Buzağı Ölümlerinin Azaltmaya Yardımcı Bazı Yöntemler

Buzağı Ölümlerinin Azaltmaya Yardımcı Bazı Yöntemler

Buzağı Ölümlerinin Azaltmaya Yardımcı Bazı Yöntemler

Buzağı Ölümlerinin Azaltmaya Yardımcı Bazı Yöntemler için buzağılarda ilk 8 haftada yapılabilecek düzenli takip ve bir kaç ölçümler buzağıların sağlıklı olması için büyük faydası olacaktır.

Buzağılar 8 haftalık olduklarında canlı ağırlıklarını ikiye katlamalıdırlar.

Bir işletmedeki prosedürlerin kararlaştırıldığı gibi işlemeyişi, örneğin işletmede personel değişimi, buzağılara kullanılan süt tozu değişimi, ekipmanlarda oluşabilecek bir hata buzağıların sağlığını olumsuz etkileyecek ve büyümede sorunlar oluşturacaktır.

O sebeple işletmede hayvan sayısının büyüklüğüne göre her 3 yada 6 ayda aşağıdaki testleri yapmak faydalı olacaktır;

  1. Bir ile yedi günlük buzağılardan 5-10 kan örneği
  2. 5-10 kolostrumu örneği bakteriyel test için
  3. 10-20 buzağıda canlı ağırlık artışı ölçümleri

Buzağıların ilk 8 haftadaki sütle beslenme dönemi gıdanın optimal şekilde faydalanıldığı dönemdir. Bu dönemde gıdadan faydalanma ne kadar iyi düzeyde olursa, daha sonraki o buzağının ilk ve ikinci laktasyondaki süt veriminde o kadar yüksek olur.

Buzağılar doğdukları zaman ve canlı ağırlıklarının tespiti için 8 haftalık olduklarında tartılmalıdırlar.

Buzağılara verilecek olan ilk saatlerdeki kolostrum da bulunan antikorlar buzağının ilk 2-3 ayda oluşabilecek enfeksiyonlara karşı korunması için çok önemlidir. Ayrıca kolostrum da insülin hormonu bulunur ve buzağıda gıdanın yararlanması bu hormon sayesinde olur. Bu hormon buzağının doğduktan sonra ilk 3-4 günde bağırsaklarına geçer.

Buzağı için kolostrumun faydası çok önemlidir, ancak buzağımın ilk yaşam gününde memeden bakteriyel bir bulaşma ve kötü hijyen sonucu kolostrum bakteriyel bir bulaşma kaynağı olabilir.

Bir işletme için yukarıda değinilmiş 3 testin yapılması buzağı sağlığı için çok faydalı olacaktır. İşletmedeki hijyen rutinlerinin takibi için buzağılara kullanılan süt kapları ve emziklerin temizliği de çok önemlidir.

Kemal ALTINTAŞ

Veteriner Hekim

Exit mobile version