Yavru Zarları Neden Atılmaz?. Doğumdan veya düşük sonrası yavru zarlarının bir kısmının veya tamamının atılamaması durumudur. Yavru zarları normal şartlarda 8 saat içerisinde atılır. Ancak 48 saate kadar olan gecikmeler normal kabul edilebilir.
Güç doğum yapan hayvanlarda, yaşı ilerlemiş hayvanlarda, ikiz doğum yapan hayvanlarda, yetersiz ve dengesiz rasyonla beslenen hayvanlarda yavru zarlarının atılamaması daha sık görülmektedir. Yavru zarlarının atılamamasında birçok faktör etkilidir bu nedenle bir sürüde yavru zarlarının atılmamasına neden olan faktör başka bir sürüde problem oluşturmayabilir. Zamanında veteriner hekim tarafından gerekli müdahale yapılmayan hayvanlarda ölüm riski vardır.
Hayvanlarda yavru zarlarının atılmamasında etkili erken doğum, geç doğum, güç doğum, düşükler, yetersiz, dengesiz rasyon ve kalıtsallık, gibi iç ve dış birçok faktör vardır. Bu nedenle her vakada güvenli ve etkili olabilecek bir tek korunma ve tedavi yöntemi yoktur.
Yavru zarları atamayan hayvanın tedavisinde de birçok yöntem vardır ancak doğru tedavi yöntemine karar verecek olan kişi sadece Veteriner Hekimler dir. Problemin sebebini bilmeden babadan dededen görülen yöntemlerle yapılmaya çalışılan ampirik tedavi yöntemleri başta hayvanın tekrar gebe kalmaması olmak üzere birçok problem ortaya çıkarmaktadır. Yapılan yanlışlar ile hayvanınızın damızlık değerini kaybetmesine de sebep olabilirsiniz.
Bu nedenle yavru zarları atamayan hayvanlara:
1-Tuğla briket gibi ağır cisimler bağlamak,
2-Yavru zarlarını elle tutup asılmak,
3-Değişik motor yağları sürmek gibi yanlış uygulamalar KESİNLİKLE yapılmamalı.
Bırakın işin ehli olan veteriner hekimler hayvanınıza müdahale etsin ve hayvanınız sağlığına kısa süre içinde ulaşsın.
Yavru Zarları Atılamamasın Olumsuz Etkileri:
1-Süt kaybı: Yavru zarlarının atılamaması durumunda gerekli müdahale yapılmazsa bir süre sonra genital organlarda enfeksiyon oluşacak dolaylı olarak süt kaybına neden olacaktır.
2-Döl tutma problemleri: Yukarıda saydığımız yanlış uygulamalar sonucunda doğru müdahale yapılmayan hayvan birçok hayvan damızlık değerini kaybetmektedir.
3-Tedavi masrafları: Yavru zarlarına zamanında gerekli müdahale yapılmazsa tedavisi uzun, zor ve maliyetli olacaktır.
Yavru Zarları Atılamamasına Karşı Alınabilecek Önlemler
1-İşletmenin yataklık konforu yavru zarlarının atılamaması üzerine oldukça etkilidir. Bu nedenle işletmenizde mutlaka doğum bölmesi oluşturmalısınız. Doğum bölmesi yumuşak, bol altlığa sahip, temiz ve kuru olmalıdır. Temiz, yumuşak ve bol kuru altlıklı bölmelerdeki hayvanlarda doğum daha kolay gerçekleşir ve yavru zarları atılmaması daha az görülür. Doğum bölmeleri yüksek ses gürültülerden uzak stressiz ortamlar olmalıdır.
2-Doğuma son iki ay kala inekler kuru döneme alınmalıdır. Bu kuru döneme alma işlemi belirli kurallar çerçevesinde yapılmalı. Bu kurallara uyarak sağlıklı bir şekilde kuru döneme alınan hayvanlara kuru dönem beslemesi yapılmalı. Kuruya alınan inekler işkembe yenilenmesini sağlamak amacıyla kaba yem ağırlıkla bir besleme yapılmalıdır. Ancak doğuma yakın geçiş dönemi mutlaka uygulanmalıdır. Yani hayvan doğumdan sonra yiyeceği yemlere doğuma 21 gün kaldığından itibaren alıştırılmalıdır. Kuru dönem beslemesinde dikkat etmeniz gereken en önemli husus anyonik rasyonlar hazırlanmalıdır. ( Daha sonra detaylı olarak bu konuyu anlatacağız. )
3-Nasıl ki küçük bir çocuğun tüketeceği gıdalar ile yetişkin bir bireyin tüketeceği gıdalar farklı ise farklı yaşlarda ve dönemlerde olan hayvanların tüketeceği yemlerde farklıdır. Bu nedenle buzağı, düve, kurudaki hayvan ve sağılan hayvanın tüketeceği yemlerde farklıdır. Rasyonunuz mutlaka bir veteriner hekim tarafından düzenlenmeli ve hayvanınızın ihtiyaç duyduğu maddeler rasyonda bulunmalı. Yetersiz ve dengesiz beslenme yavru zarlarının atılmasında en büyük sebeplerden birisidir.
4-Vitamin mineral eksikliği olan hayvanlarda yavru zarlarının atılmasında problemler yaşandığı akademik çalışmalarda belirtilmektedir. Bu nedenle hayvanlarınızın eksiği varsa tamamlamalısınız.
5-Doğuma yüksek kondüsyon ile giren hayvanların doğum sonrası negatif enerji dengesi ile başta yavru zarlarının atılmaması gibi birçok problemle karşılaşmaktadır. Bu nedenle hayvanların kondisyonları iyi okunup doğru yönetim yapılmalı.
Son olarak yavru zarlarının atılmamasının kesin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber koruyucun tedbirler ile görülme oranlarında düşüşler gözlemlenmiştir.