Barınak hastalığı, barınak, çiftlik gibi kalabalık köpek gruplarında yaygın şekilde görüldüğünden hastalık barınak hastalığı olarak isimlendirilir. (Tıbbı adı kennel cough, enfeksiyoz trakeobronşit)
Barınak Hastalığı Etiyolojisi
Etiyoloji de birden fazla patojen rol oynamaktadır: Canine parainfluenza, Canin adenovirus-2, Canin herpes virüs, Distemper Canine reovirüsler gibi çeşitli virüsler etkende rol oynamaktayken bakterilerde başta Bortotella bronchiseptica bununla birlikte Pseudomonas, E. Coli gibi bakterilerle birlikte seyredebilir.
Etkenler solunum yollarına tuturarak replike olurlar. Özellikle B. Bronchiseptika solunum yollarının fagositik ve siliar hareketlerini inhibe ederek savunma mekanizmasına zarar verir.
Klinik Bulgular
En dikkat çekici bulgu palpasyonla tetiklenen öksürüktür. Bu öksürüklerin diğer bir özelliği ani ve geçici krizler halinde olmasıdır. Hastalık komplike hale gelirse tablo daha da ağır bir hal alır.
Diğer bulgular: burun akıntısı, ateş, iştahsızlık, dispnea, depresif hal, sepsis belirtileri
Gebelerde, yavrularda, aşısız -bakım şartları iyi olmayan hayvanlarda hastalık daha ağır seyreder.
Tanı
Anemnezde geçmişe ait kalabalık ortamda bulunma, hasta hayvanlarla temas söz konusudur. Röntgen ile akciğerlerin durumu saptanabilir. Solunum yollarının yıkanması ile etken izolasyonu yapılabilir.
Kennel Cough Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
Öksürüğe karşı antitussif olarak adlandırılan öksürük kesici ilaçlar kullanılır. Bakterilere karşı uygun antibiyotik seçilmelidir. Bronkodilatörlerle tedavi desteklenebilir. İştahın tamamen durması halinde hasta serum ile desteklenmek gerekir.
Hastalıktan korunmak için her yıl düzenli olarak aşılanmalıdır. Barınak gibi toplu hayvan gruplarında aşılamaya özen gösterilmeli hastalar sağlamlardan izole edilip ortam dezenfekte edilmeli.