A Vitamini Eksikliği (Hipovitaminosis A)

A Vitamini Eksikliği (Hipovitaminosis A)

A Vitamini Eksikliği (Hipovitaminosis A)

A Vitamini Eksikliği (Hipovitaminosis A)

A Vitamini Eksikliği ya rasyonda beta karoten eksikliği olarak primer ya da beta karotenin emilimini veya kullanımını etkileyen sekonder nedenlerden ileri gelir.

Primer Nedenler; karoten bakımından yetersiz yemlerin alınması, yeterince yeşil ot yedirilmemesi veya rasyonda karotenin düşüklüğü, kötü kaliteli kuru meralarda otlatılması, pelet yemler, yemlerin yüksek ısı, nem ve ışığa maruz kalması vb.

Sekonder Nedenler; rasyonda uzun süreli bitkisel ve diğer sindirelebilir yağların kullanılması, rasyonda doymamış yağ asitlerinin fazlalığı, klorlu naftalenli bileşiklerle zehirlenmeler ve nitrat-nitrit zehirlenmesi vb. Sıcaklık, laktasyon, enerji azlığı A vitmaini gereksinimi artırabilir. A vitamini noksanlığı kışın kapalı ahırlarda ve özellikle besi danalarında daha çok görülür. Yeni doğan buzağıların depolama kapasitleri düşük olduğundan bunlarda daha sık rastlanır.

Klinik Semptomlar;

Ayrıcı Tanı;

Tedavi;

Hipovitaminosis A olaylarında günde 440 IU/kg parenteral veya iki ayda bir 3000-6000 IU/kg A vitamini verilmesi gereklidir. Özellikle parenteral kullanmak daha yararlıdır. Yeni doğan buzağılar dışındakilere parenteral enjeksiyonlar belirli aralıklarla uygulanabilir. Beslenme şartları düzenlenmelidir.

Korunma;

A vitaminin günlük minimal gereksinimi 40 IU /kg ‘dır. bu 60-80 IU/kg düzeyinde olmalı ve hatt gebelik, laktasyon döneminde bu düzeyin de %50 fazlası sağlanmalıdır. İki ay ara ile 3000-6000 IU/kg dozunda im uygulanmasının yeterli olduğu belirtilmektedir.

Exit mobile version