Broilerlerde odunumsu göğüs (woody breast) sendromunda fitaz enzimlerinin yeme ilavesi gelişimi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
Göğüs kası yağ asidi profillerinin potansiyel modülasyonu, genellikle etin kalitesizleşmesine neden olan miyopatinin şiddetini azaltır. 2014 yılında, pektoralis majör kasının ventral yüzeyinde görsel olarak sert, dışa doğru şişkin ve soluk alanlarla karakterize edilen bir broiler göğüs kası durumu olan ‘odunumsu göğüs’ tanımlanan ilk bulgular yayınlandı. Odunumsu göğüs, artık kümes hayvanları endüstrisine sorun olan en önemli miyopatilerden biridir. 8 hafta boyunca büyüyen piliçlerin% 3050’sini 4,2 kg’ın üzerindeki canlı vücut ağırlığına etkilediği bildirilen vakalarla birlikte küresel bir endişe kaynağıdır. Miyopati, büyük bir hayvan sağlığı, refahı ve ekonomik kaygı oluşturarak, çiftlik içi itlaf ve ölüm oranı, et kalitesinin düşmesi ve ayrıca insan tüketiminde kullanılmaması nedeniyle ciddi mali kayıplara neden olur.
Broilerlerde Odunumsu Göğüs de Hipoksinin Önlenmesi
Miyopatinin etiyolojisi hala bilinmemektedir. Ancak hemorajik lezyonların histolojik kanıtı, enflamatuar hücrelerin, bağ dokularının ve yağın infiltrasyonu ile kas dokusunun multifokal dejenerasyonunu ve nekrozunu göstermektedir. Literatürde, odunsu göğüs miyopatisinin sistemik ve lokal göğüs kası hipoksisi ile ilişkili olduğuna dair bulgular tespit edilmiştir.
Yeme fitaz takviyesi, sendromun şiddetini azaltmıştır. Diyet fitaz enzimi, bitki fitatının bağırsak bütünlüğünün korunması ve fosfor sindirilebi lirliğinin ve yemden yararlanmanın iyileştirilmesi için pratikte kullanılmaktadır. Ayrıca oksijenhomeostaz ile ilişkili mekanizmayı modüle ettiği de gösterilmiştir. Hipoksik koşulların dejenere olmuş kas liflerinin lipit ve fibrotik dokularla değiştirilmesini destekleyerek kas liflerinin rejeneratif kapasitesini sınırladığı bildirilmiştir.
Fitaz Enziminin Dozu
Broilerlerde odunumsu göğüs sendromu lipid dismetabolizması ile ilişkili olduğu öne sürülmüştür. Bu çalışma, diyet fitazının odunumsu göğüsve göğüs kası yağ asidi profilleri üzerindeki etkisini belirlemek için çalışılmıştır. Deneyler, 500, 1000, 2000 ünite / ton fitaz ilavesi olmak üzere 6 grub erkek broilerlerle yapılmıştır.
Odunumsu göğüs ve beyaz çizgi skorları kaydedilip yağ asidi profilleri belirlenmiştir. Sendromdan etkilenen piliçlerin göğüs dokusundaki yağ asidi profili, önemli ölçüde daha yüksek bir doymuş yağ asitleri yüzdesine ve daha düşük bir çoklu doymamış yağ asitleri saptanmıştır. Yüksek dozda (1000 ve 2000 ünite/ton) fitaz, kontrol grubuna kıyasla doymuş yağ asit yüzdesini önemli ölçüde azaltmış ve çoklu doymamış yağ asit yüzdesini artırmıştır.
Odunumsu göğüs miyopatisi, yağ asidi profillerindeki bir dengesizlikle ilişkili göründüğünden, diyet fitazının takviyesi, doymuş yağ asitlerinin ve çoklu doymamış yağ asidi içeriğinin modülasyonu mekanizmasını iyileştirmiştir.
Kaynak: Cauble, R. et Al.(2020): Dietary phytase reduces broiler woody breast severity via potential modulation of breast muscle fatty acid profiles. Poultry Science, June 2020,99(8).