Vil-Floks Oral Çözelti

Vil-Floks Oral Çözelti

Vil-Floks Oral Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Vil-floks Oral Çözelti, hafif sarı renkli, berrak, kullanıma hazır, oral çözelti olup, 1 ml’de 100 mg Enrofloksasin baz içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Enrofloksasin kinolon grubu, geniş spektrumlu, bakterisit etkili bir antibiyotiktir. DNA jirazın (topoizomeraz II)’ın etkinliğini engelleyerek DNA’nın sentezi ve kalıbının çıkartılmasını önler.

Başlıca duyarlı bakteriler; E.coli, Salmonella sp., Enterobacter sp., Serratia sp., Proteus sp., Klebsiella sp., Shigella sp., Yersinia sp., Moraxella sp., Acinobacter sp., Actinobacillus sp., Pasteurella sp., Leptospira sp., Campylobacter sp., Citrobacter sp., Haemophilus sp., Ehrlichia sp., Coxiella brunetti, metisiline ve gentamisine dirençli olanlarda dahil Staphylococcus sp., penisiline dirençli olanlarda dahil N.gonorrhoeae, N. meningiditis, Corynebacterium sp., Chlamydia sp., V.cholerae, Mycoplasma sp.’dir. Strep. suis, Strep. agalactia, Strep dysgalactia, Strep. zooepidemicus, R.equi, Mycobacterium sp. orta derecede duyarlılık gösterir.

Anaerobik kokların çoğu, Clostridium sp., Bacteroides sp., ve Ps. maltophila kinolonlara genellikle az duyarlı veya dirençlidir. Kanatlılarda 10 mg/kg dozda oral yolla uygulama yapıldığında 1.64 saatte 2,44 μg/ml, buzağılarda 2,5 mg/kg dozda oral yolla uygulama yapıldığında 60 dakikada 0,9 μg/ml’lik doruk plazma yoğunluğuna ulaşır. Dolaşıma geçen ilaç plazma proteinlerine düşük oranda (%20-40) bağlanır. Başta karaciğer, akciğer ve böbrek olmak üzere tüm vücut kesimlerine dağılır. Değişime uğramadan çoğunluğu böbreklerden idrar yolu ile atılır.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR

Vil-floks Oral Çözelti, etçi hindi ve tavuklarda, rumen faaliyetleri başlamamış buzağı ve kuzularda enrofloksasine duyarlı gram negatif, gram pozitif bakteriler ile Mycoplasma’lar tarafından meydana getirilen pleuropneumonia, gastroenteritis gibi solunum ve sindirim sistemi hastalıklarında, septisemi, kolibasillosisde ve diğer yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde, ayrıca viral hastalıkların enrofloksasine duyarlı bakteriyel komplikasyonlarında kullanılır.

Vil-Floks Oral KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde,

Kuzu ve buzağılarda: Farmakolojik doz: 5 mg/kg/canlı ağırlık/gün Pratik doz: 1 ml/20 kg canlı ağırlık/gün dozda içme suyu ile oral yolla uygulanır. Vil-floks Oral Çözelti pompa ile beraber kullanıldığında her bir basımda 1,3 ml doze etmektedir. Tedaviye 3-5 gün süre ile devam edilmelidir. Şiddetli ve kronik seyirli enfeksiyonlarda doz 2 katına çıkartılmalıdır.

Hindi ve Tavuklarda: Farmakolojik doz: 10 mg/kg/canlı ağırlık/gün Pratik doz: 1 ml/10 kg canlı ağırlık/gün dozda içme suyu ile oral yolla uygulanır.

Tedaviye 3-5 gün süre ile devam edilmelidir. İlaçlı içme suyu günlük olarak hazırlanmalı ve kullanılmalıdır. Uygulama öncesi içme suyunun temiz olmasına ve asit karakter taşımamasına dikkat edilmelidir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Rumen florasına olumsuz etkilerinden dolayı rumen faaliyetleri başlamış kuzu ve buzağılarda sistemik tedavi amacıyla kullanılmamalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLER

Çok yüksek dozlarda kullanıldığında, bulantı, kusma ve yorgunluk gibi geçici istenmeyen etkilere neden olabilir. Siprofloksasin ve enrofloksasin gibi bazı kinolonlar bazen idrar yollarında kristallenmeye yol açabilir. Bu nedenle bu ilaçlar verilirken su kısıtlaması yapıl mamalıdır. Özellikle hızlı gelişme dönemindeki genç hayvanlarda eklem kıkırdağı bozukluklarına neden olabilir. Kinolonlar nadiren çırpınmalara neden olabilirler. Bu nedenle merkezi sinir sistemi ile ilgili rahatsızlığı olduğu bilinen veya şüphelenilen hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Vil-Floks Oral Çözelti İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Florokinolonlar ile aminogikozidler, beta-laktam ilaçlar ve sülfonamidler arasında aynı yönde (sinerjistik); eritromisin, polimiksin, nitrofurantoin ve rifampin arasında aksi yönde (antagonist) etkileşmeler vardır. Şelat oluşturmaları nedeniyle alüminyum, demir, magnezyum, kalsiyum gibi iki ve üç değerli minerallerle birlikte kullanılmamalıdır. Bu tip mineralleri içeren ürünlerden en az 2-3 saat önce veya sonra kullanılmalıdır. Bu nedenle süt emen buzağı ve kuzularda süt emmeden en az 2-3 saat önce veya sonra kullanılmalıdır. Enrofloksasinin karaciğerde metabolize edildiği bilinen diğer ilaçlarla birlikte kullanılması, söz konusu ilaçların farmakokinetiğini etkileyebilir. Kinolonlar teofilin, kumarin türevleri, metil ksantinler ve steroid yapıda olmayan ağrı kesicilerin yarı ömürlerini uzatır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 8 gün geçmeden buzağılar, 10 gün geçmeden kuzular kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen tavuklar 12 gün, hindiler 14 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için yumurta elde edilen hindi ve tavuklara uygulanmaz.

KONTRENDİKASYONLAR

Karaciğer ve böbrek yetersizliği olanlarda kullanımı kontrendikedir. Atlarda ve damızlık olarak kullanılacak olan genç hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların erişemeyecekleri yerlerde saklayınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Uygulama sırasında deri ve göze teması önlemek amacıyla eldiven ve gözlük kullanılması tavsiye edilir. Göz ve deriye temas halinde bölge bol su ile yıkanmalıdır. İlaçla temas halinde güneş ışığına maruz kalınmamalıdır.

HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Kıkırdak dokusuna olan etkisinden dolayı; kedilerde 2 aylık, küçük ırk köpeklerde 8, orta ırk köpeklerde 12 ve büyük ırk köpeklerde ise 18 aylıktan önce kullanılmaması gerektiği ve nadiren kedilerde 4 misli (20 mg/kg) ve üzeri dozda görme bozuklukları oluşabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır. Işıktan koruyunuz. Oda sıcaklığında (15-25 ºC ’de) saklayınız.

AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTERİR TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

100 ml’lik beyaz polietilen şişelerde pompa ile birlikte karton kutuda, 500 ve 1000 ml’lik beyaz renkli polietilen şişelerde ve 3-5 litrelik beyaz polietilen bidonlarda takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır VHR.

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 17.06.2008

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 11.05.2000-9/897

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul

ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt/ANKARA

Exit mobile version