Bazı Veteriner Hekimler özel durumlarda kendi kişisel programlarını geliştirmek ve uygulamak isterler. Dinolytic© enjeksiyonluk çözelti böyle kişisel programlara da uyarlanabilir.
2-Program
- Dinolytic® enjeksiyonluk çözelti her ineğe 5 mL dozunda enjekte edilir.
- İlk enjeksiyondan sonraki 10-12. günler arası enjeksiyon tekrarlanır.
- İkinci Dinolytic© enjeksiyonluk çözelti enjeksiyonundan sonra 72 ve 96. saatlerde iki kez tohumlanır. Enjeksiyon yapıldığında eğer hayvanlarda siklus normal seyrediyorsa östrusun belirlenmesine gerek yoktur. Bazı sürülerde çift tohumlama ile daha yüksek gebelik oranlarına ulaşıldığı gösterilmistir.
3-Program
- Dinolytic© enjeksiyonluk çözelti her ineğe 5 mL dozunda enjekte edilir.
- İlk enjeksiyondan sonraki 10-12. günler arasında enjeksiyon tekrarlanır.
- Östrus belirlendikten sonra tohumlanır.
4-Program
- Dinolytic© enjeksiyonluk çözelti her ineğe 5 mL dozunda enjekte edilir.
- Östrus belirlendikten sonra tohumlanır. Eğer hayvanlarda siklusun normal olup olmadığı bilinmiyorsa 3 ve 4 no’lu östrus belirleme programları uygulanmalıdır.
Dinolytic© enjeksiyonluk çözelti tedavisinden sonra 1. tohumlamada gebe kalmayan hayvanlarda tedavi ve tohumlama bir siklus sonra tekrarlanabilir.
Düşük (abort) yaptırılması
Gebeliğin 5 ile 120. Günleri arasında 5 ml Dinolytic uygulandığında genellikle uygulamayı takip eden 4 gün içinde abort meydana gelmektedir. Gebelik süresi ne kadar ilerlemişse düşük indüksüyonu o oranda azalmaktadır. Kızgınlık görülmesine bakılarak ya da gebelik kontrolü ile abortun meydana gelip gelmediği kontrol edilmelidir. Gerekirse tedavi tekrarlanabilir. ‘
Doğumun başlatılması
Gebeliğin 270. gününden sonra 5-7 ml Dinolytic uygulamasını takip eden 1 ila 8 gün içerisinde (ortalama 3 gün) doğum baslar. Mumyalaşmış fetüs ya da fetal membranda hidroplazi vakalarında Dinolytic tedavisi endikedir.
Piyometra
Piyometra vakalarında kalıcı korpus luteum bulunmaktadır. Kalıcı korpus luteum’un giderilmesi ile irinli akıntının ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Hayvan başına 5 ml Dinolytic uygulanması önerilmektedir.
Dinolytic uygulaması uterusa antiseptik tedavi uygulandıktan sonra yapılmalıdır.
Suni tohumlama protokolü çerçevesinde GnRH ya da GnRH analogları ile ovülasyon senkronizasyonu
Dinolytic Iaktasyondaki süt ineklerine ovülasyonun senkronizasyonu için programlı suni tohumlama protokolü doğrultusunda uygulanmaktadır. Aşağıda verilen protokoller literatürlerde sıklıkla yer almaktadır.
- Gün O GnRH veya analoğunun enjeksiyonu
- Gün 7 5 ml Dinolytic IM yolla enjeksiyonu
- Gün 9 GnRH veya analoğunun enjeksiyonu
- Suni tohumlama GnRH veya analoğunun enjeksiyonundan sonra 16-20 saat içinde ya da daha önce kızgınlık gözlenirse
Alternatif olarak;
- Gün O GnRH veya analoğunun enjeksiyonu
- Gün 7 5 ml Dinolytic |M yolla enjeksiyonu
- Dinolytic enjeksiyonundan 60-72 saat sonra ya da daha önce kızgınlık gözlenirse suni tohumlama yapılır
Laktasyondaki ineklerde gebelik oranını optimize etmek için ovaryumların durumu belirlenmeli ve ovaryum siklusunun düzenli olduğu doğrulanmalıdır. Optimal sonuçlar sağlıklı ineklerde alınacaktır.
Atlar
Östrus indüksiyonu
Kısraklarda siklusun 4 ile 13. Günleri arasında 1 ml Dinolytic uygulanır. Kızgınlık belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren çiftleştirilebilir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Dinolytic enjeksiyonluk çözelti fonksiyonel korpus luteumu olan ve normal siklus gösteren hayvanlara etkilidir.
Bu süre ineklerde siklusun 5 ila 16. günleri arasına ve kısraklarda siklusun 5 ila 13. günleri arasına denk gelmektedir. Ovulasyondan sonra 4-5 günlük bir refraktörik periyot vardır. Dino|ytic® Enjeksiyonluk Çözelti, östrusu takiben 5 gün içinde uygulandığında sığır ve atta luteolizis (korpus luteumda gerileme-regresyon) görülmez. Takip eden östrustan 2 gün önce (48 saat) yapılacak uygulamada beklenenen östrus zamanında değişikliğe neden olmaz. Çoğu Dinolytic® enjeks yonluk çözelti programlarında 10-12 gün ara ile 2 enjeksiyon yapılmaktadır. Bu şekilde hayvanın östrus zamanını belirlemeye gerek kalmamaktadır. Siklus göstermeyen hayvanlar bir grup içinde prostaglandin tedavisine alınmamalıdırlar. Dinolytic enjeksiyonluk çözelti tedavisi yolu ile bir grup hayvanda tohumla manın zamanlanması, ancak bu gruptaki hayvanların hemen hepsinin normal sikluslu hayvanlar olması ile mümkündür. Üremeye pek çok etkenin katkısı olduğu bir gerçektir. Aynı şekilde, üreme PGF2 alfa ile kontrol edildiğinde de bu etkenlerin rolü büyük olacaktır.
Bu etkenlerden bazıları şunlardır:
- Prostaglandin F2 alfanın luteolitik etkisini gösterebilmesi için sığırın ovaryumunda en az 5 günlük korpus luteum bulunmalıdır.
- Tohumlamada yüksek verimli semen kullanılmalıdır.
- Tohumlama doğru yapılmalıdır.
- Eğer zamanlanmış tohumlama yapılmayacaksa östrus doğru olarak belirlenmelidir.
- Kullanılacak aletler hayvana zarar vermemelidir.
- Tohumlama mevsiminde ve öncesindeki beslenme durumu; gebe kalma ve düvelerde Östrus siklusunun başlaması, ineklerde doğumdan sonra östrus siklusuna dönme üzerine doğrudan etkilidir.
Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi başarılı bir suni tohumlama programıyla birlikte Dinolytic enjeksiyonluk çözelti kullanıldığı taktirde çok etkilidir.
İneklerde şekillenen pyometra olgularında PG’Ierin etkili olabilmesi için ovaryumlarda Iuteal bir dokunun bulunması gereklidir.
Luteal kistler, klinik olarak genellikle anöstrus ile seyreden ovaryum kistleridir. Foliküler kistlerden ayırt etmek gerekir, çünkü PG’Ier foliküler kistleri etkilemezler.
Kısrakların hakiki anöstrusta olmaları, uteruslarında kist ya da neoplazm gibi formasyonların varlığı PG’Iere yanıt alınamamasının nedeni olabilir.
Dinolytic enjeksiyonluk çözelti yüksek dozda uygulandığı zaman düşüğe ya da doğuma neden olduğu için, enjeksiyondan önce hayvanın gebe olup olmadığı tespit edilmeli ve amaca uygun şekilde kullanılmalıdır.
Sığırlar
Tedaviye bağlı olarak plasentanın tutulması (sonun atılmaması) çok yaygın görülen bir komplikasyondur. Sığırlarda enjeksiyon bölgesinde bakteriyel enfeksiyonlar bildirilmiştir. Parenteral uygulanan tüm ilaçlarda olduğu gibi enjeksiyon tamamen aseptik koşullarda yapılmadır. Enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon olduğuna dair ilk belirti görüldüğünde hemen uygun antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.
Atlar
1.25 ve 2.5 mg dozlarda bile prostaglandinlerin abortif etkisi olabileceğinden gebe kısraklara dinoprost kullanımından kaçınılmalıdır.
Gebelik ve Iaktasyonda Kullanım: Dinolytic istenmeyen gebelikler ve gebeliğin son dönemindeki istemli doğumu uyarma durumları dışında gebelere kullanılmamalıdır. Teratojenik etki belirlenmemiştir.
İSTENMEYEN / YAN ETKiLER
Sığırda normal dozun 5 ya da 10 katı üzerine çıkıldığında rektal ısı yükselebilir, fakat bu durum geçicidir, hayvana zarar vermez. Sığırlarda bazı olgularda salya azalması olur. Enjeksiyon bölgesinde bakteriyel enfeksiyonlar bildirilmiştir. Kısraklarda Dinolytic enjeksiyonundan 10-20 dakika sonra terleme, hafif kolit ve kalp atım hızında artış görülebilir. Bu semptomlar genellikle ilk 10 dakika içinde ortaya çıkar ve genellikle geçici olup bir saat içinde ortadan kalkmaktadır.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Endojen prostaglandin sentezini inhibe ettiğinden steroid ve steroid olmayan antiinflameatuar ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır.
DOZ AŞIMlNDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Normal dozun 5 katı veya daha fazlasında bile herhangi bir zehirlenme belirtisi görülmemiştir. Sığırda güvenlik sınırı normal dozun en az 10 katıdır. Kazara çok yüksek doz uygulamalarında kalp atımlarında artış, vücut ısısında yükselme gözlenmekle birlikte, özel bir uygulamaya gerek olmadan bu belirtilerin kendiliğinden normale döndüğü bildirilmiştir.
GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süresi (İ.k.a.s): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen hayvanlar 24 saat geçmeden kesime gönderilmemelidir. İlaç kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben elde edilen sütün tüketime sunulmasında bir sakınca yoktur.
KONTRENDİKASYONLARI
Vasküler sistem, gastrointestinal sistem, solunum yolu sistemi ve genital sistemde akut ve subakut bozukluğu olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Abortif etkisi nedeni ile düşüğün başlatılması gereken durumlar haricinde gebe dişilerde kontrendikedir. Servikal dilatasyonun gerçekleşmediği durumlarda uterusun yırtılmasına bağlı olarak ölüm görülebileceğinden kullanılmamalıdır. Önerilen uygulama yolları dışında kullanılmamalıdır.
Sığır ve atlarda
Ovulasyonu takip eden 5 gün boyunca Dinolytic etkili olmayacaktır.
GENEL UYARILAR
Kullanılmadan önce Veteriner Hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
Dinolytic enjeksiyonluk çözelti çocuk doğurabilecek yastaki kadınlardan uzak tutulmalıdır. Astımlı, bronşitli ya da benzeri solunum yolu hastalığı olanlar ya da gebe kadınlar tarafından Dinolytic enjeksiyonluk çözelti uygulanmamalıdır. Kazara deriye bulaştığında, hemen sabunlu su ile yıkanmalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. İlk kullanımdan sonra 28 gün boyunca 25 C’nin altında muhafaza edilebilir. Depolama ve ilk kullanım sonrası 25 C’nin altında muhafaza edilmelidir. Buzdolabında ve derin dondurucuda saklanmamalıdır.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Kullanılmamış veteriner tıbbi ürün ya da bu ürünün kullanımından kaynaklanan atık maddeler, mevzuat gerekliliklere uygun şekilde atılmalıdır. Kullanım dışı ürün atık su veya drenaj sistemlerine atılmamalı bu şekilde imha edilmemelidir.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Gri renkli flip off kapak ve mavi renkli kauçuk tıpa ile kapatılmış 10, 30 ve 100 ml’lik tip 1 şeffaf cam flakonlar 1 veya 5 adet cam flakon içeren karton kutularda sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner Hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 01.12.2017
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ: 05.05.1989
RUHSAT NO : 5/403
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ : Zoetis Hayvan Sağlığı Ltd. Şti Buyaka 2 Sitesi Kule 2 34771 Ümraniye/ İstanbul
İMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ : Zoetis BeIgium SA Rue Laid Burniat 1 B-1348 Louvain-Ia-Neuve Belçika