Dinolytic High Concentration 12,5 mg/ml
Sığırlar için Veteriner Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sentetik Prostaglandin
Bileşimi: Her ml’sinde etkin madde olarak 12,5 mg Dinoprosta eşdeğer Dinoprost trometamin ve yardımcı madde (koruyucu) olarak 16,5 mg benzil alkol içeren, berrak, renksiz ila açık sarı renkte, steril enjeksiyonluk bir çözeltidir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Dinoprost’un (Prostaglandin F2a) türe ve uygulamanın zamanına bağlı olarak Iuteolitik etkisi olduğu görülmüştür. Diöstrus sırasındaki ve hatta gebelik sırasındaki tedaviler sığırda luteolize neden olabilmektedirler. Progesteronun neden olduğu negatif geri besleme mekanizmasının buna bağlı olarak ortadan kalkması, döngüsel over fonksiyona sahip bazı hayvanlarda kızgınlık ve yumurtIamanın zamanından önce ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Gebe hayvanla da korpus luteumun gebeliğin sürdürülmesi bakımından önemine bağlı olarak doğum veya düşük başlatılır. Dinoprost ayrıca düz kas yapısı (uterus, gastro intestinal kanal, solunum sistemi, vasküler sistem) üzerinde kontraktiI bir etki yapar ve belirgin bir ölçüde uterusu güçlendirici bir etkiye sahiptir. Prostaglandin F2a, endojen bir etkin madde olup luteolizin fizyolojik olarak ortaya çıkmasından sorumlu tutulabilir; ayrıca bu etkin maddenin türden bağımsız olarak doğuma eslik eden mekanizma bağlamında doğumun başlatılması ve sürdürülmesinde önemli bir role sahip olduğu kabul edilmelidir.
Eksojen olarak verilen ve vücut içerisinde üretilen Prostaglandin F2a başta akciğer, karaciğer ve böbreklerde olmak üzere hızla indirgenir ve metabolize olur. Prostaglandin F2a / Trometamol tuzu, organizmada hemen Prostaglandin F2a’ya hidrolize olur. Bu maddenin çok kısa olan plazma yarı ömrü sadece birkaç dakikadan ibarettir. Sadece 1,5 ila 5 dakika sonra, başlangıçta mevcut olan Prostagiandin F2a ’nın %60 ila 80’i etkin ana metabolit PGFM olarak görülür. Tarımda kullanılan çiftlik hayvanlarında, terapötik olarak etkili dozun kas içi olarak uygulanmasından sonra Prostaglandin F2a’nin ve onun metabolitleri 13, 14 dihidro-keto-Prostaglandin F2a’nın (PGFM) plazma pik değerlerine yaklaşık 10 dakika sonra ulaşılır. Başlangıç konsantrasyonuna yeniden yaklaşık 1-3 saat sonrasında ulaşılır. 24 saat arayla terapötik olarak etkili dozun tekrar uygulanması, kümülatif belirtilere neden olmaz. Eliminasyonu ağırlıklı olarak renal yolla (%63 67), yaklaşık %33 kadarı ise dışkıyla gerçekleşirken, yaklaşık %1,5’i ise sütle gerçekleşir. Dağılım hacmi 1’in üzerindedir.
Dinolytic High Concentration KULLANIM SAHASl ve ENDİKASYONLAR
Sığırlarda;
- Kızgınlık ve yumurtlama dönemindeki ineklerde östrus zamanının etkin bir sekilde kontro| edilmesi
- Fonksiyonel korpus luteumu olan fakat davranışsal östrus göstermeye.“ kaderin tedavisi (sub-östrus veya sessiz kızgınlık dönemi).
- Gebeliğin 150. gününe kadar düşük yaptırma.
- Mumifiye fetüsün alınması.
- Doğumun başlatılması.
- Progesteron kaynaklı östrus siklusu kesintilerinde kronik metritis ve piyom tranın tedavisi.
- Normal kızgınlık yasayan ineklerde kontrollü üreme için:
- östrusun senkronizasyonu
- Sabit zamanlı suni tohumlama protokollerinin parçası olarak GnRH veya GnRH analoglarıyla kombinasyon halinde ovülasyonun senkronizasyonu
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Dinolytic High Concentration kas içi uygulama içindir. Sığırlarda endike tüm kullanımlar için doz, hayvan başına 2 ml ‘dir (25 mg dinoprost). Anaerob enfeksiyon tehlikesini azaltmak için hayvanın derisinin kirli bölgelerine enjeksiyon yapılmasından kesinlikle kaçını malıdır. Uygulama öncesinde enjeksiyon yeri derinlemesine temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Steril bir iğne ve enjektör kullanılarak enjeksiyon cildin temiz ve kuru bir bölgesine yapılır.
HAYVAN GRUPLARINDA PERİYODUN SENKRONİZASYONU
Programa bağlı olarak ortalama 11 (10 12) günlük aralıklarla 2 tek enjeksiyon veya 1 tek enjeksiyon.
SIĞIRDA KRONİK ENDOMETRİT VE PİYOMETRE
1 tek enjeksiyon, koşullara bağlı olarak 10 12 gün sonra tekrar edilir.
SABİT ZAMANLI TOHUMLAMANIN BİR PARÇASI OLARAK UYGULAMA
Sabit zamanlı tohumlama amacıyla fizyolojik üreme döneminde olan süt ineklerinde ovulasyonu senkronize eden bir araç olarak laktasyonun her aşamasında kullanılabilir.
Literatürde asağıdaki tohumlama protokolleri sıklıkla rapor edilmektedir:
- 0. Gün, GnRH veya GnRH analog enjeksiyonu.
- 7.Gün, 2 ml kas içi enjeksiyon (25 mg dinoprost)
- 9.Gün, GnRH veya GnRH analog enjeksiyonu.
- 16 – 20 saat sonra veya kızgınlık gözlemlenmesi durumunda suni tohumlama yapılır.
Alternatif olarak:
- 0. Gün, GnRH veya GnRH analog enjeksiyonu.
- 7. Gün, 2 ml intramüsküler enjeksiyon (25 mg dinoprost)
- Dinoprost enjeksiyonundan 60 72 saat sonra veya daha öncesinde kızgınlık gözlemlenmesi durumunda o anda suni tohumlama yapılır ve devamında GnRH veya analoğu enjekte edilir.
Tedavi edilecek ineklerde gebe kalma oranlarını maksimuma çıkarmak için, ovaryum durumu belirlenmeli ve düzenli fizyolojik ovaryum aktivitesi doğrulanmalıdır. Sağlıklı ve fizyolojik üreme döneminde olan ineklerde optimum sonuçlara ulaşılacaktır.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Dinolytic’in birçok hayvan türünde yeterince yüksek dozlarda kullanıldığında düşük veya doğumun başlatılması ile sonuçlandığı gösterildiğinden, enjeksiyondan önce gebelik durumu belirlenmelidir. Gebelik durumunda, servikal dilatasyon oluşmazsa uzak uterus rüptürü olasılığı dikkate alınmalıdır. Sadece sığırlarda ve kas içi yolla kullanıma yöneliktir. Bir enjeksiyonda 2 ml’den fazla uygula mamalıdır. Bu veteriner tıbbi ürünü, ovulasyondan sonra beş gün dolmadan uygulanırsa etkisizdir.
GEBELİK VE LAKTASYONDA KULLANIM
Düşük veya doğum istenmeyen gebe hayvanlarda uygulanmamalıdır. Laktasyondaki hayvanlarda kullanılabilir.
İSTENMEYEN ETKİLER
Dinolytic High Concentration en sık gözlemlenen yan etki vücut ısısında meydana gelen geçici artış olup bu artışın hayvanların sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmamaktadır. Bazı durumlarda sınırlı saiivasyon görülmüştür. Ürünün kas içi uygulaması neticesinde enjeksiyon yapılan noktada küçük, katı şişlikler meydana gelmekle birlikte 9 güne kadar kalabilen bu şişliklere kızarıklıklar, ciltte sıcaklık veya aşırı hassasiyet eslik etmez. Enjeksiyon yapılan noktada yaygın hale gelebilecek olan lokal bakteriyel enfeksiyonlar gözlemlenmiştir. Bir enfeksiyonun ilk belirtileri görüldüğünde, özellikle klostridyal türlere de etkili olabilecek, yüksek dozda bir antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Bakteriyel enfeksiyonlardan mümkün mertebe kaçınabilmek amacıyla enjeksiyon yüksek aseptik şartlar altında gerçekleştirilmelidir. Sığırlarda doğumun başlatılması için kullanıldığında, tedavinin zamanına bağlı olarak sıklıkla doğum sonrası davranışlarının ortaya çıkması beklenir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Non-steroid antienflamatuar ilaçlar endojen prostaglandin sentezini inhibe edebileceklerinden bu tür veteriner ilaçlarının birlikte kullanılmaları Dinolytic’in Iuteolitik aktivitesini azaltabilir. Oksitosin, endojen prostaglandin sentezini arttıracağından bu tür veteriner ilaçlarının birlikte kullanılmaları Dinolytic’in Iuteolitik aktivitesini arttırabilir.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
5 kat doz aşımında sığırlarda hiçbir yan etki gözlemlenmemistir (Bkz. İstenme en etkiler).
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen sığırlar 1 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. Süt için kalıntı arınma süresi (sıfır) gündür.
KONTRENDİKASYONLAR
Vasküler sistem, gastrointestinal kanal veya solunum sisteminde akut veya subakut bozuklukları olan hayvanlarda kullanılmaz. Düşük veya doğum amaçlamıyorsa kullanılmamalıdır. Etkin maddeye veya yardımcı maddelere karsı aşırı hassasiyeti olduğu bilinen hayvanlarda kullanılmaz. Damar içi yolla uygulama için uygun değildir.
GENEL UYARILAR
“Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız”
“Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz”
“Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız”
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
PGFZa tipi prostaglandinler, cilt yoluyla emilebilir ve bronkospazm veya düşüğe neden olabilir. Doğurganlık çağındaki kadınlar, astım hastaları ve bronşiyal veya başka solunum problemleri olan kişiler ürünle temas etmekten kaçınmalıdır. Kendi kendine enjeksiyonun veya ciltle temasın önlenmesi için ürünü kullanırken dikkatli olunmalıdır. Ürünün ciltle temasından kaçınmak için ürünü geçirmeyen eldiven kullanılmalıdır. Ürünün kazara ciltle temas etmesi durumunda cilt derhal su ve sabun ile, gözlerle temas etmesi durumunda da gözler temiz su ile yıkana ak temizlenmelidir. Kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız. Aktif maddeler veya yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olan kişiler ilaca temas etmemelidirler.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
30 °C’nin altında, orjinal ambalajında, dondurmadan saklayınız. Buzdolabına koymayınız.
Kullanım sırasında ürün tıpası en fazla 24 kez delinebilir. Flakonu açılmamış veteriner tıbbi ürününün raf ömrü: 24 aydır. Flakonu açıldıktan sonraki raf ömrü: 28 gündür.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Kullanılmayan veya atık ürünler yerel kanunlara uygun olarak imha edilmelidir. Kullanım dışı ürün atık su veya drenaj sistemlerine atılmamalıdır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu içerisinde klorobütil gri renkli kauçuk tıpa ve sarı renkte geçme diskli alüminyum conta ile kapatılan 10, 20 veya 100 ml’lik Tip 1 renksiz Ph.Eur cam flakonlar halinde piyasaya sunulur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczaneler, veteriner hekim muayenehaneleri ve hayvan hastanelerinde satılır.
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 05.09.2018
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NUMARASI: 05.09.2018 015/0050
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: Zoetis Hayvan Sağlığı Ltd. Şti. Buyaka İki Sitesi, Kule 2, 34771, Ümraniye İstanbul
ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: Zoetis Manufacturing & Research Spain, S.L. Ctra. Camprodon s/n “La Riba“ 17813 Vall de Bianya (Girona) ispanya