Yeni Doğan Yavru Kedilerde Beslenme

Yavru kedilerin beslenmesi

Yavru kedilerin beslenmesi

Yeni doğan yavru kedilerde beslenme yazıma başlamadan önce ne bir şekilde söylemek isterim ki, bu sorumluluğu almayacaksanız lütfen yavru kediyi annesinden almayın. Annesiz yavru kediyi beslemek istiyorsanız yazımı dikkatlice okuyup uygulayın ve annesiz bir yavru kediyi sahiplendiğiniz için teşekkür ederim.

Yeni doğan yavru kedilerin beslenmesi nasıl yapacağımız yavru kedinin kaç günlük ya da haftalık olduğunu mutlaka bilmemiz gerekiyor. Annesi sizde olan veya ne zaman doğum yaptığını bildiğiniz bir kedi için bu sorun değil. Ama annesi terk etmiş bir yavru kedi bulursanız kaç günlük veya haftalık olduğunu nereden bilecekseniz. İşte cevap kedinin kaç günlük olduğunu anlamak için göbek kordonuna, gözlerine ve dişlerine bakmamız bizim için yeterli olacaktır. Maddeler halinde açıkça yazacak olursak;

Yeni Doğan Yavru Kedilerde Beslenme Nasıl Yapılmalı?

Yavru kediye vereceğiniz günlük süt miktarı ortalama vücut ağırlığı 100 gr olan bir kedi için ortalama 30 ml süt içmelidir. Süt, yeni doğmuş kediyi 1 haftalık olana kadar her 2 saatte arayla ortalama 4 ml süt verilmelidir. 2 haftalık olana kadar gündüz 2 saatte arayla gece 4 saat arayla ortalama 7-8 ml süt verilmelidir. 3 haftalık olana kadar 3-4 saatle gece de bi yatarken olacak şekilde ortalama 12 ml süt verilmelidir. Bu dönemden sonra kedimiz 4 haftalığı geçiyor ve katı gıdalara geçebilir. Şahsen Veteriner Hekim olarak anne sütünün daha çok alınmasının sağlığı açısından daha iyi olacağı için 5-6 haftalıktan sonra mamaya geçilmesini daha doğru buluyorum. 4 haftalıktan sonra ki bu 1 ya da 2 haftalık süreçte azar azar mamaya geçiş dönemi olarak da tavsiye ederim. Bir anda süt kesilip mama verilmesini doğru bulmuyorum. Bu geçiş sürecinden sonra sadece katı gıda da yedirebilirsiniz ya da 2 aylık olana kadar süt ile beraber katı gıda verebilirsiniz.

Özet olarak aşağıda ki tabloda canlı ağırlığına oranla ne kadar süt veya mama verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

YaşCanlı AğırlıkVerilmesi Gereken
Miktar (ml)
Öğün Aralığı
0-1 haftalık50-150 gr2-6 ml2 saatte bir
1-2 haftalık150-250 gr6-11 ml2-3 saatte bir
2-3 haftalık250-350 gr10-15 ml3-4 saatte bir
3-4 haftalık350-450 gr15-19 ml4-5 saatte bir
4-5 haftalık450-550 gr18-22 ml5-6 saatte bir
5-8 haftalık550-850 grsütten yavaş yavaş kesme,
mama tüketimine başlama
6 saatte bir
yavru kediyi emdirme

Süt Vermeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yavru kediler beslenme konusunda çok dikkat edilmeli ve hassasiyet gösterilmedir. 4-5 hafta emmek isteyen kediler özellikle ilk 2 haftası çok önemli. En basit olarak eczaneden ya da veteriner kliniğinden enjektörle besleyebilirsiniz. Gıda olarak inek sütü verilebilir ama ishal durumu olacağı için şahsen sulandırılıp verilmesi taraftarıyım ya da pet kliniklerde satılan hazır mama alarak da besleyebilirsiniz. Süt verirken mutlaka pati üstünde biberonu 45 derecelik açı ile verilmelidir. Biberonun uçunu X harfi olacak şekilde ve küçük olacak şekilde kesilmelidir.

Exit mobile version