Arı Sütü Hasadı

Arı Sütü Hasadı

Kaynak: Wikipedia

Arı Sütü Hasadı, arıcılar çoğu zaman bal toplasalar da bazen arı sütü toplamayı tercih ederler. Çünkü arı sütünün sağlık açısından faydalı olduğu düşünülüyor ve piyasada talebi ve değeri yüksek. Piyasa değeri özellikle son zamanlarda iyi kar getirdiği için eskiye nazaran arı sütü hasadı arıcılar tarafından daha çok yapılmaya başlandı.

Günümüzde arı sütü popüler bir ticari üründür ve dünyanın birçok ülkesinde satılmaktadır.

Arı sütü aslında işçi arıların kraliçe arıyı ve larvaları büyümelerine yardımcı olmak için besledikleri yiyecektir. Aslında arılar arı sütünü kendi besinleri için yaparlar.

Arı sütü çok besleyicidir ve aslında birçok besin maddesiyle zenginleştirilmiştir. Bu yüzden halk arasında oldukça popülerdir.

Arı Sütü Hasadı Nasıl Yapılır?

Arı sütü hasadı bazı özel teknikleri vardır. Aslında arı sütü toplamak, hücrelerin çıkarılmasını, jölenin çıkarılmasını ve daha sonra uygun şekilde saklanmasını gerektirir. Ancak burada tüm bunlar hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.

Hücreleri Kaldır

Arı sütü hasadı yapabilmek için öncelikle kovandaki hücreleri çıkarmanız gerekiyor. Arı kovanındaki hücreleri çıkarmak için aşağıdaki adımları izleyin.

Koruyucu aletler

İşleme başlamadan önce koruyucu kıyafetlerinizi giyin. Uzun kollu ve pantolon, eldiven ve arıcı maskesi taktığınızdan emin olun. Başlamadan önce başörtüsünü takmayı unutmayın.

Maske, yaka ile şapkanın kenarı arasında boşluk kalmayacak şekilde ceketinize takılmalıdır.

Sıcak havalarda havalandırmalı bir ceket veya takım elbise (arıcılar için üretilen özel elbise) tercih etmek iyi olacaktır. Bunu yapmak, arılarınızla ilgilenirken maksimum konforunuzu sağlayacaktır.

Larvaların Yaşını Düşünün

Larvaların yaşını göz önünde bulundurarak larvaların en az 3 günlük olana kadar beklemeniz gerekir (arı sütü hasadı için en uygun zaman olarak kabul edilir). Bu da hasadınızda en yüksek arı sütü verimini elde etmenizi sağlayacaktır.

Arı sütünü çıkarma adımlarını tamamladıktan sonra larvaları kurtarın ve hücrelere geri koyun. Bu yüzden dikkatli olun ve larvalara zarar vermeyin.

Çerçeveleri Seçin ve Arıları Uzaklaştırın

Arı sütü hücrelerini içeren çerçeveyi çıkarın ve arıları süpürmeye başlayın. Arıları karıştırmamak için sakin olmalı ve yavaş ve nazikçe hareket etmelisiniz.

Bazen arıları süpürmek, tüm arıları uzaklaştırmak için biraz zaman alabilir. Çünkü arıların bir kısmı tutunacak, bir kısmı da gözlerin üzerine uçabilecek.

Çerçeveyi Güvenli Bir Yere Taşıyın

Çerçeveyi arı kovanından uzak, güvenli bir yere götürün. Arıların kafeslere dönmeye devam etmemesi için çerçeve ile birlikte içeriye girilmesi tavsiye edilir. Daha sonra çıkardığınız arı sütünü rahatlıkla saklayabilirsiniz.

Arı Sütünü Çıkarın

Arı sütü toplamanın bir sonraki önemli kısmı jölenin hücrelerden çıkarılmasıdır. Jöleyi hücrelerden çıkarmak için aşağıda belirtilen adımları izleyin.

Bıçak Kullan

Her bir hücrenin açık dar kısmını kesmek için bıçak kullanabilirsiniz. Her hücrenin üzerinde larvaları ve jöleyi içinde tutan dar bir uç bulunur.

Keskin bir bıçak kullanmak bu uçları kesmenizde etkili olacaktır. Keserken bıçağın düz kenarını hücrenin kenarıyla aynı hizada tutun.

Bıçağı hücrelerin kenarlarından aşağıya doğru çalıştırarak bunları birer birer kesebilir veya birkaçını aynı anda kesebilirsiniz.

Larvaları Dışarı Çekin

Daha sonra cımbız veya küçük forseps kullanarak larvaları hücrelerin dışına çekmeniz gerekir.

Larvalar çok yağlı, kısa bir solucan gibi görünecek ve hücrelerin her birinin merkezinde hafifçe kıvrılmış olacak.

Arı sütünü toplamadan önce larvaları çıkarmak önemlidir. Bu da jölenin saf kalmasına yardımcı olacaktır.

Önemli bir nokta ‘Larvaları arı sütünüzle aynı kaba koymayın’. Bunun yerine onlar için ayrı bir kap kullanın.

Küçük Bir Spatula Kullanın

Kalan arı sütünü hücrelerden çıkarmak için küçük bir spatula kullanın. Ayrıca jöleyi tek seferde 1 hücreden emmek için bir pipet kullanabilirsiniz (bunu çok küçük miktarlar için yapın).

Bu çok zaman alıcı bir işlemdir ve çerçevede kaç hücre olduğuna bağlı olarak biraz zaman alabilir.

Cam Saklama Kabı Kullanın

Arı sütü hasadı yaparken arı sütünü saklamak için cam kap kullanmanız gerekir.

Unutulmaması gereken önemli bir nokta ‘arı sütü buzdolabında saklanmazsa birkaç saat içinde bozulur’.

Böylece tek seferde daha az miktarda arı sütü toplayıp buzdolabına koyabilirsiniz.

Arı Sütü Hasadı Sonrasında Nasıl Saklanmalı?

Arı sütü hasadının son kısmı depolamadır. Topladıktan sonra arı sütünü koyu renkli cam şişelere aktarın.

Jöleyi toplama kabından koyu renkli bir cam kaba aktarın çünkü jölenin ışıktan korunması önemlidir.

Bu amaçla bir pipet veya küçük bir spatula kullanabilir ve kapağı sıkıca kapatabilirsiniz. Bunu yapmak jölenin raf ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.

Arı sütünü dondurmayı planlıyorsanız dondurucuya uygun şişeler kullanın ve şişenin üst kısmında yaklaşık 0,5 inç boşluk bırakın. Bu, jölenin dondurma işlemi sırasında genleşmesi için ekstra alan olmasını sağlayacaktır. Arı sütünü 18 aya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak jöleyi daha uzun süre saklamak istiyorsanız sıcaklığı daha da düşürmeniz gerekir. Ortalama -17 °C civarında olması gerekiyor.

Exit mobile version