Broiler Piliçlerin Yem Çıkarma Sendromu

Broiler Piliçlerin Yem Çıkarma Sendromu Belirtileri

Broiler Piliçlerin Yem Çıkarma Sendromu son birkaç yıldır Dünya’nın değişik yerlerinde broilerler de yem çıkarma sorunu olduğu konusunda yayınlar yapılmaktadır. Türkiye de de, 90’Iı yıllardan başlayarak bazı şikayetler vardır.

Etken: Sorunun, birden fazla etmeni bulunduğu kabul edilmektedir. Bir etken olaya zemin hazırlamakta, bunun arkasından gelen ikinci ve üçüncü faktörler sendromu oluşturmaktadır. Reovirüs infeksiyonları (malabsorpsiyon sendromu ile benzerlik dikkat çekicidir), yemde az miktarlarda mikotoksinlerin bulunması, broilerlerin sağlığını zorlayan bazı faktörlerin devamlı olarak ya da bir süre için oluşması bu sendromun şekillenmesine yardımcı olmaktadır.

Modern broiler üretiminde broilerlerin sağlığını zorlayan bazı faktörler aşağıda olduğu gibi özetlenebilir.

Duyarlı Hayvanlar

Bir haftalık ve özellikle 25-30 günlük yaşta bulunan broilerler.

Broiler Piliçlerin Yem Çıkarma Sendromu Belirtileri

Broilerlerde sindirimi engelleyen, ishal ve benzeri sorunlara yol açan birçok hastalık bilinmektedir. Ancak “yem çıkarma sendromu” olarak tanımlanan bozukluk, diğer sindirim sorunlarından farklı olarak, dışkının renginin ve şeklinin bu duruma özel olarak başkalaşması ile kendisini belli eder.

Korunma

Olayın çözümü, nedenin ve nedenlerin bulunup yok edilmesi ile mümkündür. Burada canlı güvenliğinin (biosecurity ) üç önemli maddesini hatırlamak yerinde olacaktır. Reovirüs infeksiyonlarına karşı aşılama programları uygulanabilir. Yemde miktarlarda da olsa mikotoksinler ve benzeri toksik maddelerin bulunmaması gerekir.

Kaynakça: Tavuk Yetiştiriciliği, Prof. Dr. F. Tahir Aksoy, Şahin Matbaası, 1999, 242-244.

Exit mobile version