Clavax-SD

Clavax-SD

Clavax-SD
Sağmal Dönem Meme İçi Antibakteriyel Süspansiyon
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Opak, açık sarı – krem renkte süspansiyon içeren her 10 g’lik enjektör; 50 mg Klavulanik asit (Potasyum klavulanat halinde), 200 mg Amoksisilin (trihidrat halinde) içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Amoksisilin; bakterisidal etkili, aminopenisilin grubundan bir yarı sentetik beta-laktam antibiyotiktir. Bakteri hücre duvarında mukopeptid sentezini engelleyerek etki gösterir. Beta-laktamaz üreten bakteriler antibiyotiklere direnç gösterir ve antibiyotik etkisinden önce onu parçalayarak etkisiz hale getirirler. Klavulanik asit; karboksilik asit yapısında penisilinlere benzer bir bileşiktir. Streptomyces clavuligerus fermantasyonundan elde edilir. Bakteriyel beta-laktamaz enzimlerine karşı dönüşümsüz inhibitör etkisi ile spesifik bir etkiye sahiptir. Beta-laktamaz ile yaptığı stabil, inaktif kompleks amoksisilinin enzim tarafından parçalanmasını engeller.

Klavulanik asit ve amoksisilin kombinasyonu, mastite neden olan aşağıdaki başlıca bakteriler üzerinde etkilidir:

Meme içi uygulamada ilk 8 saat içinde en yüksek konsantrasyonda bulunan antibiyotik miktarı 24 saat içinde verilen dozun çok altında seviyelere iner. Ancak sütte bulunan antibiyotik miktarının tespit edilebilir seviyenin altına inmesi için 3 günlük süre gereklidir. Meme dokusundan dokulara az oranda yayılan amoksisilin proteinlere zayıf bağlanır. Amoksisilin, normal renal fonksiyonu olan hayvanlarda 0,7- 1 saatlik bir yarılanma ömrüne sahiptir. Temel olarak memedeki kısmın laktasyonla atılmasından başka; sisteme geçen kısmı da böbrekler, safra ve dışkı ile atılır.

Clavax-SD KULLANIM SAHASI

Laktasyondaki ineklerde klavulanik asit + amoksisilin kombinasyonuna duyarlı bakterilerden kaynaklanan akut ve kronik mastit olgularında kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Clavax-SD uygulamadan önce ve sonra meme başının temizlenmesine dikkat edilmelidir. Enfekte meme lobu iyice sağıldıktan sonra her bir enfekte meme lobuna 1 enjektör içeriği verilir. 12 saatte bir olmak üzere toplam üç uygulama yapılır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Parankimatöz ve/veya kronik mastit olgularında meme içi tedavi, uygun parenteral antibiyotik tedavisi ile desteklenmelidir. Akut yangılı durumlarda parenteral non-steroid antienflamatuvar uygulanması, tedaviyi destekleyici etki sağlayabilir. CLAVAX-SD Meme İçi Süspansiyon, Pseudomonas türlerinden kaynaklanan mastit durumunda etkili değildir.

Gebelikte kullanımı: Amoksisilin ve klavulanik asit + amoksisilin kombinasyonunun parenteral kullanımının damızlık ve gebe hayvanlardaki güvenliği hakkında bilgiler yoktur. Penisilinlerin parenteral uygulama sonrası plasentayı geçtiği bilinmektedir. Gebe laboratuvar hayvanlarında parenteral uygulama ile yapılan çalışmalarda fetüs üzerinde herhangi bir olumsuz etki saptanmamıştır.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLERİ

Penisilinler ve sefalosporinler enjeksiyon, inhalasyon ve sindirim yolu ile alınma ve deri kontağı sonunda aşırı duyarlılığa (alerji) neden olabilir. Penisilinlere karşı aşırı duyarlılık, sefalosporinlere karşı da aşırı duyarlılığa yol açabilir. Bunun tersi de mümkündür. Alerjik reaksiyonlar bazen ciddi sorunlara yol açabilir. Penisilin alerjisi olanlar bu ürünü kullanmamalıdır.

Clavax-SD İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Fenikoller ve tetrasiklinler gibi bakteriyostatik ilaçlarla birlikte uygulanmamalıdır. Beta-laktamlar genel olarak aminoglikozidlerle sinerjist olarak etkilidirler.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar 10 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresinde ve son ilaç uygulamasından sonra 4 gün (8 sağım) boyunca elde edilen sütler insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Kuru dönemdeki süt ineklerinde kullanılmamalıdır. Penisilin ve türevlerine aşırı duyarlı olduğu bilinen hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Clavax-SD Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

KULLANICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Penisilin ve sefalosporinlere duyarlı olduğu bilinen kişiler ilaca hiçbir şekilde temas etmemelidirler. Duyarlı kişilerin ilaca ağız, deri veya inhalasyon yoluyla maruz kalması sonrası yüz, göz veya dudaklarda şişme, nefes almada zorluk gibi belirtilerin meydana gelmesi halinde acil tıbbi müdahale gerekir. Bu durumda ilaç ve etiketi ile birlikte doktora başvurulmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Clavax-SD 25 0C’nin altında, buzdolabına konmadan ve dondurmadan saklanmalıdır. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

10 g’lik polietilen enjektörler; 50 adetlik enjektör içeren karton kutularda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner muayenehane ve polikliniklerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 24.10.2019

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 25.05.2005 – 14/073

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: TOPKIM – Topkapı İlaç Premiks San. ve Tic. A.Ş. Çavuşoğlu Mah. Başkumandan Cad. No:28 Kartal / İstanbul

ÜRETİM YERİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çekirdeksiz Org. San. Böl. 210. Cad. No: 7 Polatlı / Ankara

Exit mobile version