Aktosin

Aktosin

Aktosin
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sentetik Oksitosin
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Her 1 ml’de 10 I.U. sentetik Oksitosin içerir. Berrak, renksiz, akışkan bir çözeltidir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Oksitosin hipofiz bezi arka lobundan salgılanan, uterus kontraksiyonu ve süt salınımı meydana getiren bir hormondur. Oksitosin gebeliğin sonu ve doğum sonrası dönemlerde uterus düz kaslarını uyarıcı etkiye sahiptir. Uterus üzerindeki etkisini bu organın yapısında bulunan düz kas reseptörlerini etkileyerek oluşturur, böylece doğumu gerçekleştirecek kontraksiyonlar meydana gelir. Meme üzerindeki etkisini meme bezlerindeki miyoepitel hücreleri uyararak, kasılma durumuna getirmek suretiyle gerçekleştirirken, aynı zamanda oluşmuş sütün kanalcıklar içinden akarak hazneye inmesini sağlar. Bu sayede güç olan emme veya sağım mümkün olurken, memenin boşaltılması kolaylaşır. Oksitosin ağızdan verildiğinde sindirim kanalından hidrolize olur. Bu nedenle parenteral yolla verilmesi gerekir. Parenteral yollarla verildiğinde, uygulama yerlerinden hızla emilir. Biyolojik yarı ömrü 12-17 dakika kadardır. Karaciğer ve böbreklerdeki enzimlerle hızla yıkımlanır. İnaktif metabolitler halinde böbreklerden elimine edilir.

Aktosin KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONU

-Normal doğumu hızlandırmak.
-Uterus tembelliği olan hayvanlarda fetüsün dışarıya alımını hızlandırmak. Uterus kontraksiyonlarını attırmak.
-Doğum sonrası uterus içeriğini ve plasental artıkları boşaltmak.
-Post-partum uterus atonisi ve retentio sekundinariumu önlemek.
-Sezaryen operasyonunda fetüsün çıkarılmasından sonra uterus kası içine yapılan enjeksiyon uterus involüsyonunu hızlandırır.
-Uterus prolapsusu durumlarında organın değişik yerlerine yapılan enjeksiyonlar konjesyonu azaltıp dönmüş uterusun kontraksiyonlarını artırarak organın eski haline dönmesini kolaylaştırır.
-Laktasyondaki meme bezlerinin düz kaslarına etkiyerek sütün indirilmesini sağlar.
-Memelerin boşaltılmasını gerektiren mastitis olgularında endikedir.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Aktosin, Subkutan (SC), intramuskuler (İM) veya intravenöz (İV) yolla kullanılır.

TürlerSC veya İM yollaİV yolla
Kısrak6–10 ml (60–100 IU)1–2 ml      (10–20 IU)
İnek6–10 ml (60–100 IU)1–2 ml      (10–20 IU)
Koyun -Keçi2 – 4 ml ( 20–40 IU)0.5 – 2 ml ( 5–20 IU)
Dişi Köpek0.5 – 2.5 ml ( 5–25 IU)0.2 – 1 ml (2–10 IU)
Dişi Kedi0.5–1 ml (5–10 IU)0.1–1 ml (1–10 IU)

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Östrojen azaldığı ya da yeterli seviyeye ulaşmadığı durum ya da zamanlarda oksitosinin uterusa olan etkisi oldukça zayıflar. Oksitosin tarafından başlatılan uterus kontraksiyonlarının normal şekilde yavrunun doğumunu sağlayabilmesi için serviks uteri’nin açık olması gereklidir. Yavrunun geliş ve pozisyon bozukluklarında gerekli müdahale yapılmadan sadece oksitosin enjeksiyonlarına başvurulması, uterus yırtılması veya fötüsün ölümüne neden olabilmektedir. Toksemik hayvanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Adrenalinin fizyolojik seviyesi oksitosinin uterus ve meme bezleri üzerindeki etkisini azalttığından, oksitosin uygulaması sırasında hayvanlar stres altında bırakılmamalıdır. Uterus üzerinde etkili olabilmesi için kas içi yolla uygulanmalıdır.  Yüksek doz ilaç kullanımı düzensiz kasılmalara neden olabileceğinden, özellikle birden fazla yavrunun olduğu gebeliklerde doğum süresinin uzamasına neden olabilir. Mastit sağaltımı yapılan ineklerde günlük doz 100 IU veya üzerine çıktığında, östrus siklusu takip edilemeyebilir ya da siklus süresi değişebilir.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Aktosin, ciddi yan etkileri olmamakla birlikte huzursuzluk terleme ve ıkınma gözlenebilir.

Aktosin İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Kortikosteroidler, damar daraltıcılar, sempatomimetikler, genel anestezikler ve progesteronla birlikte kullanılmamalıdır. Kalsiyum ve östrojenler ise etkisini arttırır. Damar içi enjeksiyonları yavaşça yapılmalı ve tercihen tuzlu su veya glukoz çözeltisi ile karıştırılmalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Aktosin aşırı dozlarda uygulandığında uterus spazmına ve doğumun gecikmesine sebep olabilir. Bu nedenle önlem olarak, verilecek olan doz bölünerek daha düşük oranda uygulanmalıdır. Ancak 10-20 dakika içerisinde hiçbir etki görülmez ise yeniden doz ayarlaması yapılmalıdır. Daha küçük miktarda tekrarlanan dozlar, doğuma yardım için uterusun ritmik kasılmalarını teşvik etmede daha etkilidir. Yavru doğduktan sonra daha yüksek miktarda ilaç uygulaması ile doz tamamlanır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); et ve süt için kalıntı arınma süresi ‘0’ (sıfır) gündür.

KONTRENDİKASYONLAR

İlaca duyarlılığı olanlarda, pelvis ile fetüsün orantısızlığı veya herhangi bir mekanik bir tıkanmayla belirgin anormal görünümlü güç doğumlarda, kalp- damar rahatsızlığı olanlarda, uterus yırtılmasına predispoze olanlarda, fetüsün pozisyonunun düzeltilmediği durumlarda ve doğum zamanı başlayıncaya kadar gebelerde kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Emziren ve gebeliğin son döneminde olan bayan veteriner hekimler kazara kendilerine enjeksiyon riski nedeni ile ilacı kullanmaktan kaçınmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kuru ve serin yerde (2-8°C) muhafaza ediniz.

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutuda; 10, 20, 50 ml’lik amber renkli cam şişelerde takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerine satılır. (VHR)

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 10.05.2007

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞIRUHSAT TARİHİ VE NO: 10.05.2007 – 18/034

RUHSAT SAHIBI VE İMAL YERİ: AKSU ECZACILIK VE İLAÇ SAN. İTH. İHR. TİC. LTD. ŞTİ. GERSAN SANAYİ SİTESİ 654.SOK.NO:47 ERGAZİ/ANKARA

Exit mobile version