California Mastitis Test ‘in Uygulanışı (CMT)

CMT

California Mastitis Test 'in Uygulanışı (CMT)

California Mastitis Test 'in Uygulanışı (CMT)

California Mastitis Test ’i şu prensibe göre çalışmaktadır. CMT reajantları içine pH indikatörleri eklenmiş deterjanlardır (renginin menekşe olması için). Süt içine eşit miktarda California Mastitis Test reajantları eklenip karıştırıldığında, CMT reajantları lökositlerin hücre duvarını oluşturan yağları parçalar ve hücre çekirdeğinde bulunan DNA’lar ile reaksiyona girerek (birleşerek) jelatinöz bir yapı oluşturur. Süt içinde lökosit sayısı ne kadar fazlaysa jel yapısı o derece artmaktadır.

Kabın üzerinde her meme lobu için ayrı yuvarlak bir bölüm vardır. Bölümler sağ ön A, sağ arka B, sol ön C, sol arka D olarak işaretlenmiştir. Bu bölümlere ilk süt atıldıktan sonra her meme lobundan (ilgili bölüme) yaklaşık 2 ml kadar süt sağılır ve tüm bölümlerdeki süt eşit olacak şekilde ayarlanır. Daha sonra her bölüme içindeki süt miktarı ile eşit şekilde California Mastitis Test solüsyonu eklenir. Daha sonra dairevi hareketler ile (süt ile solüsyonun iyice karışması için) CMT kabı çevrilir ve sonuç değerlendirilir.

Bu derecelendirme sistemine göre 1, 2 ve 3 pozitif reaksiyon görülmesi, ilgili meme lobunun enfekte olduğuna işarettir. Şüpheli (T) ise ilgili meme veya meme loblarında enfeksiyon olabileceğini düşündürür, ancak 4 meme lobunun şüpheli reaksiyon vermesi, enfeksiyon olmadığı şeklinde, 1 veya 2 meme lobu şüpheli reaksiyon veriyorsa, enfeksiyon var şeklinde değerlendirilir. Negatif (N) sonuçlar ise enfeksiyon olmadığı şeklinde yorumlanır.

California Mastitis Test sonuçları birçok faktörden etkilenmektedir. Örneğin CMT reajantlarının hazırlandığı suyun kalitesi çok önemlidir. Reagentların hazırlanmasında kullanılan suyun kalitesiz olması durumunda konsantre CMT reajantlarının 1 birimine 7 birim kaynamış veya iyi kalite su eklenmelidir. Bu işlemden sonra CMT reajantlarının rengi mor değilse bu solüsyonlar kullanılmamalıdır.

California Mastitis Test sonuçları sütün alındığı zamana bağlı olarakta değişiklik gösterebilmektedir. O nedenle bu test, ön sütte (sağım öncesi) yapılmalıdır. Çünkü sağım öncesi alınan sütte çok az lökosit bulunmaktadır. Eğer ön sütün kontrolünde CMT pozitif reaksiyon veriyorsa sağım sonrası sütte zaten pozitif reaksiyon verecektir. Sağım sonrası alınan sütte somatik hücre sayısı, ön süte oranla 2-3 kat daha fazladır. Çünkü yağlı sütlerde lökosit sayısı daha fazladır. Holştayn ırkı bir inekte ön sütün yağ oranı %1 iken sağım sonu bu oran, %10-13 arasında değişmektedir.

California Mastitis Testsağım öncesi sütün muayenesinde karma sütün somatik hücre sayısı 200.000 hücre/ml veya daha altında olmasına rağmen, CMT pozitif reaksiyon verebilir. Bu duruma enfeksiyonun meme başı veya bez sisternasıyla sınırlı olduğu durumlarda rastlanır. Kir, gaita veya tüy gibi partiküller çekirdek içermediklerinden (dolayısıyla DNA’ları olmadığından) CMT sonucunu etkilemezler.

Yararlı olması dileklerimle…

Prof.Dr. Ayhan Baştan

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

abastan@ankara.edu.tr

Exit mobile version