Buzağıları Sütten Kesme Yöntemi

Buzağıları Sütten Kesme Yöntemi

Buzağıları Sütten Kesme Yöntemi

Buzağıları sütten kesme genellikle 3-8 haftalar arası olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün oldukça erken sütten kesme doğru bir uygulamadır. Buzağıları sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içirilen buzağılar kademeli olarak sütten kesilmelidir. Ancak dikkat edilecek nokta sütten kesilecek buzağının en az günde 500-750 gr civarında buzağı başlangıç yemi tüketiyor olmasına önem gösterilmelidir. Ayrıca Buzağıları sütten kesme yönteminde kullanılan kriterler, yaş, vücut ağırlık kazancı, buzağı başlangıç yemi tüketimini gibi bazı kriterler içermektedir.

3-5 haftalık yaşlarda buzağıların büyümelerinin birden bire sütten kesme ile etkilenmediklerinin yanısıra birden bire sütten kesilen buzağıların genelikle kuru yiyeceği, sıvı yiyecekleri yedikleri kadar çok yemediklerinden tedrici kesmeye yönlendirilebileceklerini daha iyimser bir yaklaşımdır. Kısaca buzağıyı birden bire sütten kesecekseniz yeterli düzeyde yem tüketiyor olmasına dikkat edilmelidir.

Buzağıları sütten kesme de bir diğer kriter vücut ağırlığıdır. Vücut ağırlığına göre sütten kesmede sindirim sisteminin gelişim safhaları ve fizyolojik yaşın aynı olduğu ileri sürülmektedir. Buzağı bir ölçü veya tartıyla tartılması gerektiği ancak çoğu işletmenin böyle bir imkanını olmaması nedeniyle bazı ırklar için genellenmiş ağırlıklar göz önüne alınır. Örneğin holştayn buzağıların yaklaşık 55-67 kg olduğu zaman sütten kesilmeleri gerektiği savunulmuştur.

Diğer bir kriterde buzağı başlangıç yemi tüketimine göredir. Eğer buzağılar belirli bir miktar buzağı başlangıç yemi (en az 500-750 gram) tüketiyorlarsa, sütten kesmeden sonra performansa ters etkisi olmaksızın sütten kesmenin mümkün olduğu bildirilmiştir. Tam yağlı sütten kesmeden önceki tüketilen yem miktarı sütten kesme sonrası büyümeyi önemli derecede etkilediği ve buzağıların birbirini takiben 3 ya da 4 günde 340 g/ gün veya 680 g/ gün gibi bir miktarda yem tüketirken sütten kesilebilir.

Exit mobile version