Yemlik ve yemleme hakkında hatırlatmalar da süt ve besi hayvancılığında en yüksek gider maliyetini yemleme oluşturmaktadır. Doğru yemleme politikaları hem maliyeti düşürecek hemde verimliliği ve hayvan refahını arttıracaktır.
Hayvanların nasıl beslenmesi gerektiği konusundaki en önemli bir kaç parametre:
-Canlı ağırlık
-Süt verimi
-Irk
-Hayvanın sağlık durumu
-Bulunduğu bölge
Bu parametreler hayvana hangi yemlerin verileceği, verilecek yemlerin miktarının nasıl yapılacağının belirlenmesini önemli rol oynar.
Dikkat etmeniz gereken bazı noktalar
1-İşletmede bulunun mevcut hayvan sayısı ve gelecek dönemdeki hayvan sayısındaki artış göz önünde bulunarak hayvanların tüketimine sunacağınız yemlerin tedariği hasat sezonunda veya fiyat olarak en uygun olacağı zaman belirlenip tedarik edilmesi gerekmektedir. Ülke hayvancılık politikalarını dikkatle takip edip, yem maddelerini mümkün olduğu kadar kendiniz karşılamaya çalışmalısınız. Hayvanların ihtiyacını karşılayacağı rasyon bileşiminde dışarıya bağımlılığı azaltırsanız yem fiyatlarındaki değişimlerden en az oranda etkilenirsiniz.
2-Sığırlar hergün aynı miktarda ve aynı oranda karıştırılmış yemleri aynı saatlerde tüketmek isterler. Bu nedenle zorunlu kalmadıkça rasyon değişikliği hatta kullanılan yemin değişikliği bile yapılmamalı.Kaba yemden kesif yeme, kuru yemden yeşil yeme, ahırdan meraya kademeli geçiş sağlanmalı ve hayvanların yeme alışması sağlanmalıdır.
3-Yemler arası geçiş yaparken mutlaka alıştırma dönemi uygulanmalı. Rasyondan çıkarılacak olan yemin miktarı azaltırırken rasyona dahil olan yem miktarı arttırılmalı ve bu geçiş süreci en az 10 günde tamamlanmalı.
4-Aynı firmaya ait kesif yemlerin farklı partilerinin kullanımında bile alıştırma dönemi uygulanmayı göz ardı etmeyiniz.
5-Hayvanların tüketimine sunulacak kesif yemler hiçbir zaman sade olarak, kaba yem olmadan hayvanlara verilmemeli. Hayvanların daha sağlıklı olması için kaba -konsantre yem karışımı olarak verilmeli.
6-Yem çuvalları kuru rutubetsiz bir ortamda ağızları kapalı olarak saklanmalı.
7-Sığırlar meraklı hayvanlardır. Hayvanların ulaşabileceği alanlarda poşet-ip-bez parçası gibi hayvanların ilgisini çekecek yabancı maddeler bulunmamalı.
8-Rasyon partikül büyüklüğüne azami dikkat edilmeli. Rasyon partikül büyüklüğünün küçük olması mide dönmesi olarak bilinen abomazum deplasmanı vakalarının sebebleri arasındadır.
9-Hayvanlarınız yemliğe her geldiğinde yem bulabilmeli.Yemlikteki yemler ne fazla gelip bozulmalı nede yemlikler boş kalmalıdır.
10-Hayvanlar karanlık ortamları sevmezler ve gitmek istemezler. Bu nedenle yemlik alanları her zaman ışıklandırılmış olmalıdır.
11-Saman ve çayır otları tek başına yeterli kaba yem değildir. Rasyonda mutlaka silaj, yonca gibi kaliteli kaba yem maddeleri bulunmalıdır.
12-İşletmenizde yıllık olarak kullanmak amacıyla toplu kaba yem alımlarında aldığınız kaba yemin kalitesini mutlaka yem labaratuvarlarında ölçtürünüz. Size beyan edilen değerlerde sahip olup olmadığını kontrol ediniz. Yem analizlerini labaratuvarlarda cüzì miktarlara yaptırabilirsiniz.
13-Sabah erkenden çiğ kalkmadan meraya salınan veya yoğun baklagillerle beslenen hayvanlarda şişmeler meydana gelir. Bunu önlemek için meraya çıkarmadan önce hayvanlara bir miktar kuru ot verilmelidir.
14-İşletmedeki her padokta sosyal düzen vardır. Bu düzeni hayvanlar kendi arasında oluştururlar. Büyük ve cüsseli hayvanlar diğerlerine baskındırlar. Bu nedenle padok sınıflandırmasına dikkat edilmeli.
15-Her inek aynı yem ile yemlenmemeli. Hayvanlar verim özelliklerine göre üstün-orta-düşük verimli diye gruplandırılmalı ve ayrı rasyonlar verilmelidir.
16-Sağımdan sonra hayvanlar daha fazla yem tüketimi eğilimindedirler. Bu nedenle sağımdan çıkan hayvanın yemliğinde yemi hazır olmalı. Bu aynı zamanda meme ağrısı görülme ihtimalinide azaltacaktır.
17-Rasyona kızışmış, kokuşmuş, bozulmuş, küflenmiş yemler asla katılmamalı. Böyle yemler hayvan tüketimine sunulmamalı.
18-Tel, iğne, toka gibi delici kesici cisimlerin yeme karışmaması gerekmektedir bu amaçla yem karma makinalarında büyük mıknatıslar kullanabilirsiniz.
19-Belirli aralıklarla yemlikteki yemleri ittirmenin yem tüketimini arttırdığı düşünülmektedir.
20-Yem karma makinası kullanıyorsanız yemin homojen karıştığına dikkat etmelisiniz.