Bengal Kedi Irkı ve Özellikleri

Bengal Kedi Irkı ve Özellikleri

Bengal kedi ırkı, vahşi bir kedi gibi görünebilir. Ancak kedi sahipleri bu kedi ırkının herhangi bir evcil kedi kadar sevimli olduğunu söylüyorlar. Hayat dolu ve insan odaklı Bengal kedisi, cömert bir şekilde kedi duygusunun merakına sahiptir. Girişken, enerjik kedilerdir. Bengal sahipleri, kişilikleri ve eğlenceli maskaralıkları hakkında hayranlık duyuyorlar. Bengal kedi ırkı, aileleriyle güçlü sevgi ve sadakat bağları kurar. Karşılığında ihtiyaç duydukları sevgiyi vermeniz koşuluyla sadık, şefkatli, eğlenceyi seven arkadaşlar olurlar. Eeee dünya karşılık dünyası ne yapacaksın.

Atletik, çevik olan Bengal kedi ırkı tırmanmayı sever. Herhangi bir odadaki en yüksek noktaya doğru tırmanmak istediklerini sıkça görebilirsiniz. Bengaller genellikle harika eğlence kaynaklarıdır. Onları sahipleri için özel kılan temel özelliklerden biri olan zekalarıdır. Ormanda hayatta kalmak refleksleri kadar zekayı da gerektirdiğinden zeka seviyeleri üst düzeydir. Bengal kedi ırkının tırnaklar bakımından tüylü oldukları kadar keskin olması şaşırtıcı değildir.

Bengals kedi ırkının zekasının üst düzey olması onların tüm eğitimleri çabuk öğrenmektedirler. Yeni davranışlar öğrenmekten zevk alırlar. Aslında, ışık düğmelerini açıp kapamak, kapıları açmak ve tuvaletleri sifonu çekmek gibi, yapmamayı tercih ettiğiniz püf noktaları öğrenebilirler. Meraklı Bengaller her yere girebilir. Evde yaptığınız tüm değişiklikler genellikle Bengal’in hızlı yanıt vermesine neden olur. Mesela sürekli kapalı olan bir dolabı açın ve Bengaliniz hemen göz atmak için içeri girebilir.

Leopar kedinin kokusunu daha büyük yırtıcı hayvanlardan gizlemek için suda yok etme alışkanlığı nedeniyle, bazı Bengaller tuvaleti kullanmayı öğrenir. Vahşi akrabaları gibi, Bengals de özgürlüklerinden zevk alır. Tutulmaktan veya kısıtlanmaktan hoşlanmazlar. Aslında bu durum sadece Bengals’a özgü değil, çoğu aktif kedi ırkı için de geçerlidir.

Bengals kedileri özellikle de akıyorsa suyu sever. Bazıları sadece ara sıra bir pençesini musluğun altına batırırken, diğerleri küvette veya duşta hırpalamaya çalışabilir. Bu kedi ırkı sahipleri, tuvalet kapağını kapalı tutmayı çabucak öğrenirler. Yoksa yaramaz bebekler gibi klozette oynamaya doyamazlar.

Evet elimizden geldiği kadar burada Bengal kedi ırkı hakkında bilgiler verdik şimdi ise Bengallerin tarihine göz atalım.

Bengal Kedi Irkının Tarihi

Bengal kedi ırkı, evcil bir kedi (Felis silvestris catus) ve bir pars kedi ırkının (Prionailurus bengalensis) bir melezi olarak ortaya çıktı. Pars kedisi, daha büyük, çatırdayan gözler, belirgin bıyık pedleri, daha uzun bacaklar ve parlak leopar tarzı işaretler dışında evcil bir kediye çok benziyor. Aslında net bir şekilde minyatür bir leopar gibi görünüyor.

Bengals ırkı, dişi bir leopar kedisinin bir evcil hayvan dükkanından satın alınmasıyla başladı. Bugünün aksine, leopar kedileri Amerika Birleşik Devletleri’ndeki evcil hayvan dükkanlarından satın alınabiliyordu. Bu kedinin özel ihtiyaçları ve devlet gereksinimleri nedeniyle artık durum böyle değildir. Leopar kediyi satın almanın amacı, yeni bir kedi türü yaratmak değildi. Jean Mill, sadece benzersiz bir evcil hayvan istiyordu.

Birkaç yıl sonra Mill, küçük leopar kedisinin evde yalnız olduğunu düşündü. Bu yüzden ona hem arkadaş ve hem de eş olması için erkek evcil kedi aldı. Tamamen istemsiz ve sürpriz olmasına rağmen, 1965‘te leopar kedisi doğum yaptı. Ve bu doğumdan sadece bir yavru kedi hayatta kaldı. Kin-Kin adında bir dişi melez.

Mill, hibridin nasıl kullanılacağına dair tavsiye için New York’ta Cornell Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile temasa geçti. Kin-Kin‘in muhtemelen steril olduğu söylendi. Sterilden kasıt özellikle genetik hastalıklar yönündendir. Kin-Kin evcil babasından aldığı genler sayesinde yavru kedilerden biri, babasının tatlı evcil kedi özelliğini miras aldı.

Biraz düşündükten sonra Mill, melez bir kedi ırkı yaratmanın leopar kedilerinin kötü durumuna fayda sağlayacağına karar verirken, Amerikan pazarına kabul edilebilir. Daha sonra, kedilerin leopar kediden dört nesil sonra uzaklaşmasının ardından Bengal’in mizacının daha tahmin edilebilir şekilde evcil hale geldiği öğrenildi. Yani Bengaller 4’uncu kuşak sonunda oluşmuş oldular.

Tüm bunlarla beraber bu zaman alacak yeni bir kedi ırkı için birçok engelin aşılması gerekiyordu. İlk melez yavru kediler (ilk nesil kediler F1 olarak adlandırılır) genellikle vahşi akrabalarına benzer şekilde gergin, utangaç kediler olarak büyümüşlerdir. Ancak kediler, leopar kediden birkaç nesil uzaklaştıktan sonra, mizaç tatlı bir hale geldi. Irkın ilerlemesini yavaşlatan bir başka faktör de, birçok melezde olduğu gibi, erkek yavru kediler de kısır olduğundan, birkaç nesil boyunca, yalnızca doğan dişi yavru kediler aracılığıyla gelişebilmesiydi. İkinci nesil erkekler (F2’ler) de kısırdır ve üçüncü nesil erkeklerin (F3’ler) yalnızca yaklaşık % 50’si kısır değildir.

1985’te, bugünün Bengal’i haline gelen yeterli nesilleri vardı. Mevcut standartlar, hafif, uysal bir mizaç ve mutlu, sağlıklı bir evcil kedi sağlamak için Bengal’ın en az dört nesil (F4 veya daha fazla) olmasını gerektirir. CFA dışındaki tüm dernekler Bengal’i tamamen kabul etti. Bengals, mizaç olarak tamamen evcil olduklarını ve evdeki hiç kimse için hiçbir tehlike oluşturmadıklarını tatmin edecek şekilde kanıtladılar. Bugün egzotik görünüm ve canlı kişilik, Bengal’e coşkulu bir takipçi kazandırdı ve kazandırmaya da devam ediyor.

Bengal kedileri o kadar çok aranıyor ki, 1990’da İngiliz bir kadın bengal kedisine 50.000 dolardan fazla para ödedi. Onlara kedi arkadaşlarının “Rolls Royce” adını verdi.

Bengal Irkının Fiziksel Özellikleri

ÖmrüUzunlukAğırlıkYükseklikMemleketi
9-16Orta ila Büyük8-1717-22 inçUSA

VÜCUT
Gövde uzun ve sağlam yapısı vardır. Ortadan büyüğe, ancak en büyük yerli ırk kadar büyük değil. Asla hassas değil. Özellikle erkek kedilerin çok kaslı olması en belirgin vücut yapılarıdır.

KAFA
Yuvarlak hatlara sahip geniş modifiye bir kafaya sahiptir. Geniş olduğu gibi uzun yapısı vardır. Vücutla orantılı olarak biraz küçüktür. Kulakların arkasındaki kafatası hafif bir kıvrım oluşturur. Bu kıvrım boynuna doğru ilerler. Genel kafa görünümü genellikle evcil kediden farklıdır. Güçlü çene, profilde burun ucu ile aynı hizadadır. Büyük, belirgin bıyık pedleri ve yüksek, belirgin elmacık kemikleri ile dolu ve geniş çeneye sahiptir. Burun büyük ve geniş; hafif şişkin burun derisi vardır

KULAKLAR
Orta ila küçük, nispeten kısadır. Geniş tabanlı ve yuvarlak üst kısımları vardır. Önden görünümde yüzün konturunu takip ederek ve profil görünümünde ileriyi göstererek, başın üstü kadar yana doğru ayarlanmış bir görünüm vardır Bazen hafif yatay mobilyalar gibi görülür.

GÖZLER
Oval, neredeyse yuvarlak. Büyük, ancak rahatsız edilmemiş düzeydedir. Vaşak noktaları dışında göz rengi tüy renginden bağımsızdır. Renk zenginliği ve derinliği ne kadar fazlaysa o kadar iyidir.

BACAKLAR VE PENÇELER
Bacaklar orta uzunlukta, arkada önden biraz daha uzundur. Ayaklar büyük, yuvarlak, belirgin eklem yapısına sahiptir.

KUYRUK
Orta uzunlukta, kalın, ucu yuvarlatılmış uçta sivriltilmiş.

TÜY YAPILARI
Kısa ila orta uzunluk. Doku yoğun ve lüks, yakın duran, alışılmadık derecede yumuşak ve dokunduğunuzda ipeksi muhteşem bir yapıya sahiptir. Benekli veya mermer desenli desenler. Noktalar genellikle rastgeledir veya yatay olarak hizalanır. İki farklı renk veya ton gösteren rozetler vardır. Zemin rengiyle kontrast genellikle çok fazladır, farklı desenler ve keskin kenarlar verir.

RENK
Kahverengi tekir, mühür sepya tekir, mühür vizon tekir, mühür vaşak noktası, siyah gümüş tekir, mühür gümüş sepya tekir, mühür gümüş vizon tekir, mühür gümüş vaşak noktası. Benekli veya mermer desenler.

Bengal Irkının Bakım Gereksinimleri

Bengal’in kısa, kalın tabakası, ölü tüyleri gidermek ve cilt yağlarını dağıtmak için haftalık tarama ile kolayca bakılır. Banyo nadiren gereklidir.

Bengal kedilerinin bakımı

Periodontal hastalığı önlemek için dişleri fırçalayın. Günlük diş hijyeni en iyisidir, ancak haftalık diş fırçalamak hiç yoktan iyidir. Akıntıları gidermek için gözlerin köşelerini yumuşak, nemli bir bezle silin. Her göz için bezin ayrı bir alanını kullanın, böylece herhangi bir enfeksiyon yayma riskiyle karşı karşıya kalmazsınız. Kulakları haftalık olarak kontrol edin. Kirli görünüyorlarsa, 50-50 elma sirkesi ve ılık su karışımı ile nemlendirilmiş pamuklu bir top veya yumuşak nemli bezle silin. Kulağın iç kısmına zarar verebilecek pamuklu çubuklar kullanmaktan kaçının.

Bir Bengal’i diğer kediler tarafından yayılan hastalıklardan, köpeklerin veya çakalların saldırılarından ve araba çarpması gibi dışarı çıkan kedilerin karşılaştığı diğer tehlikelerden korumak için bir Bengal’i yalnızca iç mekan kedisi olarak tutmak iyi bir fikirdir. Onu içeride tutmak aynı zamanda yerel kuşları ve vahşi yaşamı bu hevesli avcıdan korur. Mümkünse, Bengal’inizi güvenle atlayabileceği ve tırmanabileceği büyük bir açık hava muhafazası inşa edin. Dışarıya çıkan Bengals, parasını ödemeden böyle güzel bir kediye sahip olmak isteyen biri tarafından çalınma riskini de taşımaktadır.

Düzenli banyo yapmak ölü tüyleri gidermeye yardımcı olur. Bengal kediniz yavru kedi iken banyo yapmayı alıştırırsanız ve bunu hoş bir deneyim haline getirirseniz, muhtemelen banyo yapmayı kabul edecektir. 

Bengallerin ihtiyaç duyduğu diğer bakım genellikle haftada bir olmak kaydıyla düzenli olarak tırnak kesimidir. Genel sağlık ve ferah nefes için dişleri Veteriner Hekiminizin onayladığı evcil hayvan diş macunu ile sık sık fırçalama yapmanızdır. Bu aktiviteyi kabul etmesi için tırnak kesme ve diş fırçalamaya yavru kedi iken başlamak gerekmektedir. Düzenli olarak kulakları temizlenmelidir.

Olası Sağlık Sorunları

Tıpkı tüm insanların hastalıkları miras alma potansiyeline sahip olması gibi, tüm kediler de genetik sağlık sorunları geliştirme potansiyeline sahiptir. Irkın sağlık veya genetik problemleri olmadığını iddia eden herhangi bir yetiştirici ya yalan söylüyor ya da ırk hakkında bilgili değil.

Bengals, özellikle kimden satın aldığınız konusunda temkinli değilseniz, endişe yaratabilecek kalıtsal sağlık sorunlarına sahiptir. Olası bir durum polikistik böbrek hastalığıdır. Ancak etkilenen kedilerin üreme havuzundan çıkarılmasına yardımcı olmak için artık DNA testleri mevcuttur. Bengals ayrıca, Feline Infectious Peritonitis (FIP) ve ishale neden olan protozoal bir enfeksiyon olan trichimonas fetus gibi bazı bulaşıcı hastalıklara daha yatkın olabilir. Sorumlu yetiştiriciler, bu sorunları belirlemek veya önlemek için adımlar atarlar.

Bunlar dışında da;

Evinize yeni bir kedi yavrusu götürdükten sonra, onu en yaygın sağlık sorunlarından biri olan obeziteden koruma gücüne sahip olduğunuzu unutmayın. Bir Bengal’i uygun bir kiloda tutmak, genel sağlığını korumanın en kolay yollarından biridir. Yaşam boyu daha sağlıklı bir kedi sağlamaya yardımcı olmak için önleyici yeteneklerinizden en iyi şekilde yararlanın.

The Review

Bengal Kedi Irkının Özellikleri ve Genel Bakış

4 Score

Bengal Kedi Irkı

Review Breakdown

  • Adapte Olma
  • Sevgi Düzeyi
  • Çocuk Dostu
  • Köpek Dostu
  • Hareketlilik
  • Bakım Kolaylığı
  • Sağlık Sorunları
  • Zeka Seviyesi
  • Tüylerin Dökülme Düzeyi
  • Sosyalleşme
  • Yabancı Dostu
  • Şakacılık
  • Sağlamlık
Exit mobile version