Balıklarda bakteriyel yüzgeç hastalığı etkeni Pseudomonas Fluorescens, Aeromonas Liquefaciens, Haemophilus Piscium, Aeromonas salmonicida ‘dur.
Bakteriyel Yüzgeç Hastalığının Klinik Semptomları
Alabalık, sazan ve diğer tatlı ve tuzlu su balıklarında görülmektedir. Dorsal-kaudal ve diğer yüzgeçlerin nekrozu ve dökülmesi ile karakterizedir. İnfeksiyon önce yüzgeçte başlar ve diğer yüzgeçlere ulaşır. Yüzgeçlerin dış kenarlarında epitel hücre hiperplazisi sonucu kalın opak bir çizgi meydana gelir, yüzgeçlerin rengi açılır. Hastalık ilerledikçe dokular nekroze olur, dökülür.
Marazi madde seçimi ve gönderme şekli
Bakteriyolojik muayeneler için antimikrobiyal uygulanmamış balıklar seçilmelidir.
Teşhis
Yüzgeçler küçük, yırtılmış, düzensiz, dış kenarları yanmış gibi görülür. Şüpheli balıklar hemen sudan alınır.
Saldırı sonucu yüzgeç yırtılmalarında dağılma lokaldir, opak şerit ve pamuğumsu yapılar bulunmaz, renk açılmaz. Sadece mantar enfeksiyonlarında renk beyaz ya da kirli sarı renk vardır.
Tedavi, Koruma ve Kontrol
Sağaltım için mutlaka Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
Antibiyotiklerle kontrol mümkün görünmekle birlikte Pseudomonas türlerinin antibiyotiklere yüksek derecede direnç geliştirmiş olduğu unutulmamalıdır. Oksitetrasiklin grubu antibiyotikler kullanabilir.
Dezenfeksiyon: Balık havuzları ve ağ kafesleri fiziksel ve kimyasal yöntemlerle dezenfekte edilebilir.
Kaynakça: Veteriner Hekimin El Kitabı, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü, 2016, 179.