Yavru kedilerin sütten ne zaman kesildiği doğumdan sonra geçen süreç ile alakalıdır. Doğumdan yaklaşık 4 – 8 hafta arasındaki süreç yavru kedilerin sütten kesilme dönemine denk gelir. Yavru kedilerin dünyaya gelmelerini takiben ilk 4 haftalık dönem, annelerine en yakın oldukları zamanlardır. Bu süreçte yeterli beslenme ve uyku, kedilerin gelişimi açısından çok önemli bir rol oynar. Anne sütünü düzenli olarak emdikleri bu dönemde bağışıklık sistemleri güçlenerek gelişimleri hız kazanır.
Yavru Kediler Nasıl Sütten Kesilir?
Yavru kedilerin sütten nasıl kesildiği annesi ile beraber büyüyen yavru kedilerde doğal süreçlerle gerçekleşir. Sütten kesilme, yaşamlarına anne sütü ile başlayan yavru kedilerin sütü bırakma ve diğer yiyeceklerle beslenme sürecidir. Yavru kedi bakımını üstlenenlerin ise kedileri sütten kesmeye hazırlanması önem taşır. Yavru kediler için kritik olan bu dönemde kedilerin sütten kesilmeye hazırlanması için dikkat edilecek noktalar şunlardır:
- Sütten Kesmeye Hazırlık: Yavru kediler, 4 haftalık olduklarından itibaren sütten kesme dönemi başlar. Fakat 8 haftaya kadar varan bir süreçte annenin ilgisinden mahrum kalmaması önem taşır. Özellikle anne kediler, yavruların daha bağımsız olarak hareket ettiklerini gördükleri zaman doğal olarak sütten kesme sürecini başlatabilirler.
- Yavru Kedilere Uygun Besinler: Anne sütünden kesilme sürecinde yavru kedilerin beslenmesine uygun farklı bir sütle alıştırma süreci geçirilebilir. Yavru kedinin alması gereken besin değerlerinin bulunduğu ve anne sütüne en yakın tada sahip olan sütle geçiş süreci başlatılabilir. Süte ek olarak verilecek kedi maması ise yeterli düzeyde protein barındırmalı ve yavruların tüketimine uygun olmalıdır.
- Beslenmesine Uygun Yemek Kabı: Yavruların boyuna uygun ve rahat biçimde beslenebilecekleri besin kapları kullanılmalıdır. Bu şekilde kaptan besin alması kolaylaşacak ve kendi kendine daha rahat beslenebilecektir. Uygun mama kapları sayesinde yavrular, süt veya suyu içebilir, besin tüketimini gerçekleştirebilir.
- Doğru Zamanda Annesinden Ayırma: Yavruların annelerinden bir anda ayrılması gelişimleri açısından doğru değildir. Çünkü yavru kediler, hemen hemen her şeyi anneleri vasıtası ile görerek ve deneyimleyerek öğrenir. Kedi kumunun kullanılmasından beslenme şekline kadar pek çok noktayı anneleri üzerinden gözlemlerler. Bu nedenle yavrunun daha bağımsız olacağı yaklaşık 10 haftalık döneme kadar beklenmesi daha doğrudur.
Yavru Kediler Sütten Kesildiğinde Bakım Nasıl Olmalı?
Yavru kediler sütten kesildiği zaman bakımın nasıl olacağı dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır. Yavru kediler, anne sütü ile beslenmeyi bıraktıkları zaman bağışıklık seviyelerinde düşme yaşanır. Bunun sebebi, anne sütünde onların bağışıklıkları için gerekli antikorların bulunuyor olmasıdır. Emmeyi bıraktıkları zaman, sağlık sorunlarına karşı daha dirençsiz hale gelirler. Yavru kediler sütten kesildikten sonra bakımı konusunda şunlara dikkat edilmelidir:
- Öğlen ve gece saatlerindeki uyku, yavru kedilerin gelişimi açısından son derece önemlidir.
- Uyumaları için ideal olan alanlar, konforlu uyuyabilecekleri sıcak ortamlardır.
- Sütten kesilme döneminden sonra, dikkat edilmesi gereken en kritik noktalar beslenme ve uyku düzenidir.
Yavru Kediler Sütten Kesildiğinde Nasıl Beslenir?
Sütten kesilen yavru kedilerin nasıl beslendiği konusunda kritik öneme sahip birtakım durumlara özen gösterilmelidir. Yavru kedilerin sütten kesilmesi döneminden sonra gelişimlerinin düzenli olması için dikkat edilecek beslenme ipuçları şu şekildedir:
- Anne sütünden alabileceği besin maddelerinin mama yolu ile sağlanması gerekir. Bu nedenle seçilecek olan mamaların yüksek kaliteli ve yavru kedilerin tüketimine uygun olması önem taşır.
- Sindirim oranı yüksek, vitamin, mineral ve kaliteli proteinler içeren mamalar tercih edilmelidir.
- Yavru kedilerin beslenmesinde mamaya geçiş yapılırken alıştırarak verilmeli, gerekirse su gibi öğelerle ıslatılmalıdır.
- Mamaya geçiş sürecinde yavru kedinin beslenme takibi yapılmalı, yeterli düzeyde beslenip beslenmediği gözlenmelidir.
Yavru kediler, yetişkin dönemine gelene kadar sindirim sistemlerine uygun ve kaliteli mamalarla beslenmelidir. Sütten kesildikten sonra vücutları daha savunmasız olacağından beslenme konusuna ayrıca özen gösterilmesi gerekir. Anne sütünden alamayacağı faydalı besin öğelerini mama takviyesi sayesinde almalı, mama adaptasyon sürecini rahat geçirmelidir.
Yavru Kedilerde Sütten Kesilme Davranışları Neler?
Sütten kesilen yavru kedilerdeki davranışlar kardeşleri ile daha fazla vakit geçirme ve aktifleşmedir. Görüş kabiliyeti oldukça olgunlaşan yavru kediler, etrafla daha fazla ilgilenmeye ve hareket etmeye başlar. Avlanma, zıplama ve koşma gibi davranışların daha çok geliştiği görülür. Sütten kesilmeye başladığı zaman katı mamalara daha fazla ilgi duymaya başlar.
Sindirim sistemleri henüz tam anlamıyla olgunlaşmadığı için ihtiyaçlarını karşılayacak özel mamalarla beslenmelidir. İlk 3 ay boyunca annelerinden eğitim alır ve onun davranışlarını gözlemlerler. Yavru kedilerin hayatları boyunca edinecekleri beceriler ve davranışlar, anne kediler tarafından yavrulara aşılanır. Bu sebepten ötürü ilk dönemler yavru kedilerin büyüme ve gelişimleri açısından oldukça kritiktir.
Yavru Kediler Annesinden Ne Zaman Ayrılır?
Yavru kedilerin annesinden ayrılma zamanı sütten kesilme dönemi göz önünde bulundurulduğunda 2 aya yakın gibi görünür. Fakat bu dönemden sonra yavru kediler, annelerinin ilgilerine ve sevgilerine muhtaçtır. Özellikle 2 aylık sürece yaklaştıkları zaman anneleri ile beraber olmak ve onlarla vakit geçirmek ister. Bu durum gerçekleşmediği zaman ileride güven problemlerinin ortaya çıkması muhtemeldir.
Bu dönem, 3 aya yaklaştığında yavru kedilerde daha bağımsız davranışlar ortaya çıkar. Annesine olan ilgisi biraz daha azalır ve kendi kendine vakit geçirmeye başlar. Yine de annesinin ilgisini isteyebilir ve 3 aylık dönem boyunca yavru kedinin annesinden ayrılmaması, en doğrusudur. Yavru kedilerde gelişmeye başlayan ve en sık görülen davranış, kendi kendilerine oynadıkları oyunlardır. Yavru kedilerin sütten kesilme dönemi yavrunun bağımsızlaşması ile beraber doğal olarak gerçekleşir.