Ağız Sütü Neden Önemlidir?

Ağız Sütünün Önemi

Ağız Sütü Neden Önemlidir?

Ağız Sütü Neden Önemlidir?

Ağız Sütü Neden Önemlidir?

“Ağız Sütünün Kalitesi ve İçirilme Zamanı”

Ağız sütü buzağının ilk gıdasıdır. İçerisinde bulundurduğu hastalıklara karşı koruyucu maddeler sayesinde buzağılarınızı başta ishaller olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyacaktır ve buzağıyı . Buzağılar hastalıklara karşı dirençsiz olarak dünyaya gelirler. Hastalıklara karşı direnç oluşturabilmesi için yeteri kadar kaliteli ağız sütünü doğru zaman aralığında içmek zorundadır. Aksi halde en basit hastalıkta bile buzağınızı kaybedebilirsiniz.

Yapılan bir araştırmada yeterli miktarda kaliteli ağız sütü içen buzağılarda ölüm oranı %5 iken yetersiz ve kalitesiz ağız sütü için buzağılarda ölüm oranı %70 lere kadar çıkabiliyor.

Gerçek ağız sütü ilk sağılan süttür. Daha sonrakileri sağılan sütlerde besin madde ve direnç etkenleri daha azdır. Ağız sütü enerjice ve vitaminlerce oldukça zengin olup kuru madde miktarı mineral ve protein içerisi oldukça yüksektir. Kaliteli bir ağız sütü yoğun ve krema kıvamında olmalıdır

Ağız sütünün içerisindeki direnç maddelerinin çeşitliliği ineğin daha önce maruz kaldığı hastalıklar ile doğru orantılıdır. İneklerin ağız sütü düvelerin ağız sütüne göre daha fazla çeşitte bağışıklık maddeleri içerdiği kabul edilir. Bu nedenleineklerden alınan kaliteli ağız sütünün fazlasının depolanmasını tavsiye ederiz. Üçüncü buzağısını doğurmuş ineğin ağız sütünün en fazla bağışıklık maddesi içeren süt olduğu gözlemlenmiştir.

Annesi ile aynı ortamda yetiştirilecek buzağılar için kendi anne sütünün içirilmesi önemlidir çünkü anne daha önce maruz kaldığı hastalıklara karşı koruyucu maddeleri ağız sütü ile yavrusuna aktarır.

Yeni doğmuş bir buzağıda istenilen bağışıklığın oluşması için iki önemli nokta vardır

1-Ağız sütünün kaliteli olması
2-Ağız sütünün verilme zamanı

Buzağılar tarafından içilen ağız sütünün içindeki bağışıklık maddeleri buzağının barsağından emilerek kana karışırlar. Böylece buzağıları hastalıklara karşı korumaya başlar. Ne kadar çok emilim olursa o kadar güçlü buzağılar okur. Bağırsaklardan emilecek bağışıklık maddelerinin miktarı ise doğrudan ağız sütünün verilme zamanı ile ilgilidir.

Bu durumu şöyle düşünebilir. Bir elek düşünün ve bu eleğin gözenekleri her geçen saat dahada küçülüyor ve 24 saat sonra neredeyse tamamen kapanıyor. İşte buzağıda barsaklardan bağışıklık sağlayan maddelerin geçişide aynı şekildedir. Eğer ağız sütünü geç verirseniz gözenekler kapanacak ve bağışıklık maddeleri kana geçemeyecektir. Bu durumdada ne kadar kaliteli ağız sütü olursa olsun buzağınız hastalıklara karşı savunmasız olacaktır.

Ağız sütünün kalitesini refraktometre ile ölçülebilir. Kaliteli ağız sütlerin fazlası dondurularak daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir.

Ağız sütü ilk 30 dk içinde en az 3 litre içmesi gerekir en fazla için sınır yoktur . Buzağı içiyorsa verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta süt içmesi için buzağıyı zorlamayınız. Süt akciğerlere kaçarsa buzağınızı kendi elinizle hasta etmiş olursunuz.

Bereketli kazançlar dilerim.

Veteriner Hekimi Muzaffer Çivlik

Exit mobile version