Bakosel

Veteriner Vitamin-Mineral Kombinasyonu

Bakosel

Bakosel

Bakosel Yumuşak Jelatin Kapsül Veteriner Vitamin-Mineral Kombinasyonu

BİLEŞİMİ

Bakosel; Lila renkli, şeffaf, elips biçiminde yumuşak jelatin bir kapsüldür.

Her kapsülde:

Vitamin E (Alfa Tokoferol asetat)                   500 I.U.

Dikalsiyum Fosfat                                            150 mg

Sodyum Selenit                                               2.5 mg

Bakır Sülfat                                                      10 mg

Kobalt Sülfat                                                   12.5 mg

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bakosel, bileşiminde bulunan izelementler ve E vitamini sayesinde söz konusu maddelerin yetersizliklerinde meydana gelebilecek hastalıkların korunmasında ve sağaltımında başarıyla kullanılan bu ilacın farmakolojik özellikleri aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir.

Kobalt (Co)

Kobalt özellikle sığırların beslenmesinde gerekli izelementlerden birisidir. Hayvan vücudunda sınırlı bir şekilde depolanabilmekte ancak tüm dokularda depo edilmesi mümkün olmamaktadır. Ergin ruminantlarda kobaltın bilinen fonksiyonu rumende meydana gelmektedir. Rumende Kobaltın görevi B1 vitamininin (Cyanocobalamine) sentezine katılmasıdır. Ruminantlardaki B12 vitaminine olan ihtiyaç diğer türlere oranla daha fazladır. Ruminantlarda kobalt eksikliği, propiyonik asit metabolizmasının bozulmasına etki eder ve hayvanda kronik iştahsızlık, açlık sonucu ölümlere yol açar, sığırlarda PİKA görülür, mukozalarda belirgin bir solgunluk ve anemi (hipoplastik normositer anemi), gençlerde gelişmenin yavaşlaması, süt veriminin azalması, koyunlarda yapağı kalitesinin bozulması ve infertilite gözlenir.

E Vitamini

Önemli bir fonksiyonu antioksidan etkisidir. E vitamininin immun mekanizmalara destek olduğu, bakteriyel ve viral etkenlere karşı direnci yükselttiği bildirilmektedir.

Selenyum (Se) – E Vitamini

Organizmadaki fonksiyonları birbiri ile ilişkili olan Selenyum ve E vitamini özellikle büyüme ve fertilitede önem taşımaktadır. Selenyum evcil hayvanlarda bir dizi nekroz yapan hastalığın tedavi ve önlenmesinde etkilidir. Fertilite ve gelişmede E vitamini ile etkileşimi söz konusudur. Hem E vitamini hem de selenyum antioksidan özellik taşıdığı için hücre membranı hasarını önleyici etkileri vardır.

Selenyum eksikliği

Kas distrofisi, WMD (Beyaz Kas Hastalığı) daha çok gençlerde görülen bir hastalıktır. Hastalık iskelet kasları, kalp kası ve diyaframda hyalin dejenerasyonuna neden olur. Çizgili kaslardaki dejenerasyon bölgeleri simetriktir ve bu bölgeler balık eti görünümündedir. WMD tüm hayvan türlerinde görülmekle birlikte daha çok kuzu, oğlak ve buzağılarda önem taşır.

Dikalsiyum Fosfat

Kuzu, oğlak ve buzağılarda kalsiyum-fosfor metabolizmasının düzenlenmesinde rol alır.

Bakır (Cu)

Organizmadaki birçok sistemde bakır önemli roller oynamaktadır. Örneğin; hematopoez, bağdoku metabolizması, yeni doğanda miyelin oluşumu, pigmentasyon ve kemik oluşumu gibi. Bakır, sitokrom oksidaz ve aromatik amino asit metabolizmasındaki çeşitli enzimlerin yapısına girer. Bakır eksikliğinde dolaşımda ve karaciğerde bulunan bakır miktarı azalır ve çoğu vakada anemi vardır. Vücutta yeterli demir olmasına rağmen bakır yetmezliği durumunda demir mobilizasyonu aksar ve anemi oluşur.

Bakosel ENDİKASYONLARI

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Bakosel Kapsül ağız yolu ile kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Bakosel Kapsül ağız yolu ile kullanılır.

KUZU-OĞLAK:
Koruyucu Olarak; Doğumun 2. gününde 1-2 kapsül, 1 hafta sonra 1-2 kapsül
Tedavide; 1-2 gün günde 1 kapsül

BUZAĞI:
Koruyucu Olarak; Doğumun 2. gününde 3 kapsül, 1 hafta sonra 3 kapsül
Tedavide; 1-2 gün günde 2 kapsül

KOYUN-KEÇİ:
Koç katımından 1 ay önce; 2 kapsül
Gebeliğin 3. ayından sonra; 2 gün, günde 1-2 kapsül
Tedavide; 1-2 gün, günde  2 kapsül

BESİ DANALARI:
3 ayda bir 2 kapsül

İNEKLER :
Çiftleşmeden 1 ay önce 3-4 kapsül
Gebeliğin 5. ayından sonra 2 gün, günde 3-4 kapsül

HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL KLİNİK BİLGİLER/UYARILAR

Bakosel, Selenyumun yüksek dozlarda toksik etkisi dikkate alınarak doz ayarlaması yapılmalıdır. Bakıra en duyarlı hayvan türü koyundur; toprağında yüksek düzeyde bakır bulunan bölgelerdeki koyunlarda kronik nitelikli bakır zehirlenmesi kaçınılmazdır.

İSTENMEYEN ETKİLER

İNEKLER

Önerilen dozlarda herhangi bir toksik veya yan etkisi yoktur.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

İzmineral maddelerin sindirim sisteminde diğer organik maddelere bağlanma eğilimi nedeniyle diğer ilaçlarla birlikte verilmemesi önerilir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER VE TEDBİRLER

Aşırı doz halinde selenyum toksisitesine bağlı akut toksikasyon belirtileri gözlenir. Atropin ile müdahale edilir. Bakırın zehirliliği yemdeki düzeyi yanında molibden, demir, kükürt, çinko yoğunluğuna da bağlıdır. Bakır zehirliliğinde alyuvarların parçalanması, sarılık, karaciğer nekrozu ve böbrek yetmezliğine ilişkin belirtiler ortaya çıkar.

Kobalt elementinde doz aşımı hallerinde iştahta azalma, zayıflık ve kansızlık oluşabilir.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.ka.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra et ve süt için (0) gündür.

KONTRENDİKASYONLARI:

Bakosel, bilinen bir kontrendikasyonu yoktur.

GENEL UYARILAR

Bakosel, kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Bakosel, Kendi ambalajı içinde, serin ve kuru bir yerde, oda sıcaklığında (15-250C) saklayınız. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutularda 10, 25 ve 50 kapsüllük plastik kapaklı alüminyum tüplerde ve 50 kapsüllük beyaz polietilen tüplerde piyasaya sunulmuştur.

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 16.12.2008

T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 14.4.1976-4/379

Exit mobile version