California Mastitis Test Mastitisleri Saptamada Güvenli Midir?

California Mastitis Test Mastitisleri Saptamada Güvenli Midir?

California Mastitis Test Mastitisleri Saptamada Güvenli Midir?

California Mastitis Test Mastitisleri saptamada güvenli midir?. Mastitise bağlı süt somatik hücre sayısı artmaktadır (mastitisin şiddetine göre değişir). Mastitis sırasında somatik hücre sayısındaki artış, yangıya bağlı kandan memeye çok sayıda polimorf nüklear lökosit’in göçü nedeniyledir. Herhangi bir dokuda enfeksiyon geliştiğinde, enfeksiyon bölgesinde bakterilerle savaşmak ve enfeksiyonu önlemek için kandan çok sayıda lökosit, bölgeye göç eder. O nedenle ilgili dokuda somatik hücre (nötrofil) sayısı artar.

İneklerde subklinik mastitis sırasında sütte sayısı artan somatik hücre sayısı direkt veya indirekt yöntemlerle belirlenir. California Mastitis Test, süt somatik hücre sayısını indirek saptayan bir yöntemdir. Bu testte değerlendirme negatif, şüpheli, +, ++ ve +++ pozitif diye değerlendirilir. Her türlü negatif sonuç enfeksiyon olmadığı, pozitif sonuçlar ise enfeksiyon varlığının olduğu şeklinde değerlendirilir. Bir veya 2 meme lobunda şüpheli reaksiyon varsa enfeksiyonun var olduğu düşünülmelidir. Ancak 4 meme lobu şüpheli reaksiyon veriyorsa, negatif diye yorumlanmalıdır.

Subklinik mastitiste uluslararası kabul kabul edilen somatik hücre sayısı eşik değeri 200.000 hücre/ml’dir. Bu sayının üzeri enfekte, altı ise enfekte değil şeklinde yorumlanır. Oysa California Mastitis Test (CMT) somatik hücre sayısı 350-400.000 hücre/ml’nin üzerine çıktığında pozitif reaksiyon verir. Bu nedenle bu test’in spesifitisi ve sensitivitesi %75 dolayındadır. Bu nedenle şüpheli durumlarda bakteriyolojik izolasyon yapılmalıdır.

Prof.Dr. Ayhan Baştan 

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Exit mobile version