Baymec %1

Veteriner Endektosit

Baymec %1

Baymec %1

Baymec %1, Veteriner Endektosit

BİLEŞİMİ:

Her ml berrak steril Baymec %1 enjeksiyonluk çözelti 10 mg ivermektin ihtiva eder.

Baymec %1 FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Sığır, dana, koyun ve kuzu için

Baymec %1 sığır ve koyunlarda nematod ve artropod parazitlerinin tedavi ve kontrolünde kullanılan geniş spektrumlu bir endektosittir. içerdiği ivermektin aktif maddesi, avermektin türevi olup Streptomyces avermitilis’in fermantasyon ürünüdür, ivermektin %80 dolayında B1 a avermektin ve %20 dolayında B1b avermektinden oluşur, ivermektin nematodların motorik ganglion sinapsislerinde, artropotların nöromüsküler son plaklarında GABA (gamma amino butirik asit) salgısını arttırarak, klor kanallarının açık kalmasınavemotoriksinirimpulslarının geçişini önleyerek parazitlerin felcine ve ölümüne neden olur. Uygulanan hayvanların kan beyin bariyerini yeterince geçemediğinden zararsızdır.

Uygulama sonrası yaklaşık 1,5 gün sonra maksimum serum konsantrasyonuna ulaşır ve plazma proteinlerine bağlanır. Vücuttaki etki süresi parazit türlerine göre değişik olmakla beraber4 haftadır. Az miktarda idrar ile çoğunluğu ise dışkı ile %90’ı değişmeden atılır, ivermektin doz toleransı çok geniş olan bir üründür.

ENDİKASYONLAR/ KULLANIM SAHASI

Sığır ve koyunlarda mide, bağırsak, akciğer kılkurtları, göz, doku parazitleri, nokra, uyuz etkenleri, bitler ve tek konakçılı keneler gibi iç ve dış parazitlerin tedavisinde ve kontrolünde kullanılır.

İC PARAZİTLER

Mide ve bağırsak kılkurtları (ergin ve dördüncü dönem larvalar)
Haemonchus contortus
H. placei
Ostertagia ostertagi (inhibe larvalar dahil)
O. lyrata
O. circumcincta
O. marshalli
Trichostrongylus axei
T. colubriformis
T. vitrinus
Nematodirus filicollis
N. spathiger
N. helvetianus
Cooperia curticei
C. punctata
C. pectinata
Strongyloides papillosus
Bunostomum phlebotomum
Toxocara vitulorum
Oesophagostomum radiatum
O. venulosum
Trichuris ovis
Chabertia ovina

Akciğer kılkurtları (ergin ve dördüncü dönem larvalar)

Dictyocaulus filaria
D. viviparus

Göz ve doku nematodları

Thelazia sp.
Parafilaria bovicola

DIŞ PARAZİTLER
Hypoderma (nokra) (bütün larval devreleri)
Hypoderma bovis
H. lineatum

Emici bitler
Linognathus vituli
Haematopinus vituli
Haematopinus eurysternus
Solenopotes capillatus

Isırıcı bitler
Damalina bovis

Koyun Yapağı Sineği
Melophagus ovinus

Uyuz etkenleri
Psoroptes communis var bovis
Sarcoptes scabiei var bovis
Chorioptes bovis
Psoroptes com. var ovis
Sarcoptes scabiei var ovis

Burun kurdu
Oestrus ovis

Keneler
Boophilus sp.
Ornithodorus sp

Boynuz sineği (larval devre)
Haematobia irritans

Yara kurtları
Chrysomya bezziana,
Cochliomya hominivorax

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:

İvermektin farmakolojik dozu 0.2 (200 mcg) mg/kg ca’tır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; sığırlarda deri altı olarak pratik dozu 50 kg ca için 1 ml’dir. Koyunlarda ise 25 kg canlık ağırlık için önerilen doz 0.5 ml’dir

25 kg kadar 0.5  ml
26 – 50 kg 1 ml
51 -100 kg 2 ml
101 – 150 kg 3 ml
​151 – 200 kg 4 ml
201 – 250 kg 5 ml
251 – 300 kg 6 ml
301 – 350 kg 7 ml
351 – 400 kg 8 ml
401 – 450 kg 9 ml
451 – 500 kg 10 ml
501 – 550 kg 11  ml
551 – 600 kg 12  ml
601 – 650 kg 13 ml

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR:

Koyunlar da görülen Psoroptes ovis vakalarında yapılacak tek tedavi her zaman yeterli olmayabilir. Bu durumlarda 7 gün ara ile iki enjeksiyon önerilmektedir. Baymec %1 enjeksiyonluk çözelti koyunlarda koltuk altı veya koltuk gerisi bölgesine derinin gevşek kesimine, sığırlarda omuz ve boyun bölgesine, derinin gevşek kısmına uygulanır. H. bovis larvalarının medulla spinalis içinde bulunduğu dönemlerde yapılan uygulamalarda larvaların burada ölmesi ile birlikte parezis ve parapleji şekillenir. H. lineatum larvalarının oesophagus içinde bulunduğu dönemlerde yapılan uygulamalar ise larvaların ölmesi sonucu salivasyon ve sekonder timpanilerin oluşmasına sebep olabilir ve uygun müdahale yapılmasını gerektirir. Bundan dolayı nokra sineği mevsiminin bittiği dönemlerde, nokra mücadelesi yapılmalıdır. Açık yaralara yerleşen vida kurdu ya da Yeni Dünya ve Eski Dünya sinek kurtları olarak bilinen ve myiazise neden olan, yara kurtlarına karşı uygulama 2 hafta süreli etkisini korur. Yeni meraya çıkan hayvanlara 4-5 hafta ara ile yapılacak 3-4 uygulama ve ahır besisine çekilen hayvanlara yapılacak 4 hafta ara ile iki uygulama hayvanların verimini pozitif yönde etkiler. Gebelikte kullanım: Tavsiye edilen kullanım şeklinde gebeler için güvenlidir.

İSTENMEYEN ETKİLER:

Deri altı enjeksiyonu öngörüldüğünden, uygulama yerinde geçici şişlikler oluşabilir. Bu reaksiyonlar herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ:

İvermektinin diğer ilaçlarla geçimsizliğine dair bir bilgi bulunmamaktadır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT:

İvermektinin tolerans sınırı geniştir. Buzağı ve kuzular 5 katı, yetişkin sığır ve koyunlar 10 katına kadar tolere edebilirler. Doz aşımında mydriasis, depresyon, inkoordinasyon, tremor, ayağa kalkamama ve merkezi sinir sistemi ile ilgili semptomlar görülür. Belirli bir antidotu yoktur.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTI UYARILARI:

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 35 gün, koyunlar 42 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilmekte olan sağmal inek ve koyunlara uygulanmaz.

KONTRENDİKASYONLARI:

Kas içi ve damar içi olarak uygulanmaz. Nokra etkenlerinin omurilik göçü sırasında kullanılmaz.

GENEL UYARILAR:

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER:

İlaç kullanımı sonrası eller yıkanmalı, göz ve deriye ilaç temas etmişse tahriş meydana gelebileceğinden derhal suyla yıkanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ:

Direkt güneş ışığından uzakta, 10ºC – 30ºC arasında saklanmalıdır. Üretim tarihinden itibaren raf ömrü 4 yıldır.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR:

Raf ömrü dolmuş, açılmış veya saklama şartlarına uyulmadan uzun süre bekletilmiş olan ilaç, iç ambalajı (şişesi) ile birlikte imha edilmelidir. Suda yaşayan canlılar için toksiktir. Bu sebeple su kaynaklarına atmayınız. Ölümüne sebep olabileceğinden Collie ırkı köpekler başta olmak üzere köpeklere uygulanmamalıdır.

Exit mobile version