Yavru köpek yiyecekleri, köpeğin bulunduğu yaş dönemine göre değişiklik göstermektedir. Köpeklerde de yavruluk ve yetişkinlik dönemlerinde yenilebilecek gıdalar birbirinden farklıdır. Köpeklerin sağlıklı ve kaliteli gıdalarla beslenmesi hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarını büyük ölçüde olumlu olarak etkileyecektir. Köpeklerin yememeleri gereken gıdalarla beslenmesi ise hem yaşam kalitelerini düşürecek hem de ömürlerini kısaltacaktır. Ayrıca yavru köpeklerin beslenmesi, ileri yaşlarda yaşayabilecekleri hastalıklar açısından da önemlidir.
Köpeklerde İlk 6 Haftalık Beslenme
Köpeklerde ilk 6 hafta, köpeğin fiziksel ve psikolojik gelişiminin temellerinin sağlam atılması içi değerlendirilmesi gereken bir süredir. Bu dönemde yavru köpeklerde iskelet, kas ve sindirim sistemleri yeni gelişim göstermeye başladığı için, köpeğin bağışıklık sistemi de oldukça düşük olacaktır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, köpeklerde de bağışıklığı güçlendirmenin en etkili yolu, anne sütü ile beslenmedir. Köpek sahibi, doğumdan sonraki 6 haftalık süre dolmadan köpek sahiplendiyse ya da köpek pek çok sebepten ötürü annesinin sütüyle beslenemiyorsa, köpeğin beslenmesi için şunlara dikkat edilmelidir:
- Bu zaman diliminde, köpeklerin diş yapıları oluşmadığı için, yavru köpekler sadece süt ile beslenebilirler. Ancak inek sütü gibi hayvansal sütler, yavru köpeklerin henüz gelişimini tamamlamamış olan sindirim sistemleri üzerinde iyi bir etkiye sahip değildir. Bu sebeple, yavru köpek için onu kabul edecek bir süt anne bulunabilir. Ya da yavru köpeğin beslenmesi için alınabilecek köpek süt tozları kullanılabilir. Ancak yavru köpek için en sağlıklı olanı köpek sütüyle beslenmesidir.
- Yavru köpeklerin beslenmesinde biberon kullanılmalı ve sütün ısısının ne çok sıcak ne de çok soğuk olmasına dikkat edilmelidir.
- Biberonla besleme yapılırken, yavru köpeğin sütü kendi başına içmesine izin verilmelidir. Yavru köpek kendi ritmini oluşturacaktır. Köpek biberonla beslenirken biberon sıkılırsa, köpeğin yutamayacağı kadar çok süt ağzına dolar ve bu da hayati tehlikelere sebep olabilir.
- Köpek ilk haftayı doldurana kadar bu işlemler uygulanır. Daha sonra ise, köpeğin beslenme düzenine süt ile birlikte yavru kuru mamaları da eklenmelidir.
Köpeklerde 4 ile 6 Ay Arasında Beslenme
Köpeklerde 4 ile 6 ay arası, beslenme düzeni daha da çeşitli hale gelir. Bu dönemde, köpeğin beslenme düzeni içine et ya da kemik gibi ek gıdalar da dahil edilmelidir. Köpeğin bu döneminde dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir:
- Yavru köpekler bu dönemde, günde üç öğün şeklinde beslenmelidir. Bu sistem köpeğin ihtiyaçlarını karşılaması ve sağlıklı bir gelişim göstermesi için önemlidir.
- Yavru köpeğin beslenme sistemine dahil edilecek et ve kemik gibi gıdaların taze olmasına dikkat edilmelidir. Yavru köpekler bu gıdaların taze olmadığını ayırt edemeden yiyebilir ancak bu durum köpeklerin sindirim sisteminde sorunlar yaşanmasına sebep olabilir.
- Bu dönemde yavru köpeğin ana gıdası kuru mamadır. Ek gıdalar haftada en fazla üç kere verilmelidir. Aksi takdirde, yavru köpek kuru mama yemeyi reddedebilir.
- 4. ayda köpeğe verilecek et ve kemiklerin pişirilmesi tercih edilebilir ancak 6 aydan sonrasında çiğ et ve kemik yedirilmesi de köpeğin doğasına uygun gelişim göstermesini sağlayacaktır.
Yavru Köpeklerin Alması Gereken Besinler
Yavru köpek besinleri arasında, köpeklerin gelişimlerini sağlamaları için mutlaka almaları gereken besinler bulunmaktadır. Bu besinler, kaliteli protein ve yağlardır. Proteinlerin, hayvan hücrelerinin yapılanmasında ana görevli olması ve sindirim, bağışıklık, iskelet gibi sistemlerin de yapı taşı olması, bu besini gerekli ve değerli kılmaktadır. Yavru köpeklerin beslenmesi, alınması gereken protein, vitamin, mineral ve yağlar tarafından zenginleştirilmiş mamalar ile sağlanabilir. Mama alınırken ambalajın üzerinde yer alan içerik kısmı dikkatle incelenmeli ve içeriğinden emin olunmayan mamalar köpeğin beslenme düzenine dahil edilmemelidir. Köpekler için su tüketimi de oldukça önemlidir. Genç bir köpeğin günde ortalama 2 litre su içmesi en sağlıklı olanıdır.
Yavru Köpeklerin Almaması Gereken Besinler
Köpeklerin yememesi gereken besinler listesi oldukça uzundur. Öncelikle, evde bakılan köpeklere sürekli olarak evde pişen insan yemeklerinden verilmesi, köpeğin ihtiyaç duyduğu besinleri karşılamaya yetmezken aynı zamanda köpeğin gereğinden fazla kilo almasına ve hayat kalitesinin düşmesine sebep olabilir.
Köpeklerin, insanlar için üretilen ve aslında insan tüketiminde de belli hastalıklara sebep olan paketli gıda ve abur cuburlardan uzak tutulması gerekmektedir. Özellikle şekerli ve çikolatalı yiyecekler, köpeklerin sağlıkları üzerinde tamiri zor hasarlara yol açabilirler. Köpeklerin bu gıdalara ihtiyacı yoktur ve bu gıdaların da köpeklerin sağlıklı gelişimi üzerinde hiçbir olumlu etkisi bulunmamaktadır. Köpeğiniz tadını bilmediği besini yemek için istek duymayacaktır. Bu sebeple en iyi yol, köpeğinize bu besinlerin tadını hiç öğretmemiş olmanızdır.
Yavru Köpeklerde Porsiyon Kontrolü
Yavru köpeklerde besin miktarı, standart bir ölçüye sahip değildir. Ancak yavru köpeklerin beslenmesi sırasında, porsiyon kontrolü yapılmaması ya da köpeğin sürekli olarak yemek yeme isteğine olumlu yaklaşılması, köpeğin sağlığını kötü etkileyecektir. Yavru köpeklerin ihtiyaç duyduklarından fazla mama yemesi, yeni gelişen sindirim sistemlerinin karşılamakta güçlük çekeceği bir iş gücü yaratabilir. Hızlı bir şekilde büyüyen ve tam büyüme çağında olan yavru köpeklerin fazla yemek yemesi, köpeğin bir anda aşırı kilo almasına sebep olacaktır. Bu durumda da köpeğin iskelet sistemine taşımakta zorlanacağı şekilde yük bindirilmiş olabilir. Ayrıca köpeklerde yerleşen fazla kilolar, tıpkı insanlarda olduğu gibi pek çok hastalığın da sebebi olabilmektedir. Yavru köpeklerde porsiyon kontrolü yapılması için veterinerin talimatları dinlenebilir ya da alınan mamanın kullanım önerileri dikkate alınabilir.