Yağlı Karaciğer Sendromu (Fat Cow) – Lipomobilizasyon

Lipomobilizasyon, Fat Cow Sendromu

Yağlı Karaciğer Sendromu (Fat Cow) - Lipomobilizasyon

Yağlı Karaciğer Sendromu (Fat Cow) - Lipomobilizasyon

Yağlı Karaciğer Sendromu, Lipomobilizasyon, Fat Cow Sendromu ve doğum öncesi dönemde Gebelik Toksemisi olarak da adlandırılır. Hastalık daha çok subklinik olarak yağlı karaciğer sendromu ( fatty liver syndrome ) şeklinde seyrettiğiden işletmelerde bu formu büyük ekonomik kayıplara neden olur. Çünkü, üreme performansında düşüş, süt veriminde azalma ve bağışıklığın zayıflaması sonucu postpartum hastalıklara predispozisyon yaratmaktadır. Yüksek süt verimli ineklerin gebelik döneminde aşırı beslenmesi ve doğumdan sonraki dönemde enerji eksikliği sonucu hızlı kilo kaybı ile karakterizedir. Başlıca nedeni yüksek süt verimli ineklerin gebelik döneminde aşırı beslenmesi ve doğumdan sonra enerji eksikliği sonucu hızlı kilo kaybı ve karaciğer yağlanmasıdır. Risk faktörleri olarak; uzun süre kuru dönemde kalma, hareketsizlik, kilolu buzağı doğumu, düzensiz ve kötü manangement sayılabilir. Postpartum dönemde meydana gelen hastalıklar da oluşumu rol oynar. Sütçü ineklerde laktasyonun başında, etçi ırkların ineklerinde gebeliğin son döneminde daha sık, gençlerde ve ikiz gebelik olanlarda daha çok görülür. Etçi ineklerde daha çok Lipomobilizasyon sendromu olarak görülen şekilde morbiditesi %1, ölüm oranı %100 dolayındadır. Yağlı karaciğer sendromunun ise morbiditesi 5 50-90, ölüm oranı %25′ e kadar yükselebilmektedir.

Yağlı Karaciğer Sendromunun Karaciğerde ki Değişimi

Klinik Semptomlar

Sütçü İneklerde;

Etçi Sığırlarda;

Ayırıcı Tanı

Ketozis , Abomasumun Sola Deplasmanı (LDA), Downer Cow Sendromu, Vagus İndigesyonu, Abomasum Konstipasyonu, Kronik Perinotitis bu hastalıklardan ilgili hastalığı spesifik bulgusunun olmaması ile veya birlikte seyrettiği ketozis, LDA gibi hastalıklardan laboratuar bulgularının değerlendirilmesi ve karaciğer biyopsisi yapılarak ayrılır.

Sağaltım

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Tam olarak etkili bir sağaltım zordur. Amaç karaciğer yağlanmasını ve ketozisi düzeltmektir. Yoğun sıvı-elektrolit sağaltımı yapılmalı,

Korunma

Gebe inekler doğuma 6-8 hafta kala kuruya alınmalı ve bu sürenin 4-5 haftasında günlük konstra yem miktarı 1.5-2 kg olmalıdır. Vücut Kondisyon Skoru (BSC) kuru dönem başında 3.5 hedeflenmelidir. Kuru dönemin son 3 haftasında ise konsantre yem miktarı yavaş yavaş artırılarak C.A ın %1 ine çıkarılmalıdır. Çünkü gebeliğin son dönemlerinde günlük kuru madde alımı %20 azalmaktadır. Rasyonda kaba yem oranı %40 olmalıdır. Rasyonun protein oranı %12-14 olmalıdır. Kuru dönemde ineklerin hareket etmesi sağlanmalıdır.

Laktasyonun başında günlük rasyon %5-10 artırılabilecek miktarda verilmeli, yemlikler boş tutulmayarak hayvan yeme teşvik edilmelidir. Rasyonda %18-19 protein olmalıdır.

Ketozisin profilaksisindeki önlenmler alınmalıdır. Puerperal hastalıklar erken dönemde sağaltılmalıdır. Doğumdan sonra 10 gün günde 350-500 ml, hatta 1000ml propilen glikol PO ve hatta doğumdan önce 1-2 hafta ve sonraki 4-5 haftaya kadar kullanılabilir. L-karnitin ve methionin kullanılabilir.

Kuru dönemdekilerede niasin katılması önerilmektedir.

Exit mobile version