Buzağı Barınaklarının Önemi

Neden Buzağıları Kulübelerde Yetiştirmeliyiz?

Buzağı Barınaklarının Önemi

Buzağı Barınaklarının Önemi

Buzağı barınaklarının önemi ana hatlarıyla 9 madde halinde izah etmeye çalışacağım.

Buzağı bakım ve beslemesinde iki amacımız vardır.

Bu iki amaç doğrultusunda buzağımızın uzun bir zaman geçireceği buzağı kulübesi, buzağı bakım ve beslenmesinde büyük önem arz etmemektedir.

Bu amaçla kolay uygulanabilir bir kaç konuya değinmek istiyorum.

1-Aynı ortamda duran buzağıların birbirine hastalık bulaştırma ihtimali olduğu için buzağılarımız doğduktan sonra mümkün olduğu kadar en kısa sürede buzağı için önceden hazırlanmış tekli bölmelere almalıyız. Birbirleri ile temas halinde olan buzağılar arasında hastalık çok hızlı yayılır. Daha önce başka buzağı tarafından kullanılmış kulübenin altlığı yenilenmeli ve kulübede buzağının temas edeceği yerler güçlü dezenfektanlarla temizlenmeli.

2-Tekli kulübelerde buzağılarımız bireysel olarak gözlemleyip değerlendirmeye alabiliriz. Tekli kulübelerin kullanım amaçlarından biriside buzağının yediği yem miktarı ve içtiği süt miktarını daha kolay olarak tespit edebilmektir. Bu sayede herhangi bir olumsuzluğu önceden fark edip gerekli önlemleri almanızı ve diğer buzağıların sağlığının korunmasını sağlayabiliriz.

3-Tekli kulübelerde buzağılarımıza kullanacağımız en uygun altlık olarak kuru toprak önerilmektedir. Kuru toprak gerek tekrar kullanılabilme özelliğinden, gerekse atık maddelerin emilimi açısından çok daha sağlıklıdır.

4-Doğumdan sonra buzağımızın önünde sadece su-buzağı başlangıç yemi olmalı öğünler halinde süt veya mama verilmelidir. Saman yonca silaj ve benzeri yem maddelerini yeni doğmuş buzağıların önüne iki aya kadar koyulması tavsiye edilmez.

5-Tekli kulübelerde dikkat edilecek bir diğer konu buzağınız kulübesine rahat bir şekilde girip çıkabilmelidir. Giriş çıkışlar cereyan yapmayacak tasarımda ne kadar rahat olursa buzağı konforu o kadar yüksek olacaktır.

6-Kış ayları soğuk geçen bölgelerde kulübelerde aynı zamanda ısı izolasyonu mutlaka olmalı.
Buzağı kulübelerinde dikkat etmemiz gereken konulardan biriside buzağı kulübesinin yeterli oksijenizasyonun sağlanabilmesidir. Buzağı kulübelerinin yönü güneye bakması buzağımızın güneş ışığından yeteri kadar yararlanmasını sağlar.

7-Buzağı kulübelerinin önünde soğuk kış aylarında soğuk havayı kesecek şekilde brandalar bulunabilir.

8-Buzağıların sosyalleşmesi için kulübe bahçesinde birbirlerini görmelidirler.

9-Buzağı altlıklar mümkün olduğu kadar kısa sürede temizlenmeli

Veteriner Hekim Muzaffer ÇİVLİK

Exit mobile version